II. MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE İTTİHAT VE TERAKKİ MUHALİFİ BİR GAZETE: SADA-YI MİLLET

II. Meşrutiyet döneminde Osmanlı ülkesinde çok sayıda yeni gazete ve dergi yayınlanmaya başlamıştır. Ancak çok az sayıda gazete, iktidar partisi İttihat ve Terakki Cemiyetine muhalefet edebilmiştir. II. Meşrutiyet döneminde İttihat ve Terakkiye karşı muhalefet eden gazeteler arasında Sada-yı Millet (Milletin Sesi) de bulunuyordu. Gazete, İstanbul milletvekili P. Kozmidi Efendi tarafından çıkarılmaktaydı. Sada-yı Millet, Osmanlı ulusları arasında uzlaşmanın sağlanmasını hedefledi. Gazete özellikle Türk ve Rum cemaatleri arasındaki yanlış anlaşılmaların ortadan kalkması için makale ve haberler yayınladı. Ayrıca İttihatçıların politikalarına karşı eleştirilerde bulundu. Sada-yı Milletin yayınlarından rahatsız olan İttihatçı gazeteler, onuYunan çıkarlarına hizmet etmekle suçladılar. Daha sonra gazetenin başyazarı olan Ahmet Samim Bey 9 Haziran 1910 tarihinde öldürüldü ve gazete yayınına son verdi. Bu makale Sada-yı Millet gazetesinin nasıl bir yayın çizgisine sahip olduğunu ele almaktadır.

A Newspaper against the Committee of Union and Progress in the Second Constitutional Period: Sada-yı Millet

During the Second Constitutional period, a wide number of newspapers and journals started to be published. However, few of them could resist the Committee of Union and Progress. Sada-yı Millet (The Voice of Nation) was one of these newspapers which objected to the Committee of Union and Progress. It was published by P. Kozmidi Efendi, the deputy of Istanbul. This newspaper aimed to negotiate among the Ottoman nations. Sada-yı Millet published a lot of articles and news to annihilate the conflicts between Turkish and Greek societies. Thereby, it criticized the policy of the Union and Progress Party. The newspapers which supported the Union and Progress Party blamed Sada-yı Millet for serving to Greek interests. Ahmet Samim Bey, the editor of Sada-yı Millet, was killed in June 9th, 1910, and the newspaper ceased to be published. This article deals with the policy of Sada-yı Millet as a newspaper.

___

  • 1 – Başbakanlık OsmanlıArşivi Dâhiliye Nezareti Muhaberat-ıUmumiye İdaresi (BOA-DH. MUİ), 38-1/52. BOA-DH. EUM. THR, 38/63; 37/22; 11/18.Babıâli Evrak Odası(BOA-BEO)”, 3679/275919; 3671/275290. 2 – Süreli Yayınlar Balkan Cidâl Hilâl Rumili Sada-yıMillet Servet-i FünûnTanin Tasvir-i Efkâr 3 – Kitap ve Makaleler Ahmad 1995 Feroz Ahmad, İttihat ve Terakki 1908-1914, Kaynak Yayınları, İstanbul.
  • Akşin 2001 Sina Akşin, Jön Türkler ve İttihat ve Terakki, İmge Kitabevi, Ankara.
  • Alkan 1988, Mehmet Ö. Alkan, “Düşünce Tarihimizde Önemli Bir İsim Baha Tevfik”, Tarih ve Toplum, IX/52, s.41-49.
  • Hastaş2012 Mehmet T. Hastaş,Ahmet Samim II. Meşrutiyet’te Muhalif BirGazeteci, İletişim Yayıncılık, İstanbul.
  • Kansu 1995 Aykut Kansu, 1908 Devrimi, İletişim Yayıılık, İstanbul.
  • Kansu 2000 Aykut Kansu, Politics in Post-Revolutionary Turkey, 1908-1913, Leiden, Brill.
  • Kerimoğlu 2009 Hasan Taner Kerimoğlu, “II. Mşrutiyet Döneminde Genel Haklar Savunusu Yapan Bir Gazete: Hukuk-ıUmumiye”, Çağdaş Türkiye Tarihi AraştırmalarıDergisi, S. 18-19, s.21-38.
  • Kocabaşolu 2010 Uygur Kocabaşoğlu, “Hürriyet”i Beklerken İkinci Meşrutiyet Basını, İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, İstanbul.
  • Şen 2009Cafer Şen, “Fecr-i Âti Encümeni Edebiyatı”, Turkish Studies, Volume 4 /I-II, s.1333-1426.
  • Yalçın 2000 Hüseyin Cahit Yalçın, Siyasal Anlar, Türkiye İşBankası Kültür Yayınları, İstanbul.