Göle Kazasının Ekonomik Durumu İle İlgili Bir Belge

Türk Kurtuluş Savaşı son derece zor şartlar altında verilmiştir. Üstelik de bu çetin mücadele de maddi ve mali olanaklar oldukça kısıtlıdır. Biz de Bu çalışma ile Milli Mücadelenin en önemli dönemlerinden 1922 yılı itibarıyla Göle Kazasının iktisadi hayatı ile ilgili olarak küçük de olsa bir tespit yapmaya çalışacağız. Elimizdeki belge Kolordu Kumandanlığından telgraf ile, Ardahan Mutasarrıjlığı vasıtasıyla 27.04.1922 (27.IV.1338) tarihinde Göle Kaymakamı Hayri Bey 'e gönderilen, kazanın 1922 yılındaki ekonomik durumu ile ilgili bilgi edinebilmek amacıyla sorulan, yedi soru ve cevabı içermektedir. Söz konusu çalışmanın amacı da belgenin ıŞığı altında, Kurtuluş Savaşı 'nın verildiği bu dönemde Doğu Anadolu bölgesindeki bir kazamlZln iktisadi yapısı hakkında bilgi aktarılacaktır.

A Document About The Economic Situation of Göle District

-Türk Kurtuluş Savaşı son derece zor şartlar altında verilmiştir. Üstelik de bu çetin mücadele de maddi ve mali olanaklar oldukça kısıtlıdır. Biz de Bu çalışma ile Milli Mücadelenin en önemli dönemlerinden 1922 yılı itibarıyla Göle Kazasının iktisadi hayatı ile ilgili olarak küçük de olsa bir tespit yapmaya çalışacağız. Elimizdeki belge Kolordu Kumandanlığından telgraf ile, Ardahan Mutasarrıjlığı vasıtasıyla 27.04.1922 (27.IV.1338) tarihinde Göle Kaymakamı Hayri Bey 'e gönderilen, kazanın 1922 yılındaki ekonomik durumu ile ilgili bilgi edinebilmek amacıyla sorulan, yedi soru ve cevabı içermektedir. Söz konusu çalışmanın amacı da belgenin ıŞığı altında, Kurtuluş Savaşı 'nın verildiği bu dönemde Doğu Anadolu bölgesindeki bir kazamlZln iktisadi yapısı hakkında bilgi aktarılacaktır.

___

  • Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Arşivi (TİTEA), Kutu No: 97, Belge No: 17. Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Arşivi (TİTEA), Kutu No: 96, Belge No: 32. Aşkun, Vehbi Cem, Sivas Kongresi, ikinci baskı, Tan Matbaası İstanbul 1964. Çavdar
  • Tezel,Yahya S., Cumhuriyet Döneminin İktisadi Tarihi (1923-1950), Yurt Yay. Ankara 1925.
  • Ökçün, Gündüz, Türkiye İktisat Kongresi, 1923, İzmir, 3. Baskı, A.Ü Siyasal Bilgiler Yay., Ankara, 1981.