Mustafa ‘Ali’nin Nusret-namesi ve Onun Işığında Yazarın Tarihçiliği

1578-80 Kafkas seferine serdar !.Ala Mustafa paşanın münşisi olarak katılan 'Ali, bu esnada vuku bulan diplomatik kayıtların suretlerini ve günlük notlarını derleyerek Nusret-name adlı eserini tedvin etmiştir. Bugün bu eserin nüshaları dünyanın çeşitli kütüphanelerinde bulunmaktadır. Eserinin içeriğini sefer meclisinin toplantılarına ve kronolojik esasa göre düzenleyen müellif, çok farklı kaynakları da kullanarak kendine özgün bir tarihi metin ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada Nusretname 'nin teknik yazılış özellikleri ile müellifin tarih metodolojisi ortaya konmaktadır.

Historiography of Mustafa Ali According to his Nusret-name

-1578-80 Kafkas seferine serdar !.Ala Mustafa paşanın münşisi olarak katılan 'Ali, bu esnada vuku bulan diplomatik kayıtların suretlerini ve günlük notlarını derleyerek Nusret-name adlı eserini tedvin etmiştir. Bugün bu eserin nüshaları dünyanın çeşitli kütüphanelerinde bulunmaktadır. Eserinin içeriğini sefer meclisinin toplantılarına ve kronolojik esasa göre düzenleyen müellif, çok farklı kaynakları da kullanarak kendine özgün bir tarihi metin ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada Nusretname 'nin teknik yazılış özellikleri ile müellifin tarih metodolojisi ortaya konmaktadır.

___

  • İsen Mustafa,Künhü 'l-ahM,. 'ın Tezkire KıslIIl,Ankara 1994
  • Levent A. Sırrı, Gazavat-nameler ve Mihailoğlu Ali Bey'in Gazavat-namesi, Ankara Sehmidtlan,Pure Water for Thursty Muslim,Leiden1996