ed. Raymond Clemens, The Voynich Manuscript, Yale University, 2016, xviii giriş, 234 varak (folio), 66 s.

Voynich el yazması, çözülemeyen gizemli dili ve tuhaf resimleri ile hala daha büyük sırlar barındıran bir metindir. Yazarının dahi bilinmediği ve kendisini satın alan Wilfrid Voynich’e (1864-1930) atfen isimlendirilen bu el yazması, tarih boyunca çözümlenmeye çalışılmış, bazı teoriler ileri sürülmüş, ancak net bir sonuca ulaşılamamıştır. Araştırmacılar tarafından XV. yüzyıla tarihlendiği düşünülen Voynich el yazması, matematikçiler, bitki bilimciler, simyacılar, din adamları, simge bilimciler, şifre bilimciler ve birçok üniversiteden farklı alanlardaki bilim insanları tarafından incelemeye tabi tutulmuştur. Bu kişiler el yazması ile ilgili ciddi anlamda çaba sarf etmiş, bazıları buradaki gizemli dili çözdüğünü iddia etmiş, ancak bu çabalar bilim dünyasında olumlu bir sonuç vermemiştir.

Tahkik İslami İlimler Araştırma ve Neşir Dergisi-Cover
  • ISSN: 2459-1815
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Hacıveyiszade İlim ve Kültür Vakfı
Sayıdaki Diğer Makaleler

Şihâbüddîn el-Mercânî’nin Usûl İlmine Dair Meşâri’u’l-Usûl ve Meşâribü’l-Fusûl Adlı Risalesinin İncelemesi ve Neşri

Ozat SHAMSHIYEV

Cailah Jackson, Islamic Manuscripts of Late Medieval Rūm, 1270ss-1370s, Production, Patronage and The Arts of The Book, Edinburgh University Press, 2020, 306 p.

Esra ERDOĞAN ŞAMLIOĞLU

Malik Yılmaz, İbrahim Göksel Baykan, Türk Kütüphaneciliğinde Önemli Bir Adım: Devr-i Hamîdî Katalogları, İstanbul: Hiperyayın, 2018. 156 sayfa.

Hüseyin TÜRKMEN

Fahreddin er-Râzî'nin (V. 606/1210) el-Cedel Adlı Eserinin Tahkikli Neşri

Ahmet Numan ÜNVER

Şifâî Mehmed Dede’nin Hediyyetu’l-fukarâ İsimli Esmâ-i Hüsnâ Şerhi

Halim YAR, Mehmet Yunus YAZICI, Hadi Ensar CEYLAN

Ebu’l-Hasen ed-Dîneverî’nin Menâkıbu Ebî Hanîfe Adlı Eserinin Tahkik ve Değerlendirmesi

Şaban KÜTÜK

Sami Arslan, Osmanlı’da Bilginin Dolaşımı -Bilgiyi İstinsahla Çoğaltmak- İznik Medresesi Süleymaniye Medreseleri Dönemi, Ketebe Yayınları, 1.Baskı, İstanbul, Aralık, 2020, 323 s.

Ayşe ŞİMŞEK

Kavâʿid-i Fıkhıyyede Bir Literatür İncelemesi: İbn Nüceym’in el-Eşbâh ve’n-Nezâir’i ve Üzerine Yapılan Çalışmalar

Necmettin AZAK

Muhammed b. Ahmed et-Tarsûsî’nin İrâde-i Cüzʾiyye ve İnsan Fiillerine Dair “Taʿdîlü’l-akvâl fî mesʾeleti halki’l-ʾaʿmâl” Adlı Muhtasar Risâlesinin İnceleme, Tahkik ve Tercümesi

Mustafa BORSBUĞA

İnsan Fiilleri ve Kadere Dair Bir Risâle: Seyyid Halîl es-Sırrî b. İbrâhim’e Ait “Risâle fî mesʾeleti’l-kader fî efʿâli’l-ʿibâd” Adlı Risâlenin Tahkik, Tahlil ve Tercümesi

Coşkun BORSBUĞA, Mustafa BORSBUĞA