Malik Yılmaz, İbrahim Göksel Baykan, Türk Kütüphaneciliğinde Önemli Bir Adım: Devr-i Hamîdî Katalogları, İstanbul: Hiperyayın, 2018. 156 sayfa.

Türk-İslam medeniyetinin en önemli unsurlarından birisi de hiç şüphesiz kitap ve kütüphanedir. Kitap ve kütüphaneye verdiğiniz önem aynı zamanda medeniyetinizin hem yaşadığınız coğrafyaya hem de diğer toplum ve kültürlere aktarılmasına imkân tanır. Kütüphaneler kamuya açık bilgi kaynakları olduğu için içerisinde bulunan envanterin de düzenli ve sistematik bir biçimde kayıt altına alınması bir zorunluluktur. Bu yüzden kataloglama kütüphaneciliğin en prestijli ve göze görünen alanı olmuştur. Tanıtım ve değerlendirmeye aldığımız bu eserde Türk kütüphaneciliğinin en önemli kataloglama çalışmalarından birisi olan Devr-i Hamidî Katalogları konusunu ele alınmıştır. Kitapta söz konusu katalogların tanıtımından önce, Osmanlı dönemi kataloglama çalışmalarına kısaca yer verilmiştir. Daha sonra ise Devr-i Hamidî Kataloglarının her birisi ayrı ayrı tanıtılmıştır. Her bir defterin/kataloğun tanıtımından sonra ise söz konusu kataloğun iç kapağının görüntüsüne yer verilmiştir. Bu eser, Devr-i Hamidî Kataloglarını müstakil bir kitap olarak ele almasıyla ön plana çıkmaktadır.

Tahkik İslami İlimler Araştırma ve Neşir Dergisi-Cover
  • ISSN: 2459-1815
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Hacıveyiszade İlim ve Kültür Vakfı
Sayıdaki Diğer Makaleler

Kavâʿid-i Fıkhıyyede Bir Literatür İncelemesi: İbn Nüceym’in el-Eşbâh ve’n-Nezâir’i ve Üzerine Yapılan Çalışmalar

Necmettin AZAK

Alâeddîn Ahmed el-Hucendî ve el-Kusârâ fi’s-sarf Adlı Eserinin Tahkik ve Tahlili

Naim YAMAN

Cailah Jackson, Islamic Manuscripts of Late Medieval Rūm, 1270ss-1370s, Production, Patronage and The Arts of The Book, Edinburgh University Press, 2020, 306 p.

Esra ERDOĞAN ŞAMLIOĞLU

ed. Raymond Clemens, The Voynich Manuscript, Yale University, 2016, xviii giriş, 234 varak (folio), 66 s.

İbrahim Emre ŞAMLIOĞLU

Şihâbüddîn el-Mercânî’nin Usûl İlmine Dair Meşâri’u’l-Usûl ve Meşâribü’l-Fusûl Adlı Risalesinin İncelemesi ve Neşri

Ozat SHAMSHIYEV

İnsan Fiilleri ve Kadere Dair Bir Risâle: Seyyid Halîl es-Sırrî b. İbrâhim’e Ait “Risâle fî mesʾeleti’l-kader fî efʿâli’l-ʿibâd” Adlı Risâlenin Tahkik, Tahlil ve Tercümesi

Coşkun BORSBUĞA, Mustafa BORSBUĞA

Fahreddin er-Râzî'nin (V. 606/1210) el-Cedel Adlı Eserinin Tahkikli Neşri

Ahmet Numan ÜNVER

Kutbuddinzâde İznikî’nin Hz. Âdem-Hz. Musa Münazarası İle İlgili Risalesinin Tahlil ve Tahkiki

Taha ÇELİK

Muhammed b. Ahmed et-Tarsûsî’nin İrâde-i Cüzʾiyye ve İnsan Fiillerine Dair “Taʿdîlü’l-akvâl fî mesʾeleti halki’l-ʾaʿmâl” Adlı Muhtasar Risâlesinin İnceleme, Tahkik ve Tercümesi

Mustafa BORSBUĞA

Malik Yılmaz, İbrahim Göksel Baykan, Türk Kütüphaneciliğinde Önemli Bir Adım: Devr-i Hamîdî Katalogları, İstanbul: Hiperyayın, 2018. 156 sayfa.

Hüseyin TÜRKMEN