Yükseklisans Programı İçin En İyi Üniversite Seçiminde Analitik Ağ Prosesinin (ANP) Kullanımı

Lisansüstü eğitim, akademik kariyer yapmak isteyen kişiler için önemli ve kritik bir adımdır. Bu adım da lisansüstü eğitimin yapılacağı üniversite hayati bir önem arz etmektedir. Çünkü üniversitelerin sundukları imkanlar, imajlar, olanaklar değişiklik göstermekte ve bu da akademik çalışmaları önemli ölçüde etkilemektedir.Bu çalışmada, üniversite seçimi yapacak öğrencinin en iyi üniversiteyi seçme probleminin çözümünde Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinden olan Analitik Ağ Prosesi (Analytic Network Process-ANP) yöntemi kullanılmıştır. Burada alternatif beş üniversite arasından en iyi üniversitenin seçimi için Super Decisions 2.10.0 programı kullanılmıştır ve çalışma sonunda elde edilen sonuçlara göre alternatifler sıralanarak en iyi üniversite seçimi yapılmıştır. Ayrıca bu konuda ders aldığım ve notlarından yararlandığım Doç. Dr. Elif KILIÇ DELİCE hocama teşekkürlerimi sunuyorum.

Use Of Analytical Network Process (ANP) For The Best University Selection For The Master's Program

Graduate education is an important and critical step for those who wish to pursue an academic career. This step is of vital importance for the university where the graduate education will take place. Because the opportunities and images offered by universities vary and this affects the academic studies to a great extent. In this study, Analytic Network Process (ANP), which is one of the Multi Criteria Decision Making methods, is used to solve the problem of choosing the best university. Here, Super Decisions 2.10.0 program was used for the selection of the best university among the five alternative universities and the alternatives were listed according to the results of the study and the best university selection was made. In addition, I took lectures on this subject and I took advantage of the notes Assoc. Dr. Elif KILIC DELICE I would like to thank my teacher.

___

  • Referans1 [1]. Yulugkural, Y. Felek, S. Aladag, Z. (2005). Mobil İletişim Sektöründe Pazar Paylaşımının ANP Yöntemi ile Tahminlenmesi/Pazar Payı Arttırma Amaçlı Strateji Öneri Süreci, V. Ulusal Üretim Araştırmaları Sempozyumu, İstanbul Ticaret Üniversitesi, 25-27 Kasım
  • Referans2 [2]. Ömürbek, N. Şimşek, A. (2014). Analitik Hiyerarşi Süreci ve Analitik Ağ Süreci Yöntemleri ile Online Alışveriş Site Seçimi, Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 22, 306-327.
  • Referans3 [3]. Akar, C.(2012). Üniversite Seçimini Etkileyen Faktörler: İktisadi ve İdari Bilimler Öğrencileri Üzerine Bir Çalışma, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İİBFDergisi, 7(1), 97-120.
  • Referans4 [4]. Göksu, A.(2008). Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi ve Üniversite Tercih Sıralamasında Uygulanması, Doktora Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı.
  • Referans5 [5]. Polat, S. (2012). The Factors that Students Consider in University and Department Selection: A Qualitative and Quantitative Study of Kocaeli University, Faculty of Education Students, Procedia - Social and Behavioral Sciences, 47, 2140-2145.
  • Referans6 [6]. Alptekin, N. (2010). Analitik Ağ Süreci Yaklaşımı ile Türkiye’de Beyaz Eşya Sektörünün Pazar Payı Tahmini, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 11 (1), 18-27.
  • Referans7 [7]. Ömürbek, N. Demirci, N. Akalin, P. (2013). Analitik Ağ Süreci ve TOPSIS Yöntemleri ile Bilim Dalı Seçimi, Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 5(9), 118-140.
  • Referans8 [8]. Ömürbek, N. Tunca, M.Z. (2013). Analitik Hiyerarşi Süreci ve Analitik Ağ Süreci Yöntemlerinde Grup Kararı Verilmesi Aşamasına İlişkin Bir Örnek Uygulama, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 18(3), 47-70.
  • Referans9 [9]. Özdağoğlu, A. (2010). Bilişsel Haritalama ve Analitik Serim Süreci (ASS) Entegrasyonu, Yönetim ve Ekonomi, 17(1), 1-10.
  • Referans10 [10]. Saaty, T.L. (2005). Theory and Applications of the Analytic Network Process, USA: RWS Publications.
  • Referans11 [11]. Saaty, T.L. (1996).The ANP for Decision Making with Dependence and Feedback, USA: RWS Publications.
  • Referans12 [12]. Balaban, Y. Baki, B. (2010). Analitik Ağ Süreci Yaklaşımıyla En Uygun Katı Atık Bertaraf Sisteminin Belirlenmesi: Trabzon İli Örneği, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 24(3), 183-194.
  • Referans13 [13]. Baynal, K. Yüzügüllü, E. (2013). Tedarik Zinciri Yönetiminde Analitik Ağ Süreci ile Tedarikçi Seçimi ve Bir Uygulama, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 42(1), 77-92.