MEVSİMSEL EŞBÜTÜNLEŞME VE MEVSİMSEL HATA DÜZELTME MODELİ: İTHALAT-İHRACAT VERİLERİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

Bu çalışma; zaman serilerinde görülen mevsimsellik bileşenine yönelik olarak, mevsimsel bütünleşme ve eşbütünleşme ilişkilerinin tespit edilmesi için kullanılanHylleberg-Engle-Granger-Yoo (HEGY) mevsimsel birim kök (Hylleberg vd., 1990) ve Engle-Granger-Hylleberg-Lee (EGHL) mevsimsel eşbütünleşme (Engle vd., 1993) testlerini kapsamaktadır. Önce teorileri aktarılan bu testler, üçer aylık verilerden oluşan 1969:1 – 2014:1 dönemini kapsayan ithalat ve ihracat serileri üzerine uygulanmıştır. Sıfır ve mevsimsel (¼ ve ¾) frekanslarda her iki serinin de birim köke sahip oldukları belirlenmiştir. Bu sonuç değişkenler arasında mevsimsel eşbütünleşme ilişkisinin olabileceğini göstermektedir. Uygulanan mevsimsel eşbütünleşme testi sonucu, sıfır frekansta seriler arasında eşbütünleşme ilişkisinin olmadığı saptanmıştır. Mevsimsel frekansta (¼ ve ¾) ise bir adet eşbütünleşme vektörü tespit edilmiştir. Eşbütünleşme sonuçları, cari dönemde, ihracatın ithalatı %12, bir gecikmeli ihracatın ise %22 oranında pozitif etkilediklerini göstermiştir. Eşbütünleşme ilişkisinin bulunmasının ardından mevsimsel frekans (¼ ve ¾) için oluşturulan mevsimsel hata düzeltme modeli (SECM) tahmin edilmiştir. SECM sonuçları değerlendirildiğinde, ithalatta uzun dönem dengesinde yaşanacak sapmaların bir dönemde %30’unun düzeltildiği görülmüştür

Mevsimsel Eşbütünleşme ve Mevsimsel Hata Düzeltme Modeli: İthalat-İhracat Verileri Üzerine Bir Uygulama

The aim of this study is to examine the seasonal patterns which are seen widely in time series, using Hylleberg-Engle-Granger-Yoo (HEGY) seasonal unit root test (Hylleberg et all., 1990) and EngleGranger-Hylleberg-Lee (EGHL) seasonal cointegration test (Engle et all., 1993). These tests have been identified theoretically and tested using quarterly export-import data over the 1969:1 – 2014:1 periods. In both series, it is determined to have unit root at zero, ¼ and ¾ frequencies. This result shows that the series are possibly cointegrated. Therefore seasonal cointegration test is applied and detected that series are cointegrated at ¼ and ¾ frequency with one cointegration vector however not cointegrated at zero frequency. Cointegration estimations shows that export and one lagged export have positive effects on import and these effects are 12% and 22% respectively. Then, seasonal error correction model (SECM) is estimated at ¼ and ¾ frequency. The SECM results indicate that import fluctuations are adjusted 30% only one period
Keywords:

-,

___

  • ALTINAY, G. (1997). “Seasonal Unit Roots in Quarterly Turkish Data”, Dokuz Eylül Üniversitesi, ĠĠBF Dergisi, 12(1): 193-201.
  • AYVAZ KIZILGÖL, Ö. (2011). “Mevsimsel EĢbütünleĢme Testi: Türkiye’nin Makroekonomik Verileriyle Bir Uygulama”, Atatürk Üniversitesi ĠĠBF Dergisi, 25(2): 13-25.
  • AYVAZ, Ö. (2006). “Mevsimsel Birim Kök Testi”, Atatürk Üniversitesi ĠĠBF Dergisi, 20(1): 71-87.
  • BĠNET, M. ve ZAÏD, Y.B. (2011). “A Seasonal Integration and Cointegration Analysis of Residential Water Demand in Tunisia”, Economics Working Paper, 2011-22, Center for Research in Economics and Management (CREM), University of Rennes 1, University of Caen and CNRS.
  • BOX, G.E.P. ve JENKINS, G.M. (1976). “Time Series Analysis: Forecastingand Control”, San Francisco: Holden-Day.
  • ÇAĞLAYAN, E. (2003). “YaĢam Boyu Sürekli Gelir Hipotezi’nde Mevsimsellik”, Marmara Üniversitesi ĠĠBF Dergisi, 18(1): 409-422.
  • ENGLE, R.F., GRANGER, C.W.J., HYLLEBERG, S. ve LEE, H.S. (1993). “Seasonal Cointegration: The Japanese Consumption Function”, Journal of Econometrics, 55: 275-298.
  • ENGLE, R.F. ve YOO, B.S. (1987). “Forecasting and Testing in Cointegrated Systems”, Journal of Econometrics, 35: 143-159.
  • GÜREL, S.P. ve TĠRYAKĠOĞLU, M. (2012). “Seasonal Unit Root: An Application to Turkish Industrial Production Series”, Business and Economics Research Journal, 3(4): 77-89.
  • HYLLEBERG, S., ENGLE, R.F., GRANGER, C.W.J. ve YOO, B.S. (1990). “Seasonal Integration and Cointegration”, Journal of Econometrics, 44: 215-238.
  • MĠTHANI, D. M. ve KHOON, G.S. (1999). “Causality Between Government Expenditure and Revenue in Malaysia: A Seasonal Cointegration Test”, ASEAN Economic Bulletin, 16(1): 68-79.
  • MOURAD, M.N. (2007)., “Modeling the Import and Export System of the United States: Using the Error Correction Model Representation”, Dirasat, Administrative Sciences, 34(1): 182-199.
  • TIRAġOĞLU, M. (2012). “HEGY Mevsimsel Birim Kök Testi: Türkiye’de TÜFE ve TÜFE Harcama Grupları Ġçin Bir Uygulama”, Kırklareli Üniversitesi ĠĠBF Dergisi, 1(1): 49-65.
  • TÜRE, H. ve AKDĠ, Y. (2005). “Mevsimsel Kointegrasyon: Türkiye Verilerine Bir Uygulama”, VII. Ulusal Ekonometri ve Ġstatistik Sempozyumu, 26-27 Mayıs, 2005, Ġstanbul.
Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-0603
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1996
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

HİZMETKÂR LİDERLİK DAVRANIŞLARI VE LİDER-ÜYE ETKİLEŞİMİ İLİŞKİSİ: BİR DEVLET ÜNİVERSİTESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMA

  lokman DAL,  doç.dr.sıtkı ÇORBACIOĞLU

OSMANLI’DA SİYASET VE BÜROKRASİ İLİŞKİLERİNİN TARİHİ SEYRİ

  tahsin GÜLER

İSTANBUL ANADOLU YAKASINDA KATILIM BANKASI AÇILMASI UYGUN OLAN İLÇELERİN BELİRLENMESİ

   arş.gör.hakan BAKAN,  prof.dr.ercan BALDEMİR,  ümit NARİNCE

İFLAS OLASILIĞI İLE SİSTEMATİK RİSK İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ VE ETKİN İFLAS GÖSTERGESİ MODELLERİNİN TESPİTİ: BİST’DE AMPİRİK BİR UYGULAMA

  yrd.doç.dr.ibrahim BOZKURT

ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİNDE SOSYAL DİYALOG MEKANİZMASI OLARAK TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİ ve ÖNEMİ

  yrd.doç.dr.hasan YÜKSEL

SOVYET SONRASI RUS EKONOMİSİNDE OLAN GELİŞMELER

  assoc.prof.dr.ercan SANCAK,  assist.prof.dr.s.cem KARAMAN

ONLINE (ÇEVRİM İÇİ) ALIŞVERİŞTE AKADEMİSYEN DAVRANIŞLARI VE ALIŞVERİŞE YÖNELTEN ETKENLER

  yrd.doç.dr.hakan ÇETİN

EKONOMİK BÜYÜME İLE CARİ İŞLEMLER DENGESİ ARASINDAKİ İLİŞKİ: BRICS VE MINT (1992-2013)

  öğr.gör.ömer YALÇINKAYA,  öğr.gör.fatma TEMELLİ

MERKEZ BANKASI REZERVLERİ VE MAKRO EKONOMİK DEĞİŞKENLER ARASINDAKİ İLİŞKİ: 1989-2013 DÖNEMİ ÜZERİNE BİR UYGULAMA

  yrd.doç.dr.hasan MEMİŞ,  doç.dr.sadettin PAKSOY,  arş.gör.tuğçe YÖNTEM

ÇALIŞANLARIN İŞ DOYUMLARININ YAŞAM DOYUMLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: KAMU VE ÖZEL SEKTÖRDE BİR ALAN ARAŞTIRMASI

  yrd.doç.dr.hakan TURGUT,  doç.dr.ibrahim Sani MERT