Isparta yöresi domates yetiştiriciliğinde bitki hastalık ve zararlıları ile yabancı otların belirlenmesine yönelik bir çalışma

İklim koşulları, sulama olanakları ve toprak yapısı itibariyle İsparta yöresi birçok sebzenin üretimine elverişlidir. Bölgede gittikçe yaygınlaşan sebze tarımına paralel olarak hastalık ve zararlıların sayısında ve ortaya çıkan zararlarda bir artış gözlenmektedir. Son yıllarda üretimi hızla artan domates bitkilerinde görülen hastalık ve zararlılar ürünün kalite ve kantitesinde büyük kayıplara neden olmaktadır. Bu çalışmada İsparta yöresinde yer alan domates üretim alanlarında sorun olan hastalık, zararlı ve yabancı otların belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışına İsparta Yöresinde görülen domates hastalıkları ve zararlıları ile yabancı otların belirlenmesine yönelik, ilk anket çalışmasıdır.

Studies on the determination of plant discases, insects and weeds of tomato grown in Isparta region

Climatic conditions and soil -structure of İsparta region are well sufficient for vegetable production. In the region, a possible increase in several diseases and pest has been observed; this is seen to be parallel to agricultural production of vegetables becoming widespread gradually. A significant number of some diseases and insects are tougth to be seen on the tomato plants which is widely planted in İsparta region. In this study was aimed to determine the diseases, insects and weeds of tomato produced in the region. They cause to quantitive and quality losses in the tomato plants. Therefore, this study was first ever evaluated to determine the diseases, insects and weeds of tomato in the İsparta region

___

  • Alan, M. N., Kovancı, İ., Yoltaş, T., Çolakoğlu, PL, (1992). Domatesin Kaldırmış Olduğu Bitki Besin Elementleri, Bunların Taşınması ve Potasyumun Verime Olan Etkileri Üzerinde Araştırmalar Türkiye 1. Ulusal B alıç e Bit. Kong. Cilt 2, I69-17İS., İzmir.
  • Anonymous, (1996). Tarımsal Yapı (Üretim, Fiyat, Değer) T.C. Başbakanlık Devlet İstatistik Enstitüsü, 633 s., Ankara.
  • Çınar, Ö., (1989). Bitki Fungal Hastalıkları Çukurova Üııiv. Ders Kitabı No: 84, Adana.
  • Erkan, S., Eser, B., Yorgancı, Ü., (1992). Domates Mozayik Virüsünün Bazı Domates Çeşitlerine Olan Etkileri Türkiye I. Ulusal Bahçe Bit. Kong. Cilt 2, 411-414 s., İzmir.
  • Erkan, S., Gümüş, M., Duran, İ., (1996). Marmara Bölgesi'nin Değişik Yörelerinde Sanayi Domatesi Yetiştiriciliğinin Özelliklerinin ve Sorunlarının Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma Sandom Sanayi Domatesini Geliştirme Projesi No: 10.
  • Ertekin, Ü„ (1997). Örtü Altı Domates Yetiştiriciliği Mars Matb. Ulus, Ankara.
  • Günay, A., (1981). Serler. Özel sebze yetiştiriciliği Cilt 2. Çağ matb., Ankara.
  • Utku, M., (1990). İsparta İklim Etüdü Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü. Ankara.
  • Yoltaş, T., Ural, H., Özzambak, E., Eser, B, Eşiyok, B., Osman, İ., (1992b). Üstün Verim ve Teknolojik Özelliklere Sahip Domates Çeşitlerinin Belirlenmesi Türkiye I. Ulusal Bahçe Bit. Kong. Cilt 2, 177-178 s., İzmir..
  • Yorgancı, Ü., Erkan, S., Özaktan, H., Eser, B., (1994). Detection of Agents of viral and bacterial diseases in seeds of papper, tomato, eggplant, cucumber and their inactivation ways. 9th congres of Mediterranean Phytopathologycal Union. 37-39, Kuşadası-Aydın.