Dedegül Dağı (Isparta)' nın tıbbi-aromatik ve korumada öncelikli bitkileri

Bu çalışmada, gerek tür sayısı, gerekse türler içi genetik çeşitlilik bakımlarından çok ilginç ve zengin olan Dedegül Dağı'nın tıbbi-aromatik ve koruma öncelikli takşonları araştırılmıştır. Bu bağlamda, yörede yapılan tespitlere göre, bugüne kadar 90'ı tıbbi-aromatik ve 112'si koruma öncelikli olmak üzere toplam 202 takson belirlenmiştir. Ancak, bu yörede mevcut olup da insanlığa sağlayacağı yararlar henüz bilinmeyen, adı konulmamış daha birçok bitki taksonu yetişmektedir. Bu zengin genetik mirası oluşturan taksonların bir an önce belirlenmesi ve yerinde korumaya alınması, Biyolojik çeşitlilik acısından büyük önem taşımaktadır.

Medical-aromatical taxa and the species having protection priority of Dedegül Dağı

In this study, medical-aromatical taxa and the species having protection priority of Dedegül Dağı region have been investigated. It should be pointed out that the region is extremely interesting and rich in the number of species and interspecies genetica! diversity. According to the investigation, carried out, 90 medical-aromatical and 112 taxa having priority protection, total of 202 taxa have been determined. However, there are still hundreds of taxa in the region that are unknown and unnamed. Determining the genetical heritage and taking that under immediate protection are very important from stand point of the biological diversity.

___

  • Davis, P. PL, (1965), Flora of Turkey and The East Aegean Islands, Vol I., at the University Press, Edinburg.
  • Peşmen H., Giiner A.,(1976), Dedegöl Dağı (İsparta) Florası, TÜBİTAK, Proje No; TBAG-164, Ankara.
  • Kün, E., Kaya Z., Güner A., (1996) Türkiye'nin Genetik Bitki Çeşitliliğinin Yerinde (İn-situ) Korunması Ulusal Planı, Ankara.
  • Özhatay N„ Koyuncu M.,(1997) Türkiye'nin Doğal Tıbbi Bitkilerinin Ticareti Plakkında Bir Çalışma, Doğal Hayatı Koruma Derneği, Bitki Koruma Programı, İstanbul.