Probiyotikler ve su ürünlerinde kullanımı

Dünyada ve ülkemizde su ürünlerine olan talep gün geçtikçe artmaktadır. Besin değeri yüksek olan özellikle deniz balıklan, eklembacaklı ve kabuklular konusunda son 20 yılda büyük gelişmeler kaydedilmiştir. Yetiştiriciliği yapılan türlerin daha hızlı, kaliteli ve az kayıpla yetiştirilebilmeleri ve pazara sunulmaları için önemli çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Özellikle üretimin önemli bir kısmını tutan (%35-60) yem ve yem maddelerinin geliştirilmesi konusunda büyük araştırmalar yapılmaktadır. Bunlardan biri olan probiyotik eldesi ve kullanımı da son yıllarda önem kazanmıştır. Bu çalışmada özellikle sindirime katkısı olan ve hastalıkları önlemek için kullanılan probiyotikler ve kullanım alanlarını belirlemede yararlı olabilecek bilgiler belirtilmektedir.

Probiotics and their usage in aquaculture

Demand for aquaculture is increased in Turkey and World day by day. Especially marine fishes, shrimps and bivalves that have higher nutrition value in aquaculture industry have been growing tremendously for the past 20 years. The important studies are realised for growing rapidly, high quality and low mortality of cultured species. Researches on that occupie an important place of feed (35-60%) and developing of the feed materials, which are done intensively. In addition to obtain and usages of probiotics have got an important point recently. In this review it was determined of beneficial knowledge of using probiotics for supporting to digest and preventing of diseases especially and theirs usage areas.

___

Direkbusarakom, S., Yoshimizu, M., Ezura, Y., Ruangpan, L., Danayadol, Y., 1997. Vibrio sp. the dominant flora in shrimp hatchery against some fish pathogens. Poster session of the 2nd Asia-Pacific marine biotechnology conference and 3rd Asia-Pacific conference on algal biotechnology. 7-10 May 1997 Phuket Thailand. P: 14.

Doillet, P.A., Langdon, C.J., 1994. Use of a probiotic for the culture of larvae of pacific oyster (Crassostrea gigas Thunberg). Aquaculture 119:25-40.

Garriques, D., Arevalo, G., 1995. An evaluation of the production and use of a live bacterial isolate to manipulate the microbial flora in the commercial production of Penaeus vannamei postlarva in Ecuador. C. L. Browdy and J. S. Hopkins, editors. Swimming through troubled water proceedings of thespecial session on shrimp farming. World Aquaculture Society. P: 53-59.

Gatesoupe, F.J., 1999. The use of probiotics in aquaculture. Aquaculture 180:48-165.

Jiravanichpaisal, P., Chuaychuwong, P., Menasveta, P., 1997. The use of Lactobacillus sp. as the probiotic bacteria in the giant tiger shrimp {Penaeus monodon Fabricius). Poster session of the 2nd Asia-Pacific marine biotechnology conference and 3rd Asia-Pacific conference on algal biotechnology. 7-10 May 1997 Phuket Thailand. P: 16.

Olafsen, J.A., 2001. Interactions between fish larvae and bacteria in marine aquaculture. Aquaculture 200:223-247.

Sugita, H., Shibuga, K., 1996. Antibacterial abilities of intestinal bacteria in freshwater cultured fish. Aquaculture 145(1/4): 195-203.

Xiang-Hong, W., Jun, L., Wei-Shang, J., Huai-Shu, Xu, 1998. Application of probiotics in aquaculture. Ocean University of Qingdao, China, 266003.
Su Ürünleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-1590
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 1984
  • Yayıncı: Aynur Lök
Sayıdaki Diğer Makaleler

Spirulina platensis (Cyanophyceae) mikroalg'inin büyümesine ve bazı biyokimyasal özelliklerine sıcaklığın etkisi

EDİS KORU, Semra CİRİK

Balık yetiştirme çiftliklerinde ağ kafeslerin tuzak olarak kullanımı üzerine bir ön çalışma

Cenkmen R. BEĞBURS, UĞUR ALTINAĞAÇ

Fouling organisms and effects on the hull of the R/V K. Piri Reis

Ferah KOÇAK, Nermin TEKOĞLU

Some parameters about population biology of the common pandora (Pagellus erythrinus L.,1758)(Sparidae) in the Edremit Bay (Turkey)

Belgin HOŞSUCU, Türker Dilek ÇAKIR

Edremit Körfezi'ndeki yassı balık türleri ve bu türlerden Citharus linguatula (Linnaeus,1758), Arnoglossus laterna (Walbaum,1792) Arnoglossus kessleri (Schmidt,1915)'nin boy-ağırlık ilişkileri

Türker Dilek ÇAKIR, SENCER AKALIN, AYDIN ÜNLÜOĞLU, Belgin HOŞSUCU, Bahar BAYHAN

Çipura larvalarının ilk beslenmesinde mikrokapsül yem ve rotiferin birlikte ve ayrı olarak kullanılmasında yem tüketimleri

KUTSAL GAMSIZ, Bill KOVEN

Capoeta capoeta umbla (Heckel,1843)'nın Keban Baraj Gölü ve Hazar Gölü (Elazığ)'nde yaşayan populasyonlarının et verimi ve bazı büyüme özelliklerinin karşılaştırılması

KENAN KÖPRÜCÜ, Yaşar ÖZDEMİR

Pond culture of penaeus semisulcatus (De Haan,1844) in sub-tropical conditions of Türkiye

Metin KUMLU, MEVLÜT AKTAŞ, O. Tufan EROLDOĞAN

Işıklı Gölü (Denizli) faunası su keneleri (Hydrachnellae, Acari)

Yunus Ömer BOYACI, Muhlis ÖZKAN

Yuvarlakçay'ın (Köyceğiz-Muğla) mollusca faunası

M. Ruşen USTAOĞLU, Süleyman BALIK, MURAT ÖZBEK