Bir Hazır Giyim Firmasında Tasarım Süreçlerinin İyileştirilmesine Yönelik Örnek Uygulama

İşletme stratejilerinin belirlenmesinde süreçler ve süreç iyileştirme önemli bir unsurdur. Bu araştırmada bir hazır giyim firmasındaki tasarım süreçleri ve tasarım süreçlerinde en çok problem yaşanan süreçler ele alınmıştır. Öncelik sırasına göre en çok problem yaşanan bir sürece yönelik iyileştirme yaklaşımı ve uygulama geliştirilmiştir. A hazır giyim firmasında üst yönetim ve tasarım ekibi ile odak grup görüşmeleri ve yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve bireysel gözlemler yapılmıştır. Tasarım süreçlerinde en sık sorun yaşanan ‘tasarım teknik dosyaların hazırlanması’ sürecine yönelik çözüm önerisi olarak ‘tasarım planlama’ ve ‘tasarım planlamacısı’ kavramları oluşturulmuş ve tanımlanmıştır. Araştırmada en sık problem yaşanan tasarım süreci olan teknik dosya hazırlama sürecine yönelik iyileştirme uygulamaları yapılmıştır. Araştırma sonucunda tasarım süreçlerinde yapılan iyileştirmenin ilgili tüm birimleri olumlu etkilediği belirlenmiştir. Çalışanlar üzerindeki iş yükünün eşit dağılımı süreç sahiplerinin doğru belirlenmesi ile tıkanmalar giderilmiş ve planlama takvimi sürdürülebilir hale gelmiştir.

Sample Practice for Improving Design Processes in a Ready-to-Wear Company

Processes and process improvement are important elements in determining business strategies. In this research, the design processes in a ready-made clothing company and the processes that have the most problems in the design processes are discussed. An improvement approach and application have been developed for a process with the most problems in order of priority. Focus group interviews and semi-structured interviews were conducted with the senior management and design team in a ready-made clothing company, and individual observations were made. The concepts of 'design planning' and 'design planner' have been created and defined as a solution proposal for the process of 'preparing design technical files', which is the most common problem in design processes. Improvement practices were made for the technical file preparation process, which is the most frequently encountered design process in the research. As a result of the research, it was determined that the improvement made in the design processes had a positive effect on all relevant units. With the equal distribution of the workload on the employees and the correct determination of the process owners, the blockages were eliminated and the planning calendar became sustainable.

___

  • Algozzine, B. and Hancock, R.D. (2006). Doing case study research. New York: Teachers College Press.
  • Ağaç, S., Şahinoğlu, M., Dağ, D. ve Mecnunoğlu, G. (2021). Erkek gömleği tasarım süreci: Ramsey markası örneği. Uluslararası Kültürel ve Sosyal Araştırmalar Dergisi (UKSAD), 7(2), 127-142.
  • Bütüner, H. (2018). Sonuç odaklı sistematik operasyonel iyileştirme. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Chmiliar, l. (2010). Multiple-case designs. In A. J. Mills, G. Eurepas & E. Wiebe (Eds.), Encyclopedia of case study research. USA: Sage Publications, 582-583.
  • Creswell, J. W. (2007). Qualitative inquiry & research design: Choosing among five approaches (2. Baskı). USA: Sage Publications.
  • Eser, P. (2018). Tedarik zinciri yönetiminde süreç yönetimi ve süreç iyileştirme üzerine uygulama. (Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Karasar, N. (2012). Bilimsel araştırma teknikleri. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  • Kayışkan, D. (2011). Süreç yönetimi ve süreç iyileştirme teknikleri, gıda işletmesinde bir uygulama. (Yüksek Lisans Tezi). Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  • Koca, E. ve Koç, F., (2009). Giysi tasarımında yaratıcılık. E- Journal of New World Sciences Academy, 4(1), 33-44.
  • Koca, E., Koç, F., Çotuk, S., (2009). Geleneksel giyim öğelerinin esin kaynağı olarak giysi tasarımına katkıları. E- Journal of New World Sciences Academy, 4(3), 88-103.
  • Korucuk, O. ve Küçük, S. (2018). Süreç yönetimi: bir uygulama. Ankara: Detay Yayıncılık.
  • Öznaz, D. (2013). Hazır giyim işletmelerinde süreç yönetimi ve süreç performansının optimizasyonu. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Marmara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.