Tarık Buğra'nın “Küçük Ağa” Romanında Millî Ülkünün Sembolik Yüzü: Küçük Ağa

Öz Ulusların/toplumların sosyokültürel yapısındaki değişimler/dönüşümler, Edebî eserlerine yansır. Türk edebiyatı da bu bağlamda sanatın yansıtıcı rolünü simgeleyen örnekleri içerir. Özellikle Cumhuriyet dönemi Türk romanı, yakın dönem tarihinden ve Anadolu insanından beslenen yapısıyla büyük bir dönüşümün referansında şekillenir; bu durum, 1920’lerde başlayan ve günümüze kadar devam eden memleket edebiyatı gibi yeni bir ekole zemin hazırlar. 1950’den sonra bu ekole, Tarık Buğra da katılır. Tarık Buğra, Millî mücadelenin toplum hafızasındaki etkisini farklı bakış açısıyla yansıtır. Küçük Ağa, bu durumun sembolik açılımıdır. Küçük Ağa, kültürel açıdan değişen zihniyetin, metaforik boyutta aktarımıdır; yazar, İmparatorluğun intihaya sürüklenen durumuna karşı istikbalini önceleyen insanı, başkişi Küçük Ağa’nın şahsında anlatır. Millî Mücadelenin edebiyata yansımaları bağlamında değerlendirdiğimiz bu çalışmamızı, başkişinin yaşadığı süreci referans alarak iki ana bölümde inceledik. Birinci bölümde padişah ve hilafet kavramlarının kişileşmiş yüzünü, ikinci bölümde ise millî ülküyü referans alarak var olma savaşı veren Türk toplumunun yaşama iradesini ele aldık
Anahtar Kelimeler:

Tarık Buğra, , Roman, , Millî Ülkü

Tarık Buğra Romanında Milli Ülkünün Sembolik Yüzü: Küçük Ağa

Ulusların/toplumların sosyokültürel yapısındaki değişimler/dönüşümler, Edebî eserlerine yansır. Türk edebiyatı da bu bağlamda sanatın yansıtıcı rolünü simgeleyen örnekleri içerir. Özellikle Cumhuriyet dönemi Türk romanı, yakın dönem tarihinden ve Anadolu insanından beslenen yapısıyla büyük bir dönüşümün referansında şekillenir; bu durum, 1920’lerde başlayan ve günümüze kadar devam eden memleket edebiyatı gibi yeni bir ekole zemin hazırlar. 1950’den sonra bu ekole, Tarık Buğra da katılır. Tarık Buğra, Millî mücadelenin toplum hafızasındaki etkisini farklı bakış açısıyla yansıtır. Küçük Ağa, bu durumun sembolik açılımıdır. Küçük Ağa, kültürel açıdan değişen zihniyetin, metaforik boyutta aktarımıdır; yazar, İmparatorluğun intihaya sürüklenen durumuna karşı istikbalini önceleyen insanı, başkişi Küçük Ağa’nın şahsında anlatır. Millî Mücadelenin edebiyata yansımaları bağlamında değerlendirdiğimiz bu çalışmamızı, başkişinin yaşadığı süreci referans alarak iki ana bölümde inceledik. Birinci bölümde padişah ve hilafet kavramlarının kişileşmiş yüzünü, ikinci bölümde ise millî ülküyü referans alarak var olma savaşı veren Türk toplumunun yaşama iradesini ele aldık.

___

  • Çetin, Nurullah (2008). Tarık Buğra. “Tarık Buğra’nın Küçük Ağa Romanının Tahlili”. Editörler: Tekin, Mehmet, Yılmaz, Ebru Burcu. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.
  • Korkmaz, Ramazan (2004). Yeni Türk Edebiyatı El Kitabı. Ankara: Grafiker Yayınları.