Albert Camus’da Saçma Kavramı: Sisifos’u Mutlu Düşünmek

İki dünya savaşına tanıklık eden Albert Camus’nun 1940’lı yıllarda kaleme aldığı Sisifos Söyleni yirminci yüzyılda modern insanlık durumunun “uyumsuzluğunu” ve insan varoluşunun çağlardan beri süregelen “saçmalığını1” ele alan en önemli denemelerinden biridir. Bu eserde Camus, yaşamın anlamını, dünyanın insan karşısındaki kayıtsızlığını, bu kayıtsızlığın yarattığı uyumsuzluk, yabancılaşma ve anlamsızlık hissinin başkaldırı ile aşılmasını ele alır. Bu çalışmada amaç Camus’nun Sisifos Söyleni’nde bütün detayları ile tanımladığı saçma kavramını derinlemesine incelemektir. Camus, Sisifos Söyleni’nde yaşam-ölüm ikilemi arasındaki insanın varoluş çabasını sorgular. Bu sorgulama dahilinde ölümlülüğü karşısında insanın yaşama uğraşının anlamsızlığı saçma kavramı ve duygusu ile açıklanır. Bu eserde Camus, etik bir açıdan, modern insanın amaçsız ve tekdüze varoluş şeklinin neden olduğu uyumsuzluk halini ve insanın kendine yabancılaşmasını ele alır. Edebi açıdan ise, Camus, bu yabancılaşma ve uyumsuzluk durumunun direniş ve başkaldırı ruhu ile mutlu bir varoluş olarak tasarlanabilme potansiyelini Sisifos Söyleni’nde uyumsuz kahramanın yaşama azmi ve tutkusu ile örnekler.

THE NOTION OF ABSURD IN ALBERT CAMUS: THINKING SISYPHUS HAPPY

The Myth of Sisyphus, written by Albert Camus in the 1940s, who witnessed two world wars, is one of the most important essays on the "incongruity" of the modern humanity condition in the twentieth century and the "absurdity" of human existence for ages. In this work, Camus deals with the meaning of life, the indifference of the world to human beings, and the overcoming of the feeling of incongruity, alienation and meaninglessness created by this indifference through rebellion. In this study, it is intended to examine in detail the notion of absurdity defined by Camus in The Myth of Sisyphus. Camus questions the existential effort of the human being between life-death dilemma in The Myth of Sisyphus. Within this questioning, the meaninglessness of human's struggle to live against her/his mortality is explained with the concept and feeling of absurd. In this work, Camus, from an ethical point of view, deals with the incongruity and alienation of the human being caused by modern human’s purposeless and monotonous way of being. From a literal perspective, Camus exemplifies the potential of this alienation and incongruity situation to be conceived as a happy existence with the spirit of resistance and rebellion by means of the imcompatible hero’s determination and passion in The Myth of Sisyphus.

___

  • Camus, Albert (1998) Denemeler, Bir Alman Dosta Mektuplar, İstanbul: Say yayınları.
  • Camus, Albert (2010) Sisifos Söyleni, İstanbul: Can Yayınları.
  • Camus, Albert (1965) Les Nouvelles littéraires, 15 novembre, dans Essais, «Extraits d'interviews»,
  • Paris, Gallimard «Bibliothèque de la Pléiade», p. 142
  • Camus, Albert (1996) Yabancı, (Çev.: Samih Tiryakioğlu), İstanbul:Can Yayınları.
  • Camus, Albert (2013) Tersi ve Yüzü, (Çev. Tahsin Yücel) İstanbul: Can Yayınları
  • Cevizci, Ahmet (1999) Paradigma Felsefe Sözlüğü, İstanbul: Paradigma Yayınları
  • Cevizci, Ahmet (2015) Felsefe tarihi, İstanbul: Say Yayınları
  • Cruickshank, John (1965) Albert Camus ve Başkaldırma Edebiyatı, (Çev.: Rasih Güran), İstanbul: De yayınevi.
  • Eren, Gül. (2011) Albert Camus: Yabancı ve Sisifos Söyleni ‘Duygusal Bir Deney Olarak Saçmanın Düşünsel Bir Kavrama Yükselişi, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi Cilt 11, Sayı 46, Haziran, 61-74
  • Erhat, Arzu. (1996) Mitoloji Sözlüğü, İstanbul: Remzi Kitabevi.
  • Gülsün, Ferhat. (2019) Camus Felsefesinde Uyumsuzluk ve İntihar, Kırıkkale Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Kırıkkale.
  • Gündoğan, Ali Osman (1997) Albert Camus ve Başkaldırma Felsefesi, 2. Baskı, İstanbul: Birey yayınları.
  • McBride, Joseph (1992) Albert Camus Philosopher and Littérateur, New York: Palgrave Mcmillan
  • O’Brien, Conor. Cruise (1984) Camus, İstanbul (Çev. Fatih Özgüven), İstanbul: Afa Yayınları
  • Sartre, Jean. Paul (1984) Yazınsal Denemeler, (Çev. Bertan Onaran) İstanbul: Payel Yayınları
  • Stern, Alfred (1960) Considerations of Albert Camus’ Doctrine, The Personalist,Volume 41, issue 4, pp. 448-457.
  • Yurday, Gülay. (2019) Albert Camus ve Jean Paul Sartre Açısından Saçma ve Yabancılaşma Kavramlarının Karşılaştırılması, Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Felsefe Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Muğla.