WILLIAM GOLDING’İN PİRAMİT ADLI ROMANINDA TOPLUMSAL TABAKALAŞMANIN GÖSTERGELERİ OLARAK SINIF, STATÜ VE GÜÇ

Sosyolojik olarak toplumsal tabakalaşmadan söz edildiğinde güç ve eşitsizlik kavramlarından da söz etmek kaçınılmazdır. Max Weber’e göre toplumların ana yapısında gücün önemi ve işlevi yadsınamaz ve her toplumun güce dayalı bir yapısı vardır. Bu anlamda Weberci yaklaşımda sınıf, statü ve ve parti kavramları gücün içeriklerini oluşturur. Weber, Karl Marx’ın zengin ve yoksul olarak kutuplaştırdığı tabakalaşma kavramını sınıf, statü ve parti şeklinde üçleme olarak açıklar. Bu makalede Marx ve Weber’in görüşlerinden hareketle William Golding’in Piramit adlı romanında toplumsal tabakalaşma kavramı incelemeye alınmıştır. Golding 1911-1993 yılları arasında yaşamış ve 1983’de Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülmüş olan değerli bir İngiliz yazardır. Golding, Piramit adlı romanında okuru İkinci Dünya Savaşı öncesine davet eder ve sosyolojik olarak sınıf kavramına vurgu yapar. Bu bağlamda çalışmada, Piramit adlı romanda yirminci yüzyıl başlarında İngiltere’deki toplumsal tabakalaşma ve eşitsizlik sorunları ve İngiliz toplumunun sınıf ve güç algısı küçük bir kasaba olan Stilbourne’da yaşayan alt ve üst tabakadan insanların deneyimleri yoluyla ortaya konulmuş ve mevcut güç eşitsizlikleri Weber ve Marx’ın toplumsal tabakalaşma kuramları ışığında incelenmiştir. Sonuç olarak bu bağlamdaki edebi çalışma sosyolojik bir yaklaşımla alana disiplinlerarası bir katkı sağlamayı amaçlamıştır.

CLASS, STATUS AND POWER AS INDICATORS OF SOCIAL STRATIFICATION IN WILLIAM GOLDING'S NOVEL THE PYRAMID

Sociologically, it is understood that the concepts of power and inequality refer to social stratification. According to Max Weber, the importance and function of power in the main structure of societies is undeniable and every society has a power-based structure. In this sense, in the Weberian approach, the concepts of class, status and party constitute the contents of power. While Karl Marx polarized the concept of social stratification as rich and poor, Weber explains it as the triad of class, status and party. In this article, based on the views of Marx and Weber, the concept of social stratification in William Golding's The Pyramid has been examined. As a distinguished English writer Golding lived from 1911 to 1993 and was awarded the 1983 Nobel Prize in literature. In The Pyramid, Golding invites the reader to the time before the Second World War and emphasizes the sociological concept of class. Moreover, Golding reveals the social stratification and inequality problems of the British people, as well as their perception of class and power through the experiences of the people from the lower and upper classes living in Stilbourne in the begining of the twentieth century. Thus, in the study, power inequalities and social blockages emphasized by Golding in the Pyramid are analyzed in the light of Weber’s and Marx's theories of social stratification. As a result, this literary study aims to make an interdisciplinary contribution to the field with references to sociology in terms of Weber’s and Marx’s ideas..

___

  • Referans1 Bahar,H. İ. (2009), Sociology, 3rd Edition, Ankara: Usak Publications.
  • Referns2 Bilton, T., Bonnett, K. Jones, P., Sheard K. & Webster, A. (1987), Introductory Sociology, London:Macmillan.
  • Referans3 Erkal, M. (1998), Toplum Bilimi. İstanbul: Der Yayınları.
  • Referans4 Fox, K. (2004), Watching the English, London:Hodder.
  • Referans5 Giddens, A. (2012), Sosyoloji, (Çev. Hüseyin Özel vd.), İstanbul: Kırmızı Yayınları.
  • Referans6 Golding, W. (2012), The Pyramid, London:Faber& Faber.
  • Referans7 Kalaycıoğlu, S. (Ed., İ. Sezai) (2002), Sosyolojiye Giriş, Ankara: Martı Kitap ve Yayınevi.
  • Referans8 Marx, K. (ed. E. Kamenka) (1983), The Portable Karl Marx, New York: Penguin.
  • Referans9 Marx K. & Engels F. (Ed. Lewis Feuer) (1959), Basic Writings on Politics and Philosophy, New York: Doubleday.
  • Referans10 Weber, M. (ed. G. Roth and C. Wittich) (1978), Economy and Society: An Outline of Interpretive Sociology, Berkeley: University of California.
  • Referans11 Weber, M. (2012a), Ekonomi ve Toplum, Cilt I. (Çev., L. Boyacı), İstanbul: Yarın Yayınları.
  • Referans12 Weber, M. (2012b), Ekonomi ve Toplum, Cilt 2, (çev., L. Boyacı), İstanbul: Yarın Yayınları.