ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN VERGİ BİLİNÇ DÜZEYLERİNİN ve FATURA DUYARLILIKLARININ ÖLÇÜLMESİ

Günümüzde sürekli bir biçimde artan kamu harcamaları, bu harcamaların yapılması için gerekli olan vergileri devletler açısından daha da önemli hale getirmektedir. Söz konusu vergi gelirlerinin sağlanması hususunda sadece siyasilere değil toplumu oluşturan bütün bireylere önemli görevler düşmektedir. Öyle ki sadece siyasi kesimin vergi bilincinin oluşturulması ve artırılması, artan kamu harcamalarının finansmanı için yeterli olmayacaktır. Bu sebeple bir toplumun topyekün olarak vergi bilincine sahip olması gerekmektedir. Böylelikle kamu harcamaları için gerekli olan yeterli vergi hasılatı sağlanabilecek ve gerekli kamusal faaliyetler yerine getirilebilecektir. Bilhassa toplumlar içerisinde genç ve öğrenci kesiminin vergi bilinç düzeyleri, fiş/fatura alımına yönelik duyarlılıkları, söz konusu toplumun ekonomik ve mali anlamda geleceğini yansıtan bir ayna niteliğindedir. Gençlerin söz konusu bilinçlerinin araştırılması ve ülke adına alınacak karar ve politikalarda bu veriler ışığında hareket edilmesi kamunun etkinliği için gereklidir. Bu amaçla Gaziosmanpaşa Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi son sınıf öğrencilerinin vergi bilinç düzeyleri fiş/fatura alımıyla ilgili duyarlılıkları araştırma konusu seçilmiştir. Araştırmanın verileri anket yöntemiyle 290 öğrenciden derlenmiştir. Çalışmada faktör analizi, Tek-yönlü ANOVA ve bağımsız örneklem t testlerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonuçları göre maliye bölümünde eğitim gören öğrencilerin iktisat ve işletme bölümlerinde eğitim gören öğrencilere daha yüksek bir vergi bilinci düzeyine ve fatura duyarlılığına sahip oldukları tespit edilmiştir.

MEUSURING LEVEL OF THE TAX CONSCIOUSNESS AND VOUCHER SENSITIVITY OF UNIVERSITY STUDENTS

Nowadays, constantly increasing public expenditure makes more important the taxes which necessary for the public expenditure in terms of government. At the point of providing these tax revenues there are important tasks not only for politicians but also for all individuals who creating the community. So, only providing and increasing of tax consciousness of politicians is will not be adequate for rising public expenditure. Therefore, a society totally should have tax consciousness. Thus, tax revenues which required for public expenses can be obtained and necessary public activities can be executed. Particularly, tax consciousness and sensitivity of getting voucher and invoice of youths and pupils in the community is like a mirror which reflects economical and financial future of the society. To research the consciousness of youths and acting for decision and policies about country in the light of the data is required for public efficiency. For this purpose, consciousness about receiving vouch/invoice and tax consciousness of senior students of Gaziosmanpaşa University Faculty of Economics and Administrative Sciences were investigated. A total of 290 students were surveyed using questionnaire survey. Factor analysis, One-way ANOVA and independent sample t tests were used in the study. According to results of the research, it is identified that pupils who study at department of public finance has higher level of tax consciousness and sensitivities of getting receipt than pupils who study at department of economics and business management relatively.

___

  • Akkara, Ö. ve Gencel, U. (2016). Yükseköğretim Öğrencilerinin Vergiye Yönelik Algılarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Örneği. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi. 8(1 ): 28-48.
  • Altunışık, R., Coşkun, R., Bayraktaroğlu, S., Yıldırım, E. (2005). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri: SPSS Uygulamalı. (4. baskı). Sakarya: Sakarya Kitabevi.
  • Alkan, A. (2009). Vergi bilinci ve vergi uygulamaları karşısında mükellef davranışlarının tespiti: Zonguldak ili örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Zonguldak: Karaelmas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Birinci, E. (2010). Tarım Kesiminin Vergilendirilmesi ve Vergi Bilinci: Tekirdağ İli Merkez İlçe Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Tekirdağ: Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.
  • Buehler, A. G. (1940). The Tax Sstem and Tax Consciousness. The Bulletin of the National Tax Association. Vol. 25, No. 8: pp. 237-246.
  • Buyrukoğlu, S, Erasa, İ. (2012). Vergi Bilincinin Oluşmasında Mükellef Haklarının Yeri ve Önemi. Vergi Dünyası Dergisi. 375: 116-127.
  • Csontos, L. , Kornai, J. ve Toth, I. G. (1998). Tax Awareness and Reform of The Welfare State: Hungarian Survey Results. Economics of Transition. 6: 278-312.
  • Demir, İ. C. ve Ciğerci, İ. (2016). Vergi Bilincinin Oluşumunda Eğitimin Rolü: İlköğretim Öğrencileriyle Ampirik Bir Çalışma. Yönetim ve Ekonomi: Celal Bayar Üniversitesi İ.İ.B.F. Dergisi. 23(1): 128-143.
  • Durmuş, B. , Yurtkoru, S. ve Çinko, M. (2010). Sosyal Bilimlerde SPSS’le Veri Analizi. İstanbul: Beta Basım
  • Durmuş, M. A. (2015). Üniversite Öğrencilerinin Vergi Bilinç Düzeylerinin Fiş- Fatura Duyarlılığı ile İlişkisi: Aksaray Üniversitesinde Bir Araştırma. Journal of Social and Humanities Sciences Research ISSN: 2459-1149 Year:2015 Volume:5 Issue:1. 29-47.
  • Hastuti, R. (201). Tax Awareness And Tax Educatıon: A Perceptıon Of Potentıal Taxpayers. International Journal of Business, Economics and Law, Vol. 5, Issue 1 (Dec.) ISSN 2289-1552: pp.83-91.
  • Kamil, N. İ. (2015). The Effect of Taxpayer Awareness, Knowledge, Tax Penalties and Tax Authorities Services on the Tax Complience: (Survey on the Individual Taxpayer at Jabodetabek & Bandung). Research Journal of Finance and Accounting. ISSN 2222-1697 (Paper) ISSN 2222-2847 (Online) Vol.6, No.2: pp.104- 111.
  • Karaot, A. (2010). İlköğretim Çağındaki Öğrencilerin Vergi Bilinç Düzeyi: İzmir İli Aliağa İlçesi Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Kintanar, Jr. A. (1964). On The Tax Consciousness. The Philippine Review of Business and Economics. Dilmen, 2DB-ID 8626273. Vol. 1: pp.17-30.
  • Maciejovsky, B. , Kirchler, E. ve Schwarzenberger, H. (2007). Misperception Of Chance and Loss Repair: On The Dynamics Of Tax Compliance. Journal of Economic Psychology. 28: 678-691.
  • Muter, N. B. , Sakınç, S. ve Çelebi, A. K. (1993). Manisa İli Vergi Mükellefleri Üzerine Bir Anket Çalışması. Celal Bayar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Maliye Bölümü. 1-77.
  • Ordeshook, P. C. (1979). Property Tax consciousness. Public Choice Vol. 34, No. 3/4 : pp. 285-295.
  • Ömürbek, N, Çiçek, H, G ve Çiçek, S. (2007). Vergi Bilinci Üzerine Bir İnceleme: Üniversite Öğrencileri Üzerinde Yapılan Anketin Bulguları. Maliye Dergisi. 153: 102-122.
  • Özdemir, A. R. ve Ayvalı, H. (2007). Vergi Bilincine Sahip Bireylerin Fiş veya Fatura Alma Duyarlılığını Etkileyen Faktörler. Maliye Dergisi. 153: 51-73.
  • Özkan, Yılmaz. (2007). Uygulamalı İstatistik 2. Sakarya: Sakarya Yayıncılık.
  • Sağlam, M. (2013). Vergi Algısı ve Vergi Bilinci Üzerine Bir Araştırma: İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğrencilerinde Vergi Algısı ve Bilinci. Sosyoekonomi Dergisi. 316-334.
  • Sarı, B. (2016). Türkiye’de Tarım Kesiminde Vergi Uyumu, Vergi Bilinci ve Tarım Kesiminin Vergilendirilmesi: Malatya Merkez İlçe Örneği. Çanakkale: Onsekiz Mart Üniversitesi.
  • Taytak, M. (2010). İlköğretim II. Kademe Öğrencilerinde Vergi Bilincinin Tespiti: Ampirik Bir Araştırma. Maliye Dergisi. 158: 496-513.
  • Teyyare, E. ve Kumbaşlı, E. (2016). Vergi Bilinci ve Vergi Ahlakının Gelişmesinde Maliye Bölümü Eğitiminin Rolü. AİBÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 16(4): 1- 29.
  • Torgler, B. (2005). Tax Morale and Direct Democracy. Europen Journal of Political Economy. Vol.21: pp.525-531.
  • Tuay, E. ve Güvenç, İ. (2007). Türkiye’de Mükelleflerin Vergiye Bakışı. Gelir İdaresi Başkanlığı Mükellef Hizmetleri Daire Başkanlığı. 51: 16-147.
  • Wagstaff, J. V. (1965). Income Tax Consciousness under Withholding. Southern Economic Journal, Vol. 32, No. 1, Part 1: pp. 73-80.
  • Yenigün, Y. (2012). Vergi Bilinci Ve Vergi Uygulamaları Karşısında Mükelleflerin Davranışları: İstanbul Örneği. Yüksek Lisans Tezi. Isparta: Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
  • Yeşilyurt, Ş. (2015). Vergi Bilincinin Vergi Ahlakı Üzerinde Etkisi: Maliye ve İlahiyat Bölümü Öğrencileri Örneği . Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 12(32): 36-56.
  • Zorlu, Ö. (2012). İlköğretim çağındaki öğrencilerin vergi bilinci düzeyi ve vergi bilinci düzeyi ile ilgili örnek uygulama: Ankara İli Örneği. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.