DENETİM DERSİ ALAN ÖĞRENCİLERİN BAĞIMSIZ DENETİM HAKKINDA GÖRÜŞLERİ VE FARKINDALIKLARI: GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ

Dünyada son yıllarda yaşanan finansal skandallardan sonra denetim kavramı işletmeler açısından daha da önem kazanmıştır. Türkiye’de de bu konuda çeşitli çalışmalar yapılmaktadır. En son 6102 TTK ile denetim faaliyetlerinin kapsamı genişletilmiştir. Sürekli gelişen denetim faaliyeti konusunda üniversitelerde okuyan öğrencilerin denetim konusunda farkındalıklarının araştırılması önemlidir. Bu amaçla çalışmada İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde denetim dersi almış öğrencilerin bağımsız denetime bakış açıları incelenmiştir. Çalışma kapsamında Gaziosmanpaşa Üniversitesinde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde okuyan denetim dersi almış öğrencilere yüz yüze anket uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 22.0 istatistikî program yardımıyla analize tabi tutulmuştur. Çalışma sonunda öğrencilerin bağımsız denetime ilişkin düşüncelerinin ve farkındalıklarının ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.

AUDIT COURSE STUDENTS OPINION and AWARENESS ABOUT INDEPENDENT AUDITING: GAZİOSMANPAŞA UNIVERSITY FACULTY of ECONOMICS and ADMINISTRATIVE SCIENCES SAMPLE

In conjunction with the financial scandals happened in the World in recent years, the concept of audit has gained more importance for businesses. Several studies have also been conducted in Turkey. Recently, the scope of audit activities has been expanded with the 6102 TTK. It is important to be investigated the awareness of the students who study at the universities on the audit activity that is continuously developing. For this purpose, viewpoint of students who have taken audit course in the Faculty of Economics and Administrative Sciences to independent audit was investigated. Within the scope of this study, face-to-face questionnaires were applied to the students who have taken the audit course at Gaziosmanpaşa University Faculty of Economics and Administrative Sciences. The obtained data were analyzed by SPSS 22.0 statistical program. As a result of the study, it was aimed to reveal the thoughts and awareness of the students on independent audit.

___

  • Ataman, Ü., Hacırüstemoğlu, R., Bozkurt, N. (2001). “Muhasebe Denetimi Uygulamaları”, Alfa Yayınları: İstanbul.
  • Benligiray Y. ve Kılıç, M. (2011) “Halka Açık Şirketler İçin Talepsiz Kurumsal Yönetim Derecelendirme Model Önerisi” (Prof. Dr. Sabri Bektöre Anısına, Ed: Yılmaz Benligiray ve Adnan Sevim), Anadolu Üniversitesi Yayınları No: 2211, Eskişehir, ss 776-805.
  • Bezirci, M. Karasioğlu, F. “Türkiye’de Denetimin Tarihsel Gelişimi”, Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi, 21, 2011, ss. 571-592.
  • Deloitte “Yeni Türk Ticaret Kanunu Ve Bağımsız Denetim” , 2010, ss. 1-31, http://www.denetimnet.net/UserFiles/Documents/Yeni-T%C3%BCrk- Ticaret-Kanunu-ve-Ba%C4%9F%C4%B1ms%C4%B1z-Denetim.pdf, Tarihi: 01.03.2017.
  • “Enron Skandalı Ve Sermaye Piyasaları”, http://Www.Ekodialog.Com/Makaleler/Enron_Skandali_Sermaye_Piyasalari. Html, Erişim Tarihi: 01.02.2017
  • Erdoğan, S. “Finansal Skandalların Bağımsız Denetim Boyutu” Mali Çözüm Dergisi, 128, 2015, ss.14-32.
  • Kılıç, M. (2009) “Kurumsal Yönetim” (Yönetim Yaklaşımları ile Kurumsal Sürdürülebilirlik, Ed: Senem Besler) Beta Basım Yayım AŞ., İstanbul, ss127-166.
  • Koçyiğit, S. Elitaş, B. L. ve İşgüven, M. K. “Lisans Öğrencilerinin TMS/TFRS Hakkındaki Farkındalıklarına Yönelik Bir Araştırma: Yalova Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Örneği”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 8(1), 2016, ss.59-68.
  • Odabaşı, C.,Ergen, H.“Bağımsız Denetimde Kamu Gözetimi Ve Skandallar”, Muhasebe ve Denetim Dünyası, 2017, ss. 1-10.
  • Özçelik, H., Şenol, H. ve Aktürk, A.“Muhasebe Meslek Mensuplarının Bağımsız Denetim Alanındaki Güncel Gelişmelere Bakış Açıları ve Farkındalıkları Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, 62, 2014, ss. 55-72.
  • Sağlar, J.,Tuan, K.“İşletmelerde İç Denetim Fonksiyonunun Bağımsız Dış Denetim Maliyeti Üzerindeki Etkileri” Çukurova üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 18(1), 2009, ss. 343–358.
  • Ulusan, H., Eren, E. Ve Köylü, Ç.“6102 Sayılı Yeni Türk Ticaret Kanunu (TTK)’nun Muhasebe Ve Denetim Uygulamalarına Getirdiği Yenilikler Üzerine Bir Araştırma” Muhasebe Ve Finansman Dergisi, 55, 2012, ss. 11-24.
  • Uyar, S., Özdemir, H. S.“İşletmelerin Bağımsız Denetime Bakış Açılarına İlişkin Bir Araştırma”, Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 7 (3), 2015, ss. 117- 123.
  • Yılancı, M.F. (2006), İç Denetim Türkiye’nin 500 Büyük Sanayii İşletmesi Üzerine Bir Araştırma, Ankara: Nobel Yayın No:939
  • Yıldız, F., Yanık, A.“Yükseköğretimde Öğrenim Gören Öğrencilerin Muhasebe Ve Finansal Raporlama Standartları Hakkındaki Algıları: Ampirik Çalışma”, Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı(Cilt):17(1), 2013, ss. 205-220.