KADIN YOKSULLUĞU VE İKİNCİL İŞGÜCÜ

Yoksulluk, çok boyutlu, ölçülmesi zor, göreceli bir kavram olup hem ekonomik hem de ekonomik olmayan ihtiyaçları yeterince karşılayamama durumudur. Ayrıca hastalık, sakatlık, ölüm, doğal afet gibi ekonomik durumu etkileyen riskler de yoksulluğun daha fazla hissedilmesine yol açarak güvenlik ihtiyacını doğurmaktadır. Başka bir ifadeyle yoksulluk, ekonomik olduğu kadar sosyal ve manevi nitelikteki ihtiyaçları da kapsadığı için, hem ekonomik hem de sosyolojik bir sorun halini almaktadır. Yoksulluğun en temel nedenlerinden biri, artan milli gelirin bireylere yansıtılmasında meydana gelen adaletsizliktir. Günümüzde gelişmişlik derecesi ne olursa olsun tüm dünyada yoksulluk sorunu çözülmesi gereken öncelikli sorun halini almıştır. Dünyada ve Türkiye'de uygulanan ekonomik politikalar, ekonomik ve politik istikrarsızlıklar yoksulluğu derinleştirirken sosyal eşitsizliği de  arttırmakta ve bu olumsuzluklar en çok kadınları etkilemektedir. Toplumun kadını sadece bir ev kadını olarak görmesi, kadının işgücüne katılımını sınırlamakta, ekonomik ve sosyal güvensizliğe itmektedir. Cinsiyete dayalı bu işbölümünde kadının temel görevinin iyi bir ev kadını, iyi bir anne, iyi bir eş olmak olarak görülmesi çalışma hayatına girerek para kazanmasında ikincil statüde kalmasına neden olmaktadır. Ev içinde yapılan çalışmaların hiçbir ücrete ve sosyal güvenliğe tabi olmaması da kadın emeğini değersiz kılmaktadır. Kadınların bazı işlere alınıp bazı işlere alınmamaları, ücret ayrımcılığı, işe girişte ve işyerinde farklı muameleye tabi tutulmaları, işten ilk çıkarılan olmaları gibi sorunlar da kadınların çalışma hayatına dahil olamayıp, enformel sektörlerde çalışmalarına neden olmaktadır.  Kadın yoksulluğunun oluşmasında en önemli etkenlerden biri de insani gelişmenin sağlanamamasıdır. Türkiye'de kadının İnsani Gelişme Endeksi değeri oldukça düşüktür. Bu oranı geriye çeken unsurların başında eğitim gelmektedir. Kadınlar eğitim olanaklarından tam olarak yararlanamamaktadır. Bu durum kadın ve dolayısıyla çocuğun yeterli ve doğru bir şekilde eğitilememesine neden olmakta, gelişmeden yeterince pay alamaması sonucunu doğurmaktadır. Kadının eğitimine yeterince önem verilmemesi gelir dağılımında var olan eşitsizliği daha da arttırarak yoksulluğun derinleşmesine yol açmaktadır.  Çalışma hayatında istihdam imkanının, işgücü verimliliğinin arttırılabilmesi ve  dolayısıyla yoksulluğunun azaltılabilmesi için kadının eğitim oranının yükseltilmesi, kaynak ve fırsat eşitliğinin sağlanması gerekmektedir. Yapılan çalışmada cinsiyete dayanan eşitsizliğin üzerinde durulacak, kadın yoksulluğunun nedenleri ve bunun önüne geçebilmek için tutarlı politikalar sunulacaktır.

Women Poverty And Women In Secondary Labor

Poverty is multi dimensional, relative concept that is difficult to measure and is a situation can't afford the requirements both as economic end as non economic. In addition illness,disability, death, naturel disasters as well as the risks that affect the economic situation, cause the povertyfurther and its generate safety need. In other words poverty is become a problem both as economics as social and sprituel qualifications. One of the basic reasons of poverty is, inequity taken place  to sharing the increasing income to the person. Nowadays, poverty problem become a prior problem need to be solved in any case of the development degree in a whole world. Economical politics, economic and political unstabilities implemented in Turkey and world, deepen the poverty and increase the social inequality and these negations affect the women in a maximum degree. Society see the women only as a hausewife, good mother, goog wife in division of labour based on gender, causing a secondary status in business life and earning money. No cost studies and social security in the House, of course, also for the support of women makes it worthless. Some women prefer not to be imported into some stuff, wage discrimination, it is subject to different treatment in the workplace and at the entrance of the eclipses, they extracted the first work and issues such as women's work in the informal sectors, not included in the working life. One of the most important factors in the formation of women's poverty in the absence of human development. The value of the human development index of women in Turkey is quite low. This ratio of the elements at the beginning of the training that comes back. Women benefit from training opportunities fully. I n this case, women and hence the child enough and accurately enough to share the development of education cause inability of improperly. There's not enough emphasis on the education of women is increasing poverty, inequality in the distribution of income, further deepening. Methodology of labour productivity and employment and working life, thus increasing the proportion of women's education, crucial resource poverty and opportunity equality is required. The study will focus on gender-based inequality, women's poverty will be presented in a consistent policy to forestall the causes and that.

___

  • Aktan, Coşkun Can (1992). Türkiye Dünya’nın Neresinde?, İzmir, EGİAD Yayını.
  • Aktan, Coşkun Can, İstiklal Yaşar Vural (2002). Yoksulluk: Terminoloji, Temel Kavramlar ve Ölçüm Yöntemleri, Yoksullukla Mücadele Stratejileri, Ed. Coşkun Can Aktan, Ankara, Hak-İş Konfederasyonu Yayınları.
  • Alcoc, Pete (1993). Understanding Poverty, The Macmillan Press Ltd.
  • Ankara İş ve Meslek Sahibi Kadınlar Derneği, Toplumsal Cinsiyet Yoksulluk İlişkisi: Değişen Aile İçi Dinamikler Üzerinden Bir Okuma, 24.10.2010, parag.9, www.bpw-turkey.org, 16.05.2014
  • Bakırtaş, Tahsin (2010). Türkiye'de Yoksulluk Olgusunun Yapısal Ekonomik Analizi (1908-2008), Tarihi, Siyasi, Sosyal Gelişmelerin Işığında Türkiye Ekonomisi 1908-2008, Ed. Nevin Coşar, Melike Bildirici, Ekin Basım Yayın Dağıtım.
  • Carnoy, Martin (1992). Education and Economic Development: The First Generation, The Economic Value of Education: Studies in The Economics of Education, Ed. Mark, in Blaug, Cambridge, Edward Elgar Publishing Limied.
  • Dumanlı, Recep (1995). Yoksullukla Mücadelede Yeni ve Etkin Bir Sistemin Kurulmasında Düzenleme Yapılması Gereği, Devlet Planlama Teşkilatı, Ankara.
  • Dural, A. Baran B., Rengül Ekizceleroğlu, C. Emre Can (2007, 19-21 Ekim). Küresel Yoksullaşma-Az Gelişmişlik Açmazının Türk Siyasal-Toplumsal Yaşamına Etkileri, Küreselleşen Yoksulluk, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Biga İİBF, IV. Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşları Kongresi, Bildiriler Kitabı, Çanakkale.
  • Durgun, Özlem (2011). Türkiye'de Yoksulluk ve Çocuk Yoksulluğu Üzerine Bir İnceleme, The Journal of Knowledge Economy & Knowledge Management, Volume VI, Number:1, Spring, ISSN: 1308-3937, 141-154, http://beykon.org/dergi/2011/SPRING/Kapak.pdf, 19.05.2014.
  • Erkal, Mustafa E.(2009 Ocak). Sosyoloji (Toplumbilimi), Der Yayınları.
  • Günay, Gülay, Özgün Bener (2011 Aralık). Kadınların Toplumsal Cinsiyet Rolleri Çerçevesinde Aile İçi Yaşamı Algılama Biçimleri, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi (TSA), Yıl:15, Sayı:3, 157-171.
  • Güzel, Simla (2011). Kadın Yoksulluğu İle Mücadelede Dünya Bankası ve Mikro Kredi Uygulaması: Türkiye Açısından Bir Değerlendirme, Azarbeycan'ın Vergi Haberleri, 8/2011, 79-96.
  • Kağıtçıbaşı, Çiğdem (1998). Yoksulluğu Önleme Stratejileri, Sivil Toplum Kuruluşları Diyaloğu, İstanbul, TESEV.
  • Kalaycıoğlu, Sibel (Ağustos 2010). Toplumsal Tabakalaşma, Sosyolojiye Giriş, Ed. İhsan Sezai, 3. Bs., İstanbul, Beta Basım Yayım Dağıtım.
  • Karadeniz, Oğuz (2011). Türkiye'de Atipik Çalışan Kadınlar ve Yaygın Sosyal Güvencesizlik, Çalışma ve Toplum, No:2, 83-127.
  • Kardam, Filiz, İlknur Yüksel (2004). Kadınların Yoksulluğu Yaşama Biçimleri: Yapabilirlik ve Yapabilirlikten Yoksunluk, Nüfusbilim Dergisi\Turkish Journal of Population Studies, 45-72.
  • Katz, Lawrence F. (1998). Commentary: The Distribution of Income in Industrialized Countries, Symposium of Income Inequality: Issues and Policy Options, Wyoming, Federal Reserve Bank of Kansas City.
  • Mercan, Pınar, Çağlar Çetinkaya, Küreselleşmenin Aile Yapısı Kadının Toplumdaki Yeri ve Kadın Eğitimi Üzerine Etkileri, International Congress on Intercultural Dialogua andEducation at the Beginnings of the 21st Century,October,8112009,http://s3.amazonaws.com/academia.edu.documents/30852343/FullTexts.pdf?AWSAccessKeyId=AKIAJ56TQJRTWSMTNPEA&Expires=1399987652&Signature=Ins2gufTfN2lwAZJBHk5%2FPqoEN8%3D&response-content-disposition=inline#page=133,13.05.2014.
  • Milli Eğitim Bakanlığı, Milli Eğitim İstatistikleri, Örgün Eğitim, 2015-2016.
  • Neumayer, Eric (2004). Sustainability and Well-being Indicators, World Institute for Development Economics Research, Research Paper No. 2004/23.
  • Pearce, Diane (1978). The Feminization of Poverty: Women, Work and Welfare, The Urban & Social Change Review, Volume 11, Numbers 1and 2, 28-36.
  • Serter, Nur (1994). Türkiye’nin Sosyal Yapısı, İstanbul, Filiz Kitabevi.
  • Sevindi, Nevval (1998). “Kadın ve Yoksulluk”, Yoksulluğu Önleme Stratejileri, Sivil Toplum Kuruluşları Diyaloğu, İstanbul TESEV.
  • Strahan,Thomas W. J.D, Studies Suggesting That İnduced Abortion May Increase the Feminization of Poverty, http://www.fnsa.org/v1n3/strahan1html, 06.05.2014.
  • Şenses, Fikret (2001). Küreselleşmenin Öteki Yüzü: Yoksulluk, Kavramlar, Nedenler, Politikalar ve Temel Eğilimler, 1. Bs., İstanbul, İletişim Yayınları.
  • T.C. Başbakanlık Kadın Statüsü Genel Müdürlüğü (2008), Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ulusal Eylem Planı 2008-2013, Ankara.
  • Tekeli, İlhan (2000). Kent Yoksulluğu ve Modernite’nin Bu Soruya Yaklaşım Seçenekleri Üzerine, Devlet Reformu: Yoksulluk, Ed. A. Halis Akder ve Murat Güvenç, İstanbul, TESEV Yayınları.
  • Toksöz, Gülay (2012, 12-13 Nisan). İş Yaşamında Toplumsal Cinsiyet Eşitliği İçin Politikalar, Sosyal Dönüşüm, Biyoetik ve Kamu Politikaları Konferansı, Ankara .http://www.unesco.org.tr/dokumanlar/biyoetik_komitesi/kamu.pdf, 19.05.2014.
  • TÜİKa, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, Cinsiyet ve Okur Yazarlık Durumuna Göre Nüfus 2008-2015, www.tuik.gov.tr., 28.04.2014.
  • TÜİKb, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi, Yetişkin Nüfusun Cinsiyet ve Okur Yazarlık Durumu 2008-2015, www.tuik.gov.tr., 28.04.2014.
  • TÜİKc, Haber Bülteni, Yetişkin Eğitimi 2012, Sayı: 15865, 31 Temmuz 2013 ,www.tuik.gov.tr., 05.07.2017.
  • TÜİKd, Haber Bülteni, Sayı:16056, 05 Mart 2014, www.tuik.gov.tr, 28.04.2014.
  • TÜİKe, Haber Bülteni, Toplumsal Yapı ve Cinsiyet İstatistikleri, Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması, 2015, Sayı:21584, 21 Eylül 2016, www.tüik.gov.tr, 01.08.2017.
  • TÜİKf, 2009 Yoksulluk Çalışması Sonuçları, Hanehalkı Fertlerinin Cinsiyetlerine ve Eğitim Durumlarına Göre Yoksulluk Oranı, www.tüik.gov.tr, 28.04.2014.
  • TÜİKg, Hanehalkı İşgücü Anketi, Nüfusun İşgücü Durumu 2004-2013, 2014, www.tuik.gov.tr, 03.05.2014.
  • TÜİKh, Haber Bülteni, İstatistiklerle Kadın 2015, Sayı:21519, 07 Mart 2016, www.tüik.gov.tr, 05.07.2017.
  • TÜİKı, Haber Bülteni, İstatistiklerle Kadın 2016, Sayı:24643, 07 Mart 2017, www.tüik.gov.tr, 05.07.2017.
  • TÜİKj, Haber Bülteni, İşgücü İstatistikleri haziran 2015-2016, Sayı:21573, 19 Eylül 2016, www.tüik.gov.tr, 01.08.2017.
  • TÜİKk, Hanehalkı İşgücü Anketi Sonuçları, İstihdam Edilenlerin Yıllar ve Cinsiyete Göre İşteki Durumu 2004-2013ve 2014 Ocak, www.tuik.gov.tr, erişim tarihi: 15.05.2014.
  • TÜSİAD (2000 Aralık). Türkiye’de Bireysel Gelir Dağılımı ve Yoksulluk: AB İle Karşılaştırma, İstanbul, TÜSİAD-T/2000-12.
  • Ulutaş, Çağla Ünlütürk (2009). Yoksulluğun Kadınlaşması ve Görünmeyen Emek, Çalışma ve Toplum, 25-40.
  • UNDP (2000). Poverty Report 2000, New York, Oxford University Press.
  • UNDP, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, www.undp.org., 02.08.2017.
  • Wagle, Udaye (2002). Rethinking Poverty Definition and Measurement, International Social Science Journal, Volume 171.
  • World Bank (2009 November 23). DPT Report, Human Development Sector Unit Europe and Cenral AsiaRegion, Famale Labor Force Participation in Turkey: Trends, Determinants and Policy Framework, Report, No:48508-TR 2009.
  • World Economic Forum 2013, The Global Gender Gap Report. http://www3.weforum.org/docs/WEF_GenderGap_Report_2013.pdf, 14.08.2017
  • World Economic Forum 2016, The Global Gender Gap Report. http://reports.weforum.org/global-gender-gap-report-2016/, 14.08.2017.