Püskürtme Betonda Kimyasal Katkı Miktarının Priz Süresine ve Beton Basınç Dayanımına Etkisi

Bu çalışmada, tünellerde kullanılan püskürtme betona eklenen priz hızlandırıcı katkı malzemesi oranının optimum değeri araştırılmıştır. %5, %8, %10 oranlarında katkı kullanılarak ve katkı kullanılmadan, püskürtme betonu için çimento priz hızlandırıcı katkı uyum testi ve beton basınç dayanım deneyleri yapılmıştır. Yapılan deneylerde, su/çimento oranı, çimento miktarı ve tipi, agrega miktarı ve özellikleri sabit tutulmuştur. Priz hızlandırıcı katkı uyum testi için toplamda 6 adet numune hazırlanmıştır. Cem-I 42,5 Portland çimentosu kullanılarak, katkısız kontrol numuneleri, %5 katkı içeren numuneler, %8 katkı içeren numuneler ve %10 katkı içeren numuneler hazırlanarak elde edilen sonuçlar değerlendirilip beton priz süresine ve beton basınç dayanımına etkisi incelenmiştir. Deneylerde kullanılan %10 priz hızlandırıcı katkı miktarı, priz süresini oldukça kısaltmaktadır ve bu denli bir kısalma uygulama zorluklarına yol açmaktadır. %5 priz hızlandırıcı katkı malzemesi kullanılması durumunda, priz süresi değerlendirme tablosuna göre ilk priz süresi kabul edilebilir olarak değerlendirilmiştir. %8 priz hızlandırıcı katkı miktarı kullanıldığında ise en optimum sonuç elde edildiği gözlemlenmiştir.

___

  • [1] ACI Committe 506, 1966. Recommended Practice for Shotcrete (ACI 506 – 66). Shotcreting, ACI SP-14.
  • [2] Arıoğlu, E., Yüksel, A., Yılmaz, A. O., 2008. Püskürtme Beton Bilgi Föyleri – Çözümlü Problemler. TMMOB Maden Mühendisleri Odası Yayın No: 142, İstanbul.
  • [3] Bourchier, F., B., 1990. Practical Considerations of Shotcrete in an Underground Mining Enviroment. Toronto Üniversitesi Doktora Tezi, Toronto.
  • [4] EFNARC, 1996. European Specification for Sprayed Concrete, UK.
  • [5] EFNARC, 1999. European Specification for Sprayed Concrete Guidelines, ISBN. 0952248360, p28.
  • [6] Karayolu Teknik Şartnamesi, 2013. T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Ankara.
  • [7] Malmberg, B., 1993. Shotcrete for Rock Support: A Summery Report on the State of Art in 15 Countries. Tunnelling and Underground Space Technology 8, No 4, Pergamon Press Ltd., Oxford.
  • [8] Melbye, T., 2006, Sprayed Concrete for Rock Support. UGC International. Division of Degussa Construction Chemicals (Switzerland) Ltd. 11th Edition, Switzerland.
  • [9] Özdoğan, M. V., 2009. Yer altı Yapılarında Püskürtme Beton ve Dolgu Dizaynı. Dokuz Eylül Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, İzmir.
  • [10] TS 706 EN 12620, 2006. Beton Agregaları. Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
  • [11] Yıldırım, H., Uyan, M., Kemerli, K., “Priz Hızlandırıcılı Püskürtme Beton Katkılarının Dayanıma Etkisi”, 4. Ulusal Beton Kongresi, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Kasım 1996, İstanbul.