Karapınar ilçesi yakın çevresi peyzaj özelliklerinin ekoturizm kullanımları yönünden değerlendirilmesi üzerine bir araştırma

Turizm ekonomik ve çevresel etkileri ile hizmet sağlayan küresel bir etkinliktir. Geniş bir bakış açısıyla, eğlenme ve din­lenme için gerçekleştirilen turizm etkinlikleri genellikle "Kitle Turizmi" olarak tanımlanır. Son yıllarda kitle turizmine alter­natif olarak ortaya çıkan turizm şekilleri de "Alternatif Turizm" olarak adlandırılmaktadır. Alternatif turizm biçimi olarak ekoturizm, 1980 'li yıllarda ortaya çıkmış ve turizm endüstrisinin en hızlı büyüyen alt sektörü haline gelmiştir. Ekoturizm özellikle doğal ve kültürel alanlara yönelik yapılan bir etkinliktir. Katılımcılara bilgi veren deneyimler sağlarken, yerel halkların sosyo-ekonomik refahını geliştirir, doğal ve kültürel alanların korunması için ekonomik faydalar sağlar. Karapınar İlçesi ve yakın çevresi el değmemiş doğal özellikleri ve kültürel yapısı ile ekoturizm için önemli bir potansiyel sergilemektedir. Çalışmada; bu mevcut potansiyelin, doğal ve kültürel çevreye zarar vermeyecek ve ekonomik faydalar üre­tebilecek bir ekoturizm planlaması ile turizm sektörüne kazandırılması amaçlanmıştır. Karapınar İlçesi ve yakın çevresinin bazı ekoturizm etkinliklerine uygunluğu Coğrafi Bilgi Sistemleri, yerinde gözlem ve anket çalışmaları yardımıyla araştırıl­mıştır. Sonuç olarak İlçe ve yakın çevresinde gerçekleştirilmesi uygun ekoturizm etkinliklerine yönelik uygun alan tespitleri yapılmış ve uygulama önerileri getirilmiştir.

A research on the evaluation of landscape features of Karapınar proavince and its environs respect to ekotourism uses

By the economical and environmental effects, tourism is a global activity, providing the service sector. Generally, tour­ism activities for fun and rest are defined as Mass Tourism. In recent years some alternative forms of tourism has been ap­peared and called "Alternative Tourism ". Ecotourism as an alternative tourizm, appeared in 1980 's and became one of the most developing subsector of tourism industry. Ecotourizm is an activity which is especially proper to natural and cultural areas. While, it provides the knowledge and experiences of the tourists' because of its informative form, also improves the socioeconomic well-being of the local community and has economical benefits to conserve the natural and cultural areas. Karapınar province and its vicinity has a great potential with its wilderness natural properties and cultural structure. In this study, it is aimed to use these areas in tourism sector and produce economical benefits by an ecotourism planning which has no detorior effect to natural and cultural areas. The convenience of Karapınar province and its vicinity for some ecotourism activities were searched with Geographical Information Systems. ■ As a result, suitable areas for applicable selected activities were determined for Karapınar province and its vicinity and some applications were offered.

___

  • 1. Abidin, Z., Z., 1999. The Identification of Criteria and Indi­cators for The Sustainable Management of Ecotourism in Taman Negara National Park, Malaysia: A Delphi Consensus. Collage of Agriculture, Forestry and Con­sumer Sciences at West Virginia University. Doktorate Thesis. Morgantown, West Virginia.
  • 2. Aktan, C.C., 1999. 2000'li yıllarda Yeni Yönetim Teknikle­ri, (2), Stratejik Yönetim ve Swot analizi, TÜGİAD Yayını, İstanbul.
  • 3. Avcıkurt, C, Köroğlu, A., Doğdubay, M., 2003. Alternatif Turizmin Planlanmasında SWOT Analizinin Uygulan­ması. Türkiye'nin Alternatif Turizm Potansiyeli ve Güncel Sorunları Konferansı, Çankırı.
  • 4. Çimen, F., 2002. Delphi Yöntemi. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu. Gebze.
  • 5. Doan, T,M., 2000. The Effects of Ecotourism in Developing Nations: An Analysis of Case Studies. Journal of Sus­tainable Tourism, Vol,8 No,4 pp: 288-304.
  • 6. Ecker, M., 2002. Geostatistics: Past, Present and Future. Department of Mathematics, University of Northern Iowa, Cedar Falls, IA, 50614-0506. A.B.D.
  • 7. Erdoğan N., 2003. Çevre ve (Eko)turizm. Başkent Üniversi­tesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu. ISBN: 975-93130-2-2 Ankara.
  • 8. Gül, A., Özel, R., Işık, H., 2003. Adana İlinde Salça Tüke­tim Yapısı ve Tüketimi Etkileyen Faktörler. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi.
  • 9. Güngör, S., 2003. Beyşehir İlçesi ve Yakın Çevresi Turizm ve Rekreasyon Kullanımına Yönelik Peyzaj Potansiye­linin Saptanması Üzerine Bir Araştırma. Ankara Üni­versitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Doktora Tezi, Ankara.
  • 10.Güngör, S., Polat, A.T., 2005. Burdur İli Turizm ve Rekre­asyon Kullanımına Yönelik Topografık Potansiyelin Saptanması ve Değerlendirilmesi. 1. Burdur Sempoz­yumu 16-19 Kasım, Burdur.
  • 11.Gürlek, T,B., 2002. SWOT Analizi Nedir? Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu.TÜSSİDE, Gebze.
  • 12.NIMA, 2002. National Imaginary and Mapping Agency. Digital Terrain Elevation Data (DTED) and Digital Elevation Model (DEM) Turkey. Lower Left: 37.370833 N 31.091667 E. Upper Right: 37.995833 N 32.341667 E. 10 Meter Resolution Digital Orthorectified Imagery D0I-10M. CNES/SPOT Image 1992-1994. N.A.S.A. USA.
  • 13.Önder, S., Polat, A,T., 2004. Konya İli Karapınar İlçesi'nin Ekoturizm Yönünden Görsel Kalite Değerlendirmesi ve SWOT Analizi. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18 (33): Sayfa:80-86, Konya.
  • 14.Şahin, A. E. (2001). Eğitim Araştırmalarında Delphi Tekniği ve Kullanımı. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 20, 215-220. Ankara.
  • 15.Topay, M., 2003. Bartın-Uluyayla Peyzaj Özelliklerinin Rekreasyon-Turizm Kullanımları Açısından Değerlen­dirilmesi Üzerinde Bir Araştırma. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Da­lı Doktora Tezi, Ankara.
  • 16.Weaver, D.B.,1999. Magnitude of Ecotourism in Costa Rica and Kenya. Annals of Tourism Research, Vol:26 No:4 pp:792-816.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi (:Selçuk Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi)-Cover
  • ISSN: 1300-5774
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: Selçuk Üniv. Ziraat Fak.