Modern Yönetimin Adı: Toplam Kalite Yönetimi

Bu makalenin amacı son yıllarda kalite çevrelerince tartışma konusu olan, ülkemiz ve birçok ülkede uygulanan Toplam Kalite Yönetimi (Total Ouality Marıagement) kavramına netlik kazandırmak ve açıklık getirmektir. Toplam Kalite Yönetimi'nin özellikleri ve yönetim anlayışının da gerektirdiği değişiklikler ve toplam kalite yönetimi felsefesi ve ilkeleri bu makalenin ana fikrini oluşturmaktadır. İnsanoğlunun bilinmeyen bir belirsizliği standart bir parçayla kıyaslaması taş devrine kadar uzanmaktadır. Bu zaten kalite kontrolün en yetkin biçimi olmaktadır. Babil Kralı Hammurabi’nin yarattığı yazılı kanun kuralları da kalite kontrolün toplum hayatına giriş alanını simgelemektedir. Kalite olgusunu ve kaliteli olanı tarihi süreç çerçevesinde incelemeden onu tam olarak kavramak ve anlamak mümkün olmayabilir. Kaliteyi, toplam kaliteyi, toplam kalite yönetimi kavramlarını açıklarken, kalitesizliği de önlemek hedeflenmektedir.

___

  • [1] LÜLECİ, Mehmet., Sağlık İşletmeleri ve Toplam Kalite Uygulamalarının Hastane Personeli Performansına Etkisi: Bir Vakıf Üniversitesi Hastanesi Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Ufuk Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü, (2018)
  • [2] PARLAK, Bekir., Yönetim Bilimi ve Çağdaş Yönetim Teknikleri, Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul, (2013).
  • [3] PARLAK, Sıdıka., Toplam Kalite Yönetimi ve Kalite Yönetim Sistemi Standartları, Ekin Yayınevi, Bursa, (2013)
  • [4] Imai, M. "Kaizen–The Key to Japan’s Competentive Success." Kaizen Institute, London (1986).
  • [5] YAŞ, Zeyrekli Sedef., Toplam Kalite Yönetim Anlayışının Sağlık Sektöründe Uygulanması: Trakya Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Edirne Devlet Hastanesinin Karşılaştırılması, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi (241035), Edirne, (2009)
  • [6] YAPICI, Mehmet., Toplam Kalite Yönetimi, Bilim, Eğitim ve Düşünce Dergisi, Cilt 4, Sayı 4, s.10-14, Mart 2004.
  • [7] NOHUTÇU, Ahmet., Sürdürülebilir Kamu Yönetimi Kalitesi İçin Toplam Kalite Yönetimi, Performans Yönetimi, Sorun Alanları, Uygulamalar ve Türk Kamu Yönetimine Uyarlanması, Aktaran: Asım BALCI, Ahmet NOHUTÇU, Namık Kemal ÖZTÜRK, Bayram COŞKUN, Kamu Yönetiminde Çağdaş Yaklaşımlar (Sorunlar, Tartışmalar, Çözüm Önerileri, Modeller, Dünya ve Türkiye Yansımaları), Seçkin Yayınevi, Ankara, s.231-257, (2003)
  • [8] EREN, Erol, Yönetim ve Organizasyon (Çağdaş ve Küresel Yaklaşımlar), Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul, (2008)
  • [9] GÖRÜN, Mustafa ve ERDOĞAN, Melike., Kamu Yönetiminde Toplam Kalite Yönetiminin Uygulanması: Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Örneği, Aktaran: Bilal ERYILMAZ, Musa EKEN ve Mustafa Lütfi ŞEN, Kamu Yönetimi Yazıları: Teoride Değişim, Yeniden Yapılanma, Sorunlar ve Tartışmalar, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, s.279-308, (2007)
  • [10] ÖZTEMEL, Ercan., Belediyelerde Toplam Kalite Yönetimi, Değişim Yayınları, Adapazarı, (2001)
  • [11] AGGARWAL, Anubha., AERAN, Himanshu., RATHEE, Manu., Quality management in healthcare: The pivotal desideratum, Journal of Oral Biology and Craniofacial Research. 9(2): 180-182, (2018).
  • [12] ACAR, Ali., SEVİNÇ, İsmail., Toplam Kalite Yönetiminin Kamu Sektörüne Uygulanmasında Karşılaşılan Sorunlar, Selçuk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Sosyal ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi, Sayı: 25, ss.1-16, (2013),
  • [13] ALTINDİŞ, Selma, Büyük Verinin Sağlık Hizmetleri Kalitesindeki Rolü, Sakarya Tıp Dergisi, 8(2): 205-213, (2018).
  • [14] BALCI, Asım (2003), "Toplam Kalite Yönetimi ve Kamu Yönetimi" Aktaran: Muhittin ACAR ve Hüseyin ÖZGÜR, Çağdaş Kamu Yönetimi I, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, s.329-345. [15] COŞKUN, Selim., Toplam Kalite Yönetimi ve Yönetim Teorisi, Amme İdaresi Dergisi, Cilt 36, Sayı 4, s.55-68, (2003)
  • [16] DEMİR, Fatih., Kamu Yönetimi İçin Bir Toplam Kalite Yönetimi Aracı: Ortak Değerlendirme Çerçevesi, Aktaran: Bilal ERYILMAZ, Musa EKEN ve Mustafa Lütfi ŞEN, Kamu Yönetimi Yazıları: Teoride Değişim, Yeniden Yapılanma, Sorunlar ve Tartışmalar, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, s.171-199, (2007).
  • [17] ERKILIÇ, A. Turan., Toplam Kalite Yönetim İlklerinin Yönetim Yaklaşımları Bağlamında Tartışılması, GAU J. Soc. & Appl. Sci.,2(4), 50-62, Eskişehir, (2007)
  • [18] SEZER, Özcan., Kamu Hizmetlerinde Müşteri (Vatandaş) Odaklılık: Türkiye'de Kamu Hizmeti Açısından Bir Değerlendirme, ZKÜ Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 4, Sayı 8, Ankara, s.147-171, (2008).
  • [19] SADIKOĞLU, Esin., OLCAY, Hilal, The Effects of Total Quality Management Practices on Performance and the Reasons of and the Barriers to TQM Practices in Turkey Hindawi Publishing Corporation Advances in Decision Sciences, (2014).
  • [20] Paşaoğlu, P. (2011) Hizmet İşletmelerinde Toplam Kalite Yönetimi. Yüksek Lisans Projesi Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Isparta