TMS – 20 Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilme Ve Finansal Raporlama Süreci

Devlet teşvikleri ve yardımlarının temel amacı ülke içinde yetersiz olan kaynakların ülke ekonomisinin menfaati gözetilerek kullanılmasını sağlamaktır. Devlet teşvikleri ve yardımlarının ülke içerisinde ticari faaliyette bulunan her işletmeye ve sürekli olarak verilmesi söz konusu değildir, bu nedenle teşvik ve yardımlar devlet tarafından belirlenen sektörlere belirlenen dönemlerde verilmektedir. Bu makalede amaç,  devlet teşviklerinin TMS-20 kapsamında ele alınarak muhasebeleştirme sürecinde izlenilecek yollar ve bunların finansal raporlarda nasıl yer alacağına ilişkin örneklendirmelerde ve açıklamalarda bulunmaktır.   

___

  • Akdoğan, U. (2011). Türkiye Coğrafyasında Uygulanan Devlet Teşvikleri ve Devlet Yardımlarının Uluslararası Muhasebe Standartları Çerçevesinde Analizi. World of Accounting Science, 13(4), 259-281.
  • Civan, M., Kara, E., Körpi, M., Karaca, C., (2012). Açıklamalı Örnekli Ve Uygulamalı Kobi Tfrs Kapsamında Finansal Raporlama Ve Uygulamaları. Yaşar Cevizli Mağazaları, Gaziantep.
  • Gürbüz G., B. Ataman, C. Çakıcı, (2011). Türkiye Finansal Raporlama Standartları Uygulamaları. Türkmen Kitapevi. Küçükkahraman, B. (2013). Tms-20 Standardına Göre Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilmesi: Örnek Uygulamalar. Yüksek Lisans Tezi. Afyon Kocatepe Üniversitesi.
  • Paçacı, S. (2011). Devlet Teşvikleri ve Yardımları Standardına Göre Şirketlere Sağlanan Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilmesi. (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Sakarya Üniversitesi: Sakarya.
  • Sermaye Piyasası Kurulu, Sermaye Piyasasında Muhasebe Standartları Hakkında Tebliğ, Seri: 11, No: 25, 15.11.2003 Tarih ve 25290 Mükerrer Sayılı Resmi Gazete.
  • Sevim, A.,(2009). Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilmesi Ve Devlet Yardımlarının Açıklanması, 3 Editörlü, Sağlam N., Şengel, S., Öztürk, B., Tms Türkiye Muhasebe Standartları Uygulaması, Maliye Ve Hukuk Yayınları, Ankara.
  • Tekşen, Ö. (2010). TMS 20 Standardındaki Devler Teşvikleri ile Türkiye’de Yeni Teşvik Sisteminde Yatırıma Sağlanan Desteklerin Muhasebe ve Vergi Açısından İncelenmesi. Marmara Üniversitesi İİBF Dergisi, 29(2), 431-453.
  • Türkiye Muhasebe Standartları Kurulu, “Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilmesi ve Devlet Yardımlarının Açıklanması (TMS 20) Hakkında Tebliğ”, Sıra No:3, 01.11.2005 Tarih ve 25983 Sayılı Resmi Gazete.
  • Ulusan, H. (2010). Türk Muhasebe Hukuku Çerçevesinde Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilmesi Ve Raporlanması. Atatürk Üniversitesi 415-433.
  • Zeytinoğlu, E. (2015). Devlet Teşvik ve Yardımlarının TMS 20 Kapsamında Muhasebeleştirilmesine Yönelik Değerlendirmeler. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 45. Sayı. 175-189
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-4191
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bicycle Tourism in Konya Tourism Perspective And A Study On Its Effect On Marketing Konya Tourism As A Destination By Using PEST Analysis

OSMAN ÜNÜVAR, MÜRSEL KAYA, METE SEZGİN

Sağlık Çalışanlarında Performans Algı Düzeyinin Bazı Sosyo- Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi

ERHAN KILINÇ, H.Mustafa PAKSOY

Sağlık İşletmelerinde Sorumluluk Muhasebesi ve Faaliyet Bölümleri Standardına Göre Transfer Fiyatlaması: Bir Kamu Hastanesinde Uygulama

DURMUŞ ACAR, ALİ KAHRAMANOĞLU

Muhasebe Eğitimi Alan Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Etik Davranışlarının Tespiti Üzerine Bir Araştırma: Ortaköy MYO Örneği

YUSUF POLAT, MEHMET YÜCENURŞEN, HALUK DUMAN

Konya Turizmi Perspektivinde Bisiklet Turizmi ve Bir Destinasyon Olarak Konya Turizminin Pazarlanması Üzerine Etkisinin PEST Analizi İle İncelenmesi

Osman ÜNÜVAR, Mürsel KAYA, Mete SEZGİN

TMS – 20 Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilme Ve Finansal Raporlama Süreci

FEHMİ KARASİOĞLU, FIRAT KINALI

Türkiye Kira Sertifikaları ile İslami Finans Piyasalarındaki Eşdeğer Ürünler Arasında Bir Karşılaştırma

Abdullah TEKİN

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi’nin Bibliyometrik Analizi

ALİ ERBAŞI, AYŞE CABİ, ABDURRAHMAN GÜMRAH, HASAN HAKSES

Liderlik Tarzları İle Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkinin İncelenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması

Kemalettin ERYEŞİL, Rıfat İRAZ

Türkiye Kira Sertifikaları ile İslami Finans Piyasalarındaki Eşdeğer Ürünler Arasında Bir Karşılaşma

Abdullah TEKİN