Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi’nin Bibliyometrik Analizi

Bu araştırmanın amacı Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi’ni (SBMYOD) bibliyometrik açıdan incelemektir. Bu amaçla, derginin ilk kurulduğu yıldan itibaren 1998-2017 yılları arasında yayınlanan 405 makale analiz edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel analiz ve içerik analizi tekniklerinden yararlanılmıştır. Bu bağlamda yazar başına düşen makale sayısı, derginin en verimli yazarları, makalelerin çok yazarlılık durumu, derginin Pareto yasasına (80/20 kuralına), Price yasasına ve Lotka yasasına uyumu, makale yazarlarının unvan dağılımı ve kurumları, makalelerde kullanılan ortalama anahtar kelime sayısı, anahtar kelimelerin başlıkta geçme oranı, makalelerin ortalama sayfa sayısı, yayımlanan yıllık ortalama makale sayısı, makalelerde kullanılan yöntem dağılımı, yayın dili dağılımı ve ortalama kaynakça sayısı açılarından inceleme yapılmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, derginin seyrini göstermesi açısından önem taşımaktadır.

Bibliometric Analysis Of Journal Of Selcuk University Social Sciences Vocational School

The aim of this research is to examine Journal of Selcuk University Social Sciences Vocational School (JSSVS) from a bibliometric point of view. For this purpose, 405 articles published between 1998-2017 have been analyzed. Descriptive analysis and content analysis techniques were used for the analysis of the data. In this context, the number of articles per author, the most productive authors of the journal, the multiple authorship status of the articles, adaptation of the journal to the Pareto law (the 80/20 rule), Price law and Lotka law, the distribution of article authors’ titles and institutions, average number of keywords used in articles, the rate of keywords used in the title, the average number of article pages, the average number of articles published per year, distribution of methods used in articles,  distribution of article language and average number of references were investigated. The results obtained from the research are important to show the course of journal.

___

  • Al, Umut; U., Soydal, İrem ve Yalçın, Haydar (2010). Bibliyometrik Özellikleri Açısından Bilig’in Değerlendirilmesi, Bilig, 55, 1-20.
  • Al, Umut ve Tonta, Yaşar (2004). Atıf Analizi: Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü Tezlerinde Atıf Yapılan Kaynaklar, Bilgi Dünyası, 5 (1), 19-47.
  • Berkman, A. Ümit ve Kozan, Kamil (1979). Amme İdaresi Dergisi’nde Yayımlanan Makaleler Üzerine Bir İnceleme, Amme İdaresi Dergisi, 12 (1), 9-26.
  • Çakın, Yıldız (1980). Türk Kütüphaneciler Derneği Bülteni’nin İçerik ve Yazar Yönünden Değerlendirilmesi, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara.
  • Çiçek, Dönüş ve Kozak, Nazmi (2012). Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi’nde Yayımlanan Hakem Denetimli Makalelerin Bibliyometrik Profili, Türk Kütüphaneciliği 26 (4), 734-756.
  • Dumrul, Cüneyt ve Aysu, Ahmet (2006). Erciyes Üniversitesi İİBF Dergisi’nde Yayınlanan Makaleler: Değerlendirme ve Bibliyografya (1981-2005), Erciyes Üniversitesi İİBF Dergisi, 27, 171-249.
  • İçöz, Orhan ve Kozak, Nazmi (1999). Turizm İşletmeciliği Dergisi’nin Turizm Literatürüne Katkısı Hakkında Bir İnceleme, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi, 10 (Eylül-Aralık), 9-17.
  • Özinönü, Ahmet K. (1970). Growth in Turkish positive basic sciences, 1933-1966. Ankara: Orta Doǧu Teknik Üniversitesi.
  • Polat, Coşkun; Sağlam, Mukaddes ve Sarı, Tuğba (2013a). Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi’nin Bibliyometrik Analizi, Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, 27 (2), 273-288.
  • Polat, Coşkun; Sağlam, Mukaddes ve Sarı, Tuğba (2013b). Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ‘’Sanat’’ Dergisi’nin Bibliyometrik Analizi, Sanat Dergisi, 23, 9-26.
  • Sadioğlu, Uğur ve Yıldız, Mete (2007). Kamu Yönetimi ile Bilgi ve İletişim Teknolojileri: Bir Bibliyografik Analiz, Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2, 325-359.
  • Tatar, Canan C. (2010). Bilimsel Dergilerdeki Müzik Makalelerinin Bibliyometrik Profili, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Bolu.
  • Tonta, Yaşar (2002). Türk Kütüphaneciliği Dergisi, 1987-2001, Türk Kütüphaneciliği, 16 (3), 282-320.
  • Ulu, Saniye ve Akdağ, Mustafa (2015). Dergilerde Yayınlanan Hakem Denetimli Makalelerin Bibliyometrik Profili: Selçuk İletişim Dergisi Örneği, Selçuk İletişim, 9 (1): 5-21.
  • http://dergipark.gov.tr/selcuksbmyd
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-4191
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Bicycle Tourism in Konya Tourism Perspective And A Study On Its Effect On Marketing Konya Tourism As A Destination By Using PEST Analysis

OSMAN ÜNÜVAR, MÜRSEL KAYA, METE SEZGİN

Konya Turizmi Perspektivinde Bisiklet Turizmi ve Bir Destinasyon Olarak Konya Turizminin Pazarlanması Üzerine Etkisinin PEST Analizi İle İncelenmesi

Osman ÜNÜVAR, Mürsel KAYA, Mete SEZGİN

Sağlık İşletmelerinde Sorumluluk Muhasebesi ve Faaliyet Bölümleri Standardına Göre Transfer Fiyatlaması: Bir Kamu Hastanesinde Uygulama

DURMUŞ ACAR, ALİ KAHRAMANOĞLU

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi’nin Bibliyometrik Analizi

ALİ ERBAŞI, AYŞE CABİ, ABDURRAHMAN GÜMRAH, HASAN HAKSES

Türkiye Kira Sertifikaları ile İslami Finans Piyasalarındaki Eşdeğer Ürünler Arasında Bir Karşılaşma

Abdullah TEKİN

TMS – 20 Devlet Teşviklerinin Muhasebeleştirilme Ve Finansal Raporlama Süreci

FEHMİ KARASİOĞLU, FIRAT KINALI

Sağlık Çalışanlarında Performans Algı Düzeyinin Bazı Sosyo- Demografik Değişkenlere Göre İncelenmesi

ERHAN KILINÇ, H.Mustafa PAKSOY

Liderlik Tarzları İle Örgütsel Bağlılık Arasındaki İlişkinin İncelenmesine Yönelik Bir Alan Araştırması

Kemalettin ERYEŞİL, Rıfat İRAZ

Avrupa Birliği’nin Sahra-Altı Afrika’ya Yönelik Kalkınma İşbirliği Politikasının Gelişimi: Başarılar ve Zorluklar

ASLIGÜL SARIKAMIŞ KAYA

Muhasebe Eğitimi Alan Meslek Yüksekokulu Öğrencilerinin Etik Davranışlarının Tespiti Üzerine Bir Araştırma: Ortaköy MYO Örneği

YUSUF POLAT, MEHMET YÜCENURŞEN, HALUK DUMAN