İşsizlikle Mücadelede Mesleki Eğitimin Önemi ve Firmaların Mesleki Kurslara Bakışı: Konya İli Örneği

Günümüzde pek çok meslek geçerliliğini yitirerek zamanla kaybolmakta ve/veya uygulama şekli farklılaşmaktadır. Özellikle bilişim araçlarının kullanılmaya başladığı mesleklerde bu farklılaşma, çok keskin ve hızlı olmaktadır. Bu noktada, kısa süreli mesleki kursların da dâhil olduğu esnek yapıda mesleki eğitim sistemlerinin önemi daha da artmaktadır. Çalışmanın konusunu; uzun yıllardır ülke ekonomisindeki en önemli sorunlardan biri olan işsizlik, işsizlikle mücadelede mesleki eğitimin önemi, firmaların; kısa süreli mesleki kurslar ve özel Mesleki Eğitim Merkezleri’ne bakışı ve ilgisi oluşturmaktadır. Araştırmanın amacı; Türkiye’de mesleki eğitim ve işsizlikle mücadelede mesleki eğitimin önemini Konya ili özeli ve Türkiye genelinde ortaya koymaktır. Araştırmanın örneklemi; Konya sanayisinin önemli sektörlerinden olan metal işleme sektöründeki iki ana alandaki -motorlu taşıt parçaları ile tarım makinaları üreten- firmalardan oluşmaktadır. Bulgular arasında; temininde en fazla zorluk çekilen meslekler için problemin temelinde yeterli düzeyde iş tecrübesine ve ilgili mesleki vasıflara sahip personel bulunamaması, mesleki kursların firmalar tarafından yararlı bulunduğu, ihracata yönelik devlet desteklerinden firmaların büyük bir kısmının yararlanmadığı bilgileri yer almaktadır.

The Importance of Vocational Training in the Fight Against Unemployment and View of the Firms on Vocational Courses: In the Case of Konya

Today, many professions have lost their validity and disappear or applications have changed in time. Especially for the professions employing information devices, the differentiation is very sharp and rapid. At this point, the importance of flexible vocational training systems including short-term vocational courses is increasing more and more. The subject of the study consists of the issues such as unemployment which is one of the most important problems of the economy of the country for years, the importance of vocational training for combating unemployment, and the interest and view of the companies on private training centers providing short-term vocational courses. The aim of the research is to examine the vocational training and the importance of vocational training for combating unemployment in Konya specially and Turkey in general. The sample of the research covers two major sectors in metal processing sector of Konya: Companies producing motor vehicle parts and agriculture machines. Findings indicate that the problem of having difficulties in finding employees for some professions arises from the lack of sufficient experience and professional qualifications; companies regard vocational courses as beneficial; and government supports for export are not utilized by the majority of the companies.

___

  • Acar, Hatice Ç. (2015) “Büyükşehir Belediyelerinin Eğitim Hizmetlerinin Verimlilik Analizi, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi. KO-MEK Örneği”, Yüksek Lisans Tezi, Sakarya Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Maliye Anabilim Dalı, Kocaeli.
  • Alkan, Cevat ve diğ., (2001) Mesleki ve Teknik Eğitimin Esasları, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  • Altay, Feyzullah ve diğ., (2015) Konya, Anadolu’nun Gücü, Konya Tanıtım Kitabı, Konya Ticaret Odası.
  • Aslantürk, Mutlu, (2014) “Türkiye’de Mesleki Teknik Eğitimin Yaşadığı Sorunlar ve Çözümleri Konusunda Mesleki Eğitim Yöneticileri, Meslek Dersleri Öğretmenleri ve Eğiticilerin Görüşlerinin İncelenmesi”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi
  • Boz, Hayat A., (1993) “Ankara İlinde Çıraklık Ve Meslek Eğitimi Yasası Kapsamındaki Meslek Alanlarında Çalışan Çocukların Çalışma Yaşamı ve Eğitim Öğretim Uygulamalarına İlişkin Görüşleri”. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eğitim Yönetimi ve Planlaması Anabilim Dalı, Ankara
  • Bulut, Selahattin, (2010) “Türkiye’de Aktif İstihdam Politikası Aracı Olarak Düzenlenen İşgücü Eğitim Kurslarının İstihdam Açısından Belirleyiciliği”, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • Coşan, Bilal ve diğ., (2017) “Küresel Ekonominin Kronik Sorunsalı Genç İşsizlik: Türkiye-Güney Avrupa (İspanya, İtalya, Portekiz, Yunanistan) Ülkelerinin Karşılaştırması”. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 220-238.
  • Gelişli, Yücel ve diğ., (2016) “Vocational Education Systems in Turkey and The World: New Trends and Problems”. International Journal On New Trends in Education & Their Implications (IJONTE), 7(3), 1-10.
  • Gür, Ali, (2011) “Rekabet Gücünün Artırılmasında Nitelikli İşgücü İhtiyacı ve Mesleki Eğitim”. Doktora Tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Anabilim Dalı.
  • Hussmanns, Ralf, (2007) “Measurement of Employment, Unemployment and Underemployment - Current İnternational Standards and Issues in Their Application”. Bulletin of Labour Statistics, 1, 2007-2001.
  • İŞKUR (2015) Açık İş İstatistikleri Araştırma Sonuç Raporu, Şubat Dönemi.
  • Kazu, İbrahim Y., (1996) “Endüstriyel Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarındaki İşletmelerde Meslek Eğitimi Uygulamalarının Değerlendirilmesi, (Bursa, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ ve Malatya İlleri Örneği)”. Fırat Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Teknik Eğitim Fakültesi, Eğitim Bilimleri Ana bilim Dalı, Doktora Tezi.
  • MEB, Erişim tarihi 6.7.2016, http://www.meb.gov.tr/
  • Milli Eğitim Bakanlığı, Hayat Boyu Öğrenme genel Müdürlüğü, Mesleki Açık Öğretim Lisesi, Erişim tarihi 6.7.2016, http://hbogm.meb.gov.tr/
  • Murat, Sedat, (2007) Dünden Bugüne İstanbul’un İşgücü ve İstihdam Yapısı, İstanbul, İTO Yayınları.
  • Resmî Gazete. Erişim tarihi 13.6.2016, http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2003/07/20030705.html
  • Sorrentino, Constance, (2000) “International Unemployment Rates: How Comparable are They?” Monthly Labor Review, June.
  • Şen, Mustafa. (2018). “İşsizlikle Mücadelede İŞKUR Mesleki Eğitim Kurslarının İstihdama Katkısı: Trabzon İlinde Bir Araştırma”. Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD), 10(18), 200-220.
  • TÜSİAD (2010). Mesleki Eğitim Alt Komitesi’nin mesleki ve teknik eğitimin yaygınlaştırılmasına ve kalitesinin artırılmasına yönelik çalışması için YOİKK’e iletilen TÜSİAD görüş metni.
  • Yörük, Sinan ve diğ., (2002). “Bilgi toplumu ve Türkiye’de mesleki eğitim”. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 12, (2), 299-312.
  • Zaim, Sabahattin, (1972). Çalışma Ekonomisi, Filiz Kitabevi, 10. Baskı, İstanbul.
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-4191
  • Yayın Aralığı: Yılda 2 Sayı
  • Başlangıç: 2017
  • Yayıncı: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu
Sayıdaki Diğer Makaleler

Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencilerinin Meslek Yüksekokulu Özelinde Yükseköğrenim Tercihlerinin İncelenmesi: Çanakkale İli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 12. Sınıf Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma

ÜMİT DEMİR

İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü Öğrencilerinin Halkla İlişkiler Kavramına İlişkin Metaforik Algılarının İncelenmesi

MURAT KOÇYİĞİT, ERCAN AKTAN, VEYSEL ÇAKMAK

1978-2018 Yılları Arasında Türkiye'de Sağlık Yönetimi Anabilim Dalı/Bilim Dalında Muhasebe ve Finansman Alanında Yazılan Lisansüstü Tezlerin Değerlendirilmesi

SEYHAN ÇİL KOÇYİĞİT, FEYZA ŞENAY

Uluslararası Finansal Endekslerin Döviz Kurları Üzerine Etkileri: Ampirik Bir Analiz

HAKAN ÖNER

Hükümet Programlarında Demokratikleşme Politikalarının Değerlendirilmesi (1923-1980)

FUAT UÇAR

Üniversitelerde Verilen Girişimcilik Eğitimi Girişimci Kişilik Özelliklerini Nasıl Etkiler? Deneysel Bir Araştırma

AYDIN ÖZDEMİR, MERT ÖZGÜNER, HÜSEYİN ALKIŞ

Muhasebe Meslek Elemanlarında Duygusal Emek ve İşyeri Mutluluğu İlişkisi: Burdur Örneği

MEHMET ÖZMEN, ALİ APALI

İşsizlikle Mücadelede Mesleki Eğitimin Önemi ve Firmaların Mesleki Kurslara Bakışı: Konya İli Örneği

BİLGE AFŞAR, BEYZA AKSOY MIHOĞLU, Seyfi SUNA

Ücretsiz Müzik Ürünlerinin Erişim Temelli Tüketimi: Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma

İBRAHİM BOZACI, İSMAİL GÖKDENİZ

Çalışan Temelli Marka Değeri: İçsel Markalama Yoluyla Çalışanlar İçin Marka Değeri Yaratılması

EZGİ ERKMEN