Ziya Gökalp ve Çocuk Edebiyatı

Türk ilim, fikir, edebiyat ve siyaset hayatında derin izler bırakan Ziya Gökalp, yalan tarihimizin çok yönlü ve çok etkili bir simasıdır. Sosyolojiden eğitime, edebiyattan tarihe pek çok konuda fikirleri ve eserleri vardır. Bu çalışma onun çocuk edebiyatı alanındaki görüşlerini ortaya koymaya ve bu alanda yazdığı eserleri incelemeye yöneliktir. "Ziya Gökalp Ve Çocuk Edebiyatı" adlı bu makalede, Gökalp'in çocuk, çocuk eğitimi, çocuk ve edebiyat konularındaki görüşleri özetlenmiştir. Ayrıca çocuk edebiyatı alanına giren eserleri şekil, muhteva, dil ve üslup bakımından değerlendirilmiştir. Araştırma Gökalp'in bütün eserleri ve Gökalp hakkında yazılmış incelemelerle sınırlıdır.

Ziya Gökalp, who has great impact on the Turkish science, literature and politics,, is one of the most important intellctuals. Gökalp is quite colorful and multiaspected person. From sociology to education and literature to history, he has lost of various thoughts and works. This study aimed at exposing his thoughts on child literature and examining his works on this field. On this article named Ziya Gökalp and child literature, Ziya Gökalp's thoughts on child, child education and child and literature have been summarized. After determining his opinions on child literature roughly, Gökalp's works in child literature have been evalvated on the aspect of from, content, laguage and sityle. Research is limited to Gökalpsall works and Works written about him.

___

AKSU, M. Hakkı, Ziya Gökalp'ın Eğitim ve Din Eğitimi ile İlgili Görüşleri, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Bursa, 1989.

AKYÜZ, Yahya, Türk Eğitim Tarihi, Ankara Üniversitesi, Ankara, 1985.

BEYSANOGLU, Şevket, Ziya Gökalp için Yazılanlar- Söylenenler, Ziya Gökalp Derneği Yayınları, Ankara, 1964, s. 326

ENGİNÜN, İnci, Yeni Türk Edebiyatı Araştırmaları, 2.baskı, Dergah yayınları, İstanbul, 1991.

FİLİZOK, Rıza, Ziya Gökalp'ın Edebî Eserlerinde Halk Edebiyatı Tesiri Üzerine Bir Araştırma, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara, 1991.

GÖÇGÜN, Önder, Hususî Mektuplarına Göre Ziya Gökalp'ın Hayat Görüşü, Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü Yayınları, Ankara, 1992.

KAVCAR, Cahit, Edebiyat ve Eğitim, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Yayınları, Ankara, 1982.

TANSEL, Fevziye Abdullah, Ziya Gökalp Külliyatı I Şiirler ve Halk Masalları,, 3. Baskı, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1989.

----- , Ziya Gökalp Küllüyatı II Limni ve Malta Mektupları,, 2. Baskı, Türk Tarih Kurumu Basımevi, Ankara, 1989.

Ziya Göklap, Türkçülüğün Esasları,(haz. Mehmet KAPLAN), Millî Eğitim Basımevi,İstanbul,l 970

-----, Millî Terbiye ve Maarif Meselesi, 2. Baskı, Diyarbakır'ı Tanıtma ve Turizm Derneği Yayınları, Ankara, 1972.

-----, Terbiyenin Sosyal ve Kültürel Temelleri I, (haz. Rıza KARDAŞ), Millî Eğitim Basımevijstanbul, 1973.

-----, Türkleşmek -İslâmlaşmak- Muasırlaşmak, (haz .Yalçın TOKER), 2.Baskı, Toker Yayınları,İstanbul,1992.

-----,Türk Ahlakı, (haz.Yalçın TOKER), 2.Baskı,Toker Yayınları,İstanbul,1992.

----- ,Hars ve Medeniyet, (haz .Yalçın TOKER),Toker Yayınları,İstanbul,1995.