Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokullarında Okuyan Aktif Spor Yapan Öğrencilerin Beslenme Alışkanlıklarının Belirlenmesi ve Değerlendirilmesi

Aktif spor yapan öğrencilerin beslenme alışkanlıklarının belirlenmesi amacıyla yapılan bu araştırma; Selçuk, Karadeniz Teknik ve Gazi Üniversitelerinin Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulları'nda okuyan ve farklı branşlarda aktif spor yapan toplam 309 öğrencinin (77 bayan, 232 erkek) katılımı ile yürütülmüştür. Öğrencilere III bölümden oluşan bir anket uygulanmıştır. Anketin I. bölümü kişisel bilgi sorularını II. bölümü beslenme bilgisi sorularını, III. bölümü ise alışkanlıklara ilişkin soruları içermektedir. Araştırma sonuçları değerlendirildiğinde sporcuların gıdaları ve bu gıdaların içerdikleri besin maddelerini tanıma konusunda orta derecede bir bilgiye sahip oldukları, müsabaka öncesi yemek ve müsabaka arasında tercih edilen içecekler yönünden takım sporcularının, gıdaların içerdikleri besinleri tanıma ve müsabaka öncesi su içme konusunda ise bireysel sporcuların, daha bilgili olduğu saptanmıştır. Ülkemizde sporcu eğitiminde besinler ve sporcu performansındaki önemleri üzerinde daha detaylı bir şekilde durulması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Anahtar Kelimeler:

beslenme

In this study, a total of 309 students (77 female, 232 male; studied in Konya, Karaman, Trabzon, Ankara), which arc continue the active sport life in different branches, were examined by a questionnaire. The athlets are from the University of Selçuk, KTU and Gazi University. The questionnaire is 3 parts (personal questions, nutrition knowledge and habits). The results of this study demonstrate that; athlets have intermediate information about foods and their ingredients, the teim athelts have more information tan individuals in the nutrition and drinks before and during competition the individual athlets have more information for knowing foods ingredients and drinking water before competition. This study also showed that, it should be detailed/educated for foods and their importance on sport performance in sport education in our country.
Keywords:

nutrition,

___

Asma B (1987) Spor Yapan Öğrencilerin Beslenme Durumları ve Fiziki Performansları Üzerine Bir Araştırma, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Baysal A (1990) Beslenme, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 5. Baskı, Ankara.

Clark N (1997) Sports Nutrition Guidebook, Human Kinetics, Amerika.

Ekblom B (1991) Physiological demands of soccer, Nutrition and sports performance, An. Int. Sci. Conf., 4, 20-21.

Ersoy GK (2001) Voleybolcular için temel beslenme ilkeleri, G.S.G.M. Voleybol Fed. A.Ü. I. Ulusal Voleybol Semineri, 27-33.Ankara

Fox E, Bowers RW, Foss ML (1999) Beden Eğitimi ve Sporun Fizyolojik Temelleri, çev: Mesut Cerit, Bağırgan Yayınevi, Ankara

Günay M (1998) Egzersiz Fizyolojisi, Bağırgan Yayınevi, Ankara.

Güneş Z, Çiçek B, Onur Ş, Gökmen A, Saka M (1999) Bioner Kullanımının Sporcuların Kan Profiline ve Zayıflamaya Etkisi, Spor Hekimliği Dergisi, Ege Üniversitesi Basımevi, Vol: 34 No: 3, İzmir.

Paker HS (1990) Spor Beslenmesinde Karbonhidratların Yeri, Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri 1. Ulusal Sempozyumu Bildirileri, 15-16 Mart, Ankara.

Paker HS (1995) Aktif Sporcuların Beslenme Durumlarının Belirlenmesi, Bilim Uzmanlığı Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Paker HS (1996) Sporcu içecekleri ve performansa etkisi, Spor ve Tıp, 8, 38-40.

Pulur A, Cicioğlu İ (2001) Bayan Basketbolculann Beslenme alışkanlıkları, Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, (1)2,44-49.

Sağlam F (1993) Futbolcuların Beslenme Alışkanlıkları, Spor Bilimleri Dergisi, (4)2,27-34.

SPSS for Windows, (1999) release 10.0.1, standart version, copyright® SPSS Inc.

Üstdal KM, Köker HA (1991) Spor Dallarında Beslenme ve Yüksek Performans Bilgisi, Can Ofset Matbaacılık, Kayseri.