Tarihten Günümüze Münih’teki Türkler ve Bazı Türk Eserleri

Türklerin Anadolu’ya gelmesinden itibaren, Haçlı Seferleri bütün Avrupa’nın iştiraki ile düzenleniyor ve bu seferleri de harekete geçiren, temelde Kilise oluyordu. İşte o günlerden itibaren Almanlar Türklere karşı mücadele etmeye başlamış, özellikle Osmanlı Devleti, Fatih Sultan Mehmet’le birlikte İstanbul’u fethedince, Avrupa devletlerinde tam bir telaş başlamıştır. Kanunî Sultan Süleyman’la birlikte Viyana kapıları zorlanmış; bu sırada tam anlamıyla Türk-Alman savaşları başlamıştır. Defalarca mağlup olan Almanlar, nihayet II. Viyana Kuşatması neticesinde, 5000 civarında Omsalı esiri ve birtakım ganimetlerle Bavyera’ya götürmüşlerdir. II. Dünya Savaşı’nda ise Kafkasya ve Türkistan Türklerini Almanya’ya götürerek çeşitli kamplara yerleştirmişlerdir. Şimdi ise, Almanya’da yaşayan soydaşlarımız üzerinde çok sistemli çalışmalar yapmaktadırlar. Münih ve çevresinde tespit ettiğimiz, tarihten günümüze kadar, gerek insan unsuru gerekse sanat eserlerimiz, bilim dünyasına sunulmuş ve ilgililerin daha kapsamlı araştırmalarına imkan hazırlanmıştır.

Since Turks had come to Anatolia, The Crusades were organized with the participation of all European states and those were motivated basically by Church. Thus since that days, Germans begun to struggle against Turks, especially when Ottomans conquerred Istanbul (Constantinople) by Fatih Sultan Mehmed, Europan States were in fear and panic. In the reign of Suleyman the Magnificient, Ottoman army forced the gates of the city of Vien consequently Turk-German wars broke out. Germans who had been defeated many times, eventually as a result of II. Vienna Siege, took Turkish prisoners of war and booties to Bayern. 5000 Turkish prisoners of war were exposed to deadly torture. After all this Germans claimed all the Turkish properties. However in the World War II, Germans took Caucasus and Turkistan Turks to Germany and killed them either in the concentration camp in the ovens. At present, Germany has been studying systematically on Turkish people. And that systematical studies have been brought up.

___

Aksan, V.(1997), Ahmet Resmi Efendi, Ankara.

Araslı,A.( 1986), Avrupa’da Türk İzleri, İstanbul.

Arı, K.( 1997), Birinci Dünya savaşı Kronolojisi, Ankara.

Çolak, M.( 2006), Alman İmparatorluğunun Doğu Siyaseti Çerçevesinde Kafkasya Politikası, Ankara.

Kafesoğlu, İ.(1992), Selçuklu Tarihi, İstanbul.

Kang, C.(1998), Türkei in München, München.

Kara, A(2006), Gamalı Haç ile Kızıl Yıldız Arasında Bir Yazar: Cengiz Dağcı, Ankara.

Kara, A(2003),“II. Dünya Savaşında Nazi Esir Kamplarında Türkistanlı Askerler”, Hapishaneler Sempozyumu, M.Ü. Türkiyat Araştırmaları ve Uygulama Merkezi, İstanbul, s. 1-18

Karal, E.(1999), Osmanlı Tarihi İkinci Meşrutiyet ve Birinci Dünya Savaşı, Ankara.

Koçak, C.(1997), Türkiye Tarihi 4 Çağdaş Türkiye 1908-1980, İstanbul. Komisyon,(1998), Auslaendeintegration in Bayern -Bericht zur Situation der Ausländerinnen und Auslander in Bayern ,München.

Komite,(1978), Concentration Camp Dachau 1933 – 1945, Münich.

Muhtar, M.(1999), Maziye Bir Nazar: Berlin Anlaşmasından I. Dünya Savaşına Kadar Avrupa ve Türkiye-Almanya İlişkileri, Ankara.

Önder, M.(1982) “Federal Almanya Müzelerinde Türk Eserleri”, Vakıflar Dergisi XV, Ankara, s. 127-138

Önder, M.,(1983),Yurt Dışı Müzelerinde Türk Eserleri, Ankara.

Öztuna, Y.(1991) Devletler ve Hanedenlar 4, Ankara.

Schlumberger, H.(1998),Türkenstrasse, Buchendorfer Verlag, München.

Schmid, H.(1987) Die Türken in München, Stuttgart.

Şen, F.(1998), “Federal almanya’da Müslümanların Durumu ve Sorunları”, Türk Dünyasının Dini Meseleleri Sempozyumu, Türkiye diyanet Vakfı, Ankara, s.20-25

Terraine, J.(1965), The Great War: 1914 – 1918, London.

Tuna, O.(1996), Türkiye’den Almanya’ya İşgücü akımı ve Meseleleri, İstanbul.

Turan, K.(2000), Türk Alman Eğitim İlişkilerinin Tarihi Gelişimi, İstanbul.

wren, J.(1971) The great Battles of World War I, London.

Yarar, E.(1998), Tarihten Geleceğe Türk Alman İlişkileri, Ankara.
Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1302-1796
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1992
  • Yayıncı: Melikşah Aydın