Okul Öncesi Eğitimde Devam Eden 4-6 Yaş Arasındaki Çocukların İfade Edici Dil Düzeylerinin Bakım Tarzı ve Anne -Baba Eğitim Düzeyi Açısından İncelenmesi (Konya İli Örneği)

Okul öncesi dönem, çocuğun hem o yıllar hem de ileriki gelişimi için kritik bir dönemdir. Dil gelişimi de bu dönemde kazanılmaktadır. Bu araştırmanın temel amacı okul öncesi eğitime devam eden 4-6 yaş arasındaki çocukların ifade edici dil düzeylerini bakım tarzı ve anne- baba eğitimi düzeyi açısından incelenmektir.Araştırmaya 4-6 yaş arasında 265 çocuk katılmıştır. Araştırmanın sonucunda bakım tarzı ve anne eğitim düzeyinin önemli bir farklılığa neden olduğu, baba eğitim düzeyinin önemli bir farklılığa neden olmadığı bulunmuştur.
Anahtar Kelimeler:

Türkiye

Preschool period is a very critical period for child's development. This research's main goal is to examine children's expressing level between 4-6 years attending preschool, according to how they are taken care of by their families and their parents' education. 265 children who are between 4-6 years old took part in this research. It's found that the way were taken care of and mother's education level has great effect on child's language development. On the other hand father's education level hasn't got great effect on child's language development.
Keywords:

Turkey,

___

Anlar, Banu.(1983)"ilk 6 yaşta dil gelişimine Anne- Baba Eğitimi ve Cinsiyetin Etkisi."Yüksek Lisans Tezi(Basılmamış). Ankara: H.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Bal, Servet.(1988)."Kütahya İl Merkezinde Anaokuluna Giden ve Gitmeyen 4-6 Yaş Arasındaki Çocukların Kullandıkları İfadelerin Sözdizimi Yönünden İncelenmesi." Doktora Tezi( Basılmamış). Ankara: H.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Cole, Cuella ve John Morgan.(1975).Çocuk ve Gençlik Psikolojisi.Çev.H.B Vassaf.İstanbul: M.E.B.

Oğuzkan, Şükran ve Güler Oral. (1996) Okul Öncesi Eğitimi, istanbul: MEB.

Öz İlkim(1997)" Çocuğun Gelişim Dönemleri" Çocuk Olmak. Ankara: Kök Yayıncılık.

Öztürk, Hamiyet.(1995) "Okul Öncesi Eğitim Kurumlarına Giden ve .Gitmeyen İlkokul Birinci Sınıf Öğrencilerinin Alıcı ve İfade Edici Dil Düzeyleri" Yüksek Lisans Tezi(Basılmamış). Ankara:Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. *

Seçilmiş, Sema. (1996) "Anaokuluna Giden ve Gitmeyen Erken Çocukluk Dönemindeki Çocukların Dil Gelişimi ile İlgili Becerilerin İncelenmesi." Yüksek Lisans Tezi(Basılmamış). Ankara: H.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Tural, Ayşegül.(1977)."Ankara'da Anaokuluna Giden ve Gitmeyen 4-6 Yaş Çocuklarının Bildikleri Kelime Sayısına Yaş, Cinsiyet, Ailenin Eğitim Düzeyi ve Okula Devam Sürelerinin Etkisi." Yüksek Lisans Tezi(Basilmamış). Ankara: H.Ü. Sağlık Bilimleri Enstitüsü.

Yavuzer, Haluk.(1993)Çocuk Psikolojisi. İstanbul: Remzi Kitabevi.