Muhasebenin Sosyal Sorumluluk Kavramı Açısından Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Kurumsal Yönetim Anlayışının Algılanma Biçimi Üzerine Bir Araştırma

Kurumsal yönetim anlayışı, son yıllarda bütün dünyada uygulanan, üzerinde tartışılan kavramlardan biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Kurumsal yönetim, şirketlerin şeffaflık, adil olma, hesap verebilirlik ve sorumluluk ilkeleri çerçevesinde faaliyet gösterebilmelerini sağlamaya yönelik ve özellikle ABD’de yaşanan şirket skandalları sonrasında tüm dünyada gündeme gelen bir kavramdır. Dünya’da kurumsal yönetimle ilgili değişik yaklaşımlar oluşturulmuştur. Bütün bu yaklaşımların temelinde sosyal sorumluluk kavramı ön plana çıkmaktadır. Çalışmamızda küçük ve orta ölçekli işletmelerde kurumsal yönetim anlayışının algılanma biçimi, muhasebenin sosyal sorumluluk kavramı açısından irdelenmektedir.

Corporate governance is one of the popular concepts which is applied everywhere in the world and discussed overwhelmingly. Corporate governance is a concept that came into the agenda of the world after the corporate scandals especially happened in USA and it is directed to provide companies with the principles of transparency, fairness, accountability and responsibilitiy. There are different approaches about corporate governance in the business literature. The concept of social responsibility is in the first place in all these approaches. In this study, the perception of the understanding of corporate governance in the small and medium sized enterprises from the viewpoint of the concept of social responsibility in the accounting scinece is elaborated.

___

ATABEY, N.Ata, Raif PARLAKKAYA ve Ali ALAGÖZ, Genel Muhasebe, Dizgi Ofset, Konya, 2003.

ATABEY, N.Ata, Baki YILMAZ ve Mustafa AY, “Avrupa Birliğine Katılım Sürecinde Muhasebenin Sosyal Sorumluluk Kavramı Açısından Kurumsal Yönetim”, IV. Orta Anadolu İşletmecilik Kongresi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Ankara, 13-14 Mayıs 2005.

CORA, İlhan, “Sosyal Sorumluluk Kavramı ve İşletme Yönetiminde Sosyal Sorumluluklar”, MPM, Anahtar Dergisi, Şubat, 1999.

DİNÇER, Ömer, Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, Beta Yayınları, İstanbul, 1998.

DOĞAN, Mehmet, Büyük Türkçe Sözlük, Bahar Yayıncılık, 1.Baskı, 1994.

EREN, Erol, İşletmelerde Stratejik Yönetim ve İşletme Politikası, Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş., Genişletilmiş 5. Baskı, İstanbul, 2000.

GÜNEŞ, Recep, “Muhasebe Uygulamalarının Sosyal Sorumluluk Anlayışı Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Cilt:5, Sayı:2, 2003.

GÜRBÜZ A.Osman ve Yakup ERGİNCAN, "Dünya’da ve Türkiye’de Kurumsal Yönetim Düzeyinin ve Şirket Performanslarının Karşılaştırmalı Analizi ", Geleneksel Finans Sempozyumu-2004 Bildirileri CD'si, Marmara Üniversitesi, Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü & Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu, İstanbul, 27-28 Mayıs 2004.

GÜVEN, Mehmet, İsmail BAKAN, Tuba BÜYÜKMEŞE ve Mustafa TAŞLIYAN, KOBİ “Yöneticilerinin İş Ahlakı ve Sosyal Sorumluluk Algılaması: K.Maraş KOBİ’lerinde Bir Araştırma”, 1. Kobiler ve Verimlilik Kongresi, Kültür Üniversitesi, İstanbul, 11-12 Aralık 2004.

KARASİOĞLU, Fehmi ve Mikail ALTAN, “Muhasebecilerin Bilgi, Beceri, Güvenilirlik ve Toplumsal Sorumluluk Açısından Toplumun Çeşitli Katmanları Tarafından Algılanma Biçimi Üzerine Bir Araştırma”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:21, Ocak 2004.

KOÇ, İ.Özlem, Nur YAVUZ ve Pınar YALIN, "AB’ye Entegrasyon Sürecinde Kurumsal Yönetim ve Öncü İki Sektör Üzerine Uygulama", Geleneksel Finans Sempozyumu-2004 Bildirileri CD'si, Marmara Üniversitesi, Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü & Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu, İstanbul, 27-28 Mayıs 2004.

MARŞAP, Beyhan, “Kamu Çıkarlarının Korunmasında Muhasebecinin Mesleki Sorumluluğu ve Bu Sorumluluğun Yerine Getirilmesinde Sınırlayıcı Faktörler” Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, Cilt:1, Sayı:1, 1999.

OECD, Corporate Governance Principles, 1999.

ÖZKOL A.Erdal, Muhsin ÇELİK ve Seçkin GÖNEN, “Kurumsal Sosyal Sorumluluk Kavramı ve Muhasebenin Sosyal Sorumluluğu”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Sayı:27, Temmuz 2005.

SHELTON, Joanna R, “Corparate Governance in Asia-A Comporative Perspective”, OECD Publications, 2001.

ŞENER, Mustafa, “İşletmelerde Sosyal Sorumluluk”, İstanbul Teknik Üniversitesi, FBE, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, 1996.

ŞİMŞEK, Şerif, İşletme Bilimlerine Giriş, Günay Ofset, Konya, 2003.

TORLAK, Ömer ve Erkan ERDEMİR, “Yönetim Kurulu Üyelerinin Kurumsal Yönetim ve Sosyal Sorumluluk İlişkisine Yönelik Algılamaları”, IV. Orta Anadolu İşletmecilik Kongresi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi, Ankara, 13-14 Mayıs 2005.

www.turmob.org.tr, 15.11.2006.

www.spk.gov.tr/HaberDuyuru/kurumsalyonetim/kurumsal_yonetim_ilkele ri.pdf, 15.03.2005.

www.spk.gov.tr/ofd/KurumsalYonetim/kurumsal_yonetim_uygulama_ank eti_sonuclari.pdf, 15.03.2005.