Sanayi yapılarının maliyetinde etkin parametrelerin irdelenmesi

İnşaatı yapılacak her yapının projelendirilmesinde, güvenlikle birlikte maliyetin düşünülmesi gerekir. Yapılan araştırmalar ülkemizde özellikle endüstri yapılarında uygulama çeşitliliğini gözler önüne sermektedir. Bu çalışma, sanayi yapılarının yapım teknolojilerinin özellikle ekonomik yönden karşılaştırılması amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışmada, aynı boyutlarda bulunan prefabrike betonarme, çelik ve kompozit sanayi yapılan, yapıların ömürleri ve bakım masrafları da dikkate alınarak bütün avantajları ve dezavantajlarıyla ekonomik olarak karşılaştırılmıştır. Yapılan karşılaştırmada kullanılan değişkenler; Yapı tipi (Prefabrike Betonarme (P), Çelik (Ç) ve Kompozit (K)), deprem bölgesi, nakliye mesafesi ve yapının açıklığı olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda seçilen 3 farklı tip yapı (P, Ç, K) 3 değişik açıklık (15, 18 ve 22) için ve 4 değişik deprem bölgesi baz alınarak, SAP2000 programı yardımıyla analiz edilmiş ve boyutlandırılmıştır. Statik ve dinamik çözümleri yapılan bu sistemlerin 4 farklı nakliye mesafesine göre (50-100-150 ve 200 km) maliyet analizleri yapılmış ve elde edilen sonuçlara göre sistemler karşılaştırılmışlardır. Çalışmada toplam 3x3x4x4 =144 çerçeve analiz edilmiştir. Bu çalışmada güdülen en önemli amaç, uygulayıcılar için sistem seçiminde maliyet karşılaştırması yapabilmek ve etkin parametreleri ortaya koymaktır.

Investigation of effective parameter for ındustrial building costs

Safety and economy must be considered with together in all structural projects, which will be built. According to the researches in Turkey, construction techniques are various in industrial buildings. The main aim of the study is to compare economical aspects of the various construction techniques. Therefore, in this study, prefabricated, steel and composite building systems which have same dimensions and loading parameter are compared with each other in economic way in respect to all advantages and disadvantages. In this scope, 3 different system prefabricated (P), steel (Ç), and composite (K), are planned to design. These solutions have been done in 4 different seismic region and three different span length (15,18 and 22). After that, all systems projected are calculated and compared with each other according to the 4 different transportation distance (50-100-150 and 200 km). Totally 3 x 3 x 4 x 4 =144 frames are analyzed. The main aim of this study is to compare the costs of mentioned systems and put forward the effective parameters for industrial buildings.

___

  • Arslan M.H., Arslan H.D., Sanayi Yapılarında Prefabrike Betonarme Tercihi ve Üretici Sorunları, Konya 1. Organize Sanayi Bölgesi Örneği" Konya Ticaret Odası Dergisi, Özel Sayısı, 2005.
  • Arslan M.H., " Prefabrike Endüstri Yapılarının Deprem Yükü Etkisi Altında Davranışı" Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü. F.B.E., İstanbul, 2000.
  • Ata N., Nuhoğlu A., Aydın H., " Çelik ve Prefabrike Hangar Yapılarının İnşaat Maliyet Karşılaştırması", Çelik Yapılar Sempozyumu, 2005, Ankara.
  • Ayaydın Y., "Büyük Açıklıklı Prefabrike Betonarme Yapılar", Kuruş Matbaası, İstanbul 1989.
  • Gönül H., Demirel R, "Prefabrike Endüstri Yapıları Üzerine Bir Alan Araştırması: Diyarbakır Birinci Organize Sanayi Bölgesi", Gazi Üniversitesi Müh-Mim. Fak. Der. Cilt 18, No 1,169-184, 2003.
  • Karadoğan, H.F.,Yüksel E., İlki A.,Saruhan H.TJarılmaz K.,Gürol Ö., 1997,Çanak Temele Yerleştirilen Önyapım Kolonların Deprem Davranışı,4. Ulusal Deprem Konfer ansı ,ODTÜ Kültür Merkezi,Ankara .
  • Kaltakcı M.Y., "Taşıma Gücü İlkesine Göre Düzenlenmiş Betonarme Tablo ve Abaklar (Ders Notları)" 2003, Konya
  • Kaltakcı Y., Arslan M.H., Taştekin S., "Prefabrike Yapı Üretiminde İleri Teknoloji Kullanımı" Uluslararası İleri Teknolojiler Sempozyumu, Konya, Türkiye, 2005.
  • SAP2000. Structural Analysis Program, Nonlinear Version 7.12, Computer and structures, Inc. Berkeley, CA,USA; 2000.
  • Tankut., T., Ersoy, U., ÖZCEBE, G,2000, 1999 Yılında Marmara ve Düzce Depremlerinde Gözlenen Prefabrike Yapı Hasarları, 10. Prefabrikasyon Sempozyumu, İstanbul.
  • Taştekin S., Sanayi Yapılarında Prefabrik Betonarme ve Çelik Konstrüksiyon Uygulamalarının Ekonomik Yönden Karşılaştırılması, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya, 2006.
  • Türk Deprem Yönetmeliği, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, Ankara, 2006.