Çok katlı betonarme konutlarda kaynak ihtiyacının yapay sinir ağları ile tahmini

Bu çalışmada, çok katlı betonarme konutların malzeme ve işgücü kaynaklarının Yapay Sinir Ağlan (YSA) ile tahmin edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 7 adet çok katlı betonarme konut projesinden malzeme ve işgücü kaynaklarına ait analizler yapılarak oluşturulan veri seti yapay sinir ağına öğretilmiş, elde edilen bulgulara göre, oluşturulan YSA'dan beton, kalıp ve demir ile düz işçi ihtiyacına dair tahmini veriler sağlanmıştır. Sonuçta bu verilerin gerçeğe yakın olduğu ve inşaat sektöründe kaynak ihtiyacının tahmini amacıyla YSA'nın uygulanabileceği görülmüştür.

Resource estimation for multiple reinforced concrete buildings by artifical neural networks

In this study, it is aimed to estimate material and manpower resources for multiple reinforced concrete buildings by using Artificial Neural Networks (ANN). For this purpose, a data set formed by analyzing material and manpower resources for seven number of multiple reinforced concrete building is introduced to ANN, and estimated data related with requirements of concrete, formwork, reinforcement and unskilled worker is obtained from ANN. As a result, it is observed that estimated data is similar to exact values, and ANN can be implemented for resource estimation in construction sector.

___

  • Adeli H., Karim A., 2001, Construction Scheduling, Cost Optimization And Management, Spon Pres, London, 7-12.
  • Baykan U. N., 2007, İnşaat Projelerinde Kaynak İhtiyacının Yapay Sinir Ağları Yaklaşımı İle Tahmini",Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi, Fen bilimleri Enstitüsü, 27-86.
  • Kanıt, R., "Kaynakların kısıtlı olduğu koşullarda bir inşaat projesinin sezgisel yöntemle planlanması", Gazi Üniversitesi Politeknik Dergisi, 6 (3): 585-596 (2003).
  • Kutlu, N. T., 2001, Proje planlama teknikleri ve pert tekniğinin inşaat sektöründe uygulanması üzerine bir çalışma, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 3 (2): 164-207.
  • Öztemel, E., 2003, Yapay Sinir Ağları, Papatya Yayıncılık, İstanbul, 13-57.
  • Sarıcı, O., 1994, Yapım yönetiminde kaynak planlama yaklaşımları ve kompüter destekli çoklu proje programlama, Yüksek Lisans Tezi, İ.T.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, 12-37.