Paralel makineli çizelgelemede toplam tamamlanma zamanı ve maksimum gecikmenin enküçüklenmesi

Bu çalışmada iki ölçütlü özdeş iki paralel makineli çizelgeleme problemi incelenmiştir. Problemin amaç fonksiyonu toplam tamamlanma zamanı ve maksimum gecikmenin ağırlıklı toplamını en küçüklemektir. Tamamlanma zamanı ve maksimum gecikme çizelgeleme literatüründe en çok göz önüne alman ölçütlerdendir. NP-zor yapıda olan bu problemin çözümü için, $n^3 /2 + 3n^2/2 + n/2 $ değişkenli ve $3n^2$ kısıtlı bir tamsayılı programlama modeli geliştirilmiştir (burada n iş sayısını ifade etmektedir). Tam sayılı programlama modelinin hesaplama zamanı ve yüksek hesaplama karmaşıklığı dolayısı ile 20 işe kadar olan problemlerin çözümleri gerçekleştirilebilmiştir. Problemin daha büyük boyutlu çözümlerini gerçekleştirmek için çizelgelemede iyi bilinen dağıtım kurallarına göre belirlenen sıralar başlangıç çözümü olarak alınarak tabu arama yöntemleri (Tabu I, Tabu II ve Tabu III) ve rassal arama yöntemi geliştirilmiş ve problemin 1000 işe kadar çözümleri bu yöntemlerle belirlenmiştir.

Minimization of total completion time and maximum tardiness on parallel machine scheduling

In this study bicriteria identical two parallel machine scheduling problem is considered. The objective function of the problem is minimization of the weighted sum of completion time and maximum tardiness. Total completion time and maximum tardiness are widely used performance measures in scheduling literature. An integer programming model with $n^3 /2 + 3n^2/2 + n/2 $ variables and $3n^2$ constraints (where n is the number of jobs) is developed for the problem which belongs to NP-hard class. Because of the lengthy computing time and high computing complexity of the integer programming model, the problem with up to 20 jobs can be solved. A random search method and tabu search based heuristic algorithms (Tabu I, Tabu II and Tabu III) are presented to solve large size problems. To improve the performance of tabu search algorithms the sequences found from the well known dispatching rules are taken as an initial solution of tabu search algorithms. According to computational results the tabu search algorithm is effective in finding problem solutions with up to 1000 jobs.

___

Eck, B.T., Pinedo, M., 1993, On the minimization of the makespan subject to flowtime optimality, Operations Research, 41, 797-800.

Eren, T., 2004, Çok ölçütlü akış tipi çizelgeleme problemleri için çözüm yaklaşımları, Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Eren, T., Güner, E., 2002, Tek ve paralel makineli problemlerde çok ölçütlü çizelgeleme problemleri için bir literatür taraması, Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 17, 4, 37-69.

Eren, T., Güner, E., 2004, Çok ölçütlü akış tipi çizelgeleme problemleri için bir literatür taraması, Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 10,1,19-30.

Glover, F., 1986, Future paths for integer programming and links to artificial intelligence, Computers and Operations Research, 5, 533-549.

Gupta, J.N.D., Ho, J.C., Webster, S., 2000, Bicriteria optimization of the makespan and mean flowtime on two identical parallel machines, Journal of the Operational Research Society, 51,11,1330-1339.

Gupta, J.N.D., Ho, J.C., 2001, Minimizing makespan subject to minimum flowtime on two identical paralel machines, Computers and Operations Research, 28, 705-717.

Gupta, J.N.D., Ruiz-Torres, A.J., 2000, Minimizing makespan subject to minimum total flow-time on identical parallel machines, European Journal of Operational Research, 125, 370-380.

Lenstra J.K., Kan Rinnooy, A.H.G., Brucker, P., 1977, Complexity of machine scheduling problems, Annals of Discrete Mathematics, 4, 281-300.

Lin, C.H., Liao, C.J., 2004, Makespan minimization subject to flowtime optimality on identical parallel machines, Computers and Operations Research, 31,10,1655-1666.

Mohri, S., Masuda, T., Ishii, H., 1999, Bi-criteria scheduling problem on three identical parallel machines, International Journal of Production Economics, 60, 529-536. .

Sarin, S.C., Hariharan, R., 2000, Two machine bicriteria scheduling problem, International Journal of Production Economics, 65, 2,125-139.

Suresh, V., Chaudhuri, D., 1996, Bicriteria scheduling problem for unrelated parallel machines, Computers and Industrial Engineering, 30,1, 77-82.
Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-5200
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Mikrodalga ön işleminin traverten ve mermerin kırılma hızına ve ultrasonik özelliklerine etkisi

ALPER ÖZKAN, Murat ÜNAL, BİLGEHAN KEKEÇ

Dolgu duvarlı çelik çerçevelerin tersinir-tekrarlanır yükleme altındaki davranışı üzerine deneysel bir çalışma

MEVLÜT YAŞAR KALTAKCI, ALİ KÖKEN, Hasan Hüsnü KORKMAZ, MEHMET KAMANLI

Sepiyolitin ayçiçek yağının ağartılmasında ağartma toprağı olarak kullanılması

Çakın Vildan ÖNEN, M. Kemal GÖKAY

Fındık kabuklarının YB/YS mini reaktörde sıvılaştırılmasında tane boyutunun ve reaktör içindeki basıncın sıvılaştırma verimi üzerine etkisinin araştırılması

Ergün PEHLİVAN, Fadime TANER

Yer radarı (GPR) yöntemi ile bir mermer sahasındaki kalınlık ve süreksizliklerin belirlenmesi

SELMA KADIOĞLU, Yusuf Kağan KADIOĞLU

Sismik detayları yetersiz betonarme çerçevelerin tersinir-tekrarlanır yatay yük etkisindeki davranışının deneysel ve teorik olarak incelenmesi

MEVLÜT YAŞAR KALTAKCI, GÜNNUR YAVUZ

Paralel makineli çizelgelemede toplam tamamlanma zamanı ve maksimum gecikmenin enküçüklenmesi

TAMER EREN, ERTAN GÜNER

Konya ilindeki haberleşme binalarının deprem güvenliklerinin belirlenmesi: Örnek bina Türk Telekom Başmüdürlük hizmet binası

M. Tolga ÇÖĞÜRCÜ, MEHMET KAMANLI

Plaka gerilmeleme deney sonuçlarının toprak ve kayaç zeminlerde gösterdiği farklılıklar

KEMAL DOĞAN, M. Kemal GÖKAY

Use of hooked steel fibers instead of stirrups in beam-column connections

Süleyman Kamil AKIN, Nail KARA