Konya ilindeki haberleşme binalarının deprem güvenliklerinin belirlenmesi: Örnek bina Türk Telekom Başmüdürlük hizmet binası

Bu çalışmada, Konya ili için önem arz eden haberleşme binalarından Türk Telekom Konya Başmüdürlük Hizmet Binasının Deprem Güvenliğinin belirlenmesi için yapıya ait mevcut olan projeler incelenmiştir. Projeler ile yerindeki uygulamaların birbirleri ile uyumlu olup olmadıkları kontrol edilerek, dayanımlarının projede belirlenen dayanım değerini sağlayıp sağlamadığı araştırılmıştır. Gerekli statik ve betonarme çözümler SAP 2000 7.4 ve İDE Statik IDS 3 sürüm bilgisayar programları ile çözülerek mevcut durumla uyumluluğu ve güvenliği, araştırma yapım yılı olan 2003 yılında yürürlükteki kanun ve yönetmeliklere göre karşılaştırılmıştır. Tüm bu araştırmalar sonucunda Konya için önemi büyük olan söz konusu haberleşme hizmet binasının olası bir depreme karşı güvenliği elde edilen sonuçlar ile irdelenmiştir.

Investigation of earthquake safeties of communication buildings in Konya: Case study manager service building

In this study, the projects of Turk Telecom Konya Manager Service Building that has great importance for Konya City were examined to determine its Earthquake Safety. Checking the corresponding properness between the projects and in-situ applications, the in-situ strength values were investigated whether they were satisfying the project values or not. The required static and reinforced concrete solutions were performed by the computer programs of SAP 2000 v7.4 and IDE Static IDS 3rd version that their properness and safety were compared with the existing condition by considering the Codes and Requirements that were in force in 2003, the research date. At the end of all these investigations, the strength of the mentioned communication building against a probable earthquake was compared with the obtained results.

___

ABYYHY, 1997, Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası, Ankara.

Acar, H., Demiröz, A., 2001,Konya ili Telekom Binası Zemin Roporu,Konya.

Atmaca, İ.A. (1994), Mevcut Betonarme Binaların Deprem Etkisindeki Davranışının İncelenmesi Yüksek Lisans Tezi , İ.T.Ü Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Bayülke, N., 1995, Depremlerde Hasar Gören Yapıların Onarımı ve Güçlendirilmesi, İzmir.

Bektaş, B.,2000, Depremlerin Yapılarda Meydana Getirdiği Hasarların Nedenleri ve Yapı Tasarımının Hasar Üzeride Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Celep, Z., Kumbasar, N., 1996. Deprem Mühendisliğine Giriş ve Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı, Sema Matbaacılık, İstanbul.

Duranni, A.J., Mau, S.T., Abou Hashish, A.A., Li, Y., 1994, Earthquake response of flat-slab buildings, Journal of Structural Engineering, 117, 10, 2851-2863.

Ersoy, U., 1985, Betonarme-Temel ilkeler ve Taşıma Gücü Hesabı, Evrim Yayınevi, İstanbul.

Ersoy,U., Tankut, T.,Altın, S., 1989. Seismic Strengthening of Reinforced Concrete Frame with Reinforced Concrete Infills, Seminer on Assesment and Redising of Reinforced Concrete Stuctures, İzmir

Ghali, A. , Neville, A.M, Cheung, Y.K., 1971. Structural Analysis, Chapman and Hall, Second Edition

Gürbüz, A., 1997 Betonarme Taşıyıcı Sistemlerin Takviyesi ve Onarımı Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi,Fen Bilimleri Enstitüsü Konya.

İshakoğlu, P., 1998, Betonarme Yapıların Depreme Karşı Güvenliğinin Belirleme Yöntemleri, Yüksek Lisans Tezi,Yıldız Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Kaltakcı, M.Y., 1994, Taşıma Gücü İlkesine Göre Düzenlenmiş Betonarme Çizelge ve Abaklar, Konya.

Özdöner, N., Konyadaki Bazı Hastane Binalarının Deprem Güvenliklerinin Araştırılması, Yüksek Lisans Tezi,Selçuk Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Konya, 2003.

TS 500, 2000, Betonarme Yapıların Hesap ve Yapım Kuralları, Türk Standartları Enstitüsü, Ankara.
Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-5200
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yeşildağ (Beyşehir-Konya) kromit cevherinin flotasyon ile zenginleştirilme olanaklarının araştırılması

Tevfik AĞAÇAYAK, Veysel ZEDEF, Salih AYDOĞAN

Mikrodalga ön işleminin traverten ve mermerin kırılma hızına ve ultrasonik özelliklerine etkisi

ALPER ÖZKAN, Murat ÜNAL, BİLGEHAN KEKEÇ

Dolgu duvarlı çelik çerçevelerin tersinir-tekrarlanır yükleme altındaki davranışı üzerine deneysel bir çalışma

MEVLÜT YAŞAR KALTAKCI, ALİ KÖKEN, Hasan Hüsnü KORKMAZ, MEHMET KAMANLI

Fındık kabuklarının YB/YS mini reaktörde sıvılaştırılmasında tane boyutunun ve reaktör içindeki basıncın sıvılaştırma verimi üzerine etkisinin araştırılması

Ergün PEHLİVAN, Fadime TANER

Sismik detayları yetersiz betonarme çerçevelerin tersinir-tekrarlanır yatay yük etkisindeki davranışının deneysel ve teorik olarak incelenmesi

MEVLÜT YAŞAR KALTAKCI, GÜNNUR YAVUZ

Sepiyolitin ayçiçek yağının ağartılmasında ağartma toprağı olarak kullanılması

Çakın Vildan ÖNEN, M. Kemal GÖKAY

Tuz (NaCI) ve toksik (Cr^{6+}) şok yüklemelerin ardışık kesikli reaktörlerde (AKR) oksijen kullanımı ve KOİ giderimi üzerine etkisi

Tuba ERTUĞRUL, Ali BERKTAY, Bilgehan NAS

Paralel makineli çizelgelemede toplam tamamlanma zamanı ve maksimum gecikmenin enküçüklenmesi

TAMER EREN, ERTAN GÜNER

Use of hooked steel fibers instead of stirrups in beam-column connections

Süleyman Kamil AKIN, Nail KARA

Plaka gerilmeleme deney sonuçlarının toprak ve kayaç zeminlerde gösterdiği farklılıklar

KEMAL DOĞAN, M. Kemal GÖKAY