Örgütsel verimliliğin geliştirilmesinin açık plan çalışma alanı tasarımı ile (açık büro)ilişkilendirilmesi

Büro çalışma alanlarının geliştirilmesi önerildiğinde çok sık olarak akla gelen; "verimlilik üzerinde ne gibi etkiler bekleyebiliriz?" sorusudur. Yöneticiler ya da işverenler, büro tasarımı için yapılan yatırımların, kurumsal verimlilik ile ilgili getirilerini bilmek isterler. Ancak bu yatırımların, kurumsal verimlilik üzerindeki etkileri hakkında gerçekçi kestirimlerde bulunmak zordur. Bununla birlikte uygun tasarım için yapılan yatırımların, kurumsal verimlilik üzerinde bir etkisinin olduğu inkar edilemez ve bu durum verimlilik, çalışanlar ve büro ortamı arasındaki ilişkiler incelendiğinde tanımlanabilir hale gelmeye başlar. Bu bağlamda makalede bu ilişkiler konu edinilmiştir.

"What effect on productivity can be expect?" This question is commonly asked when improvements to the office environment are suggested. Business managers and boss want to be sure that investing in Office design will improve organizational productivity. However, it is difficult to provide a realistic estimate of the effect on organizational productivity. Besides, it is undeniable that the investments of suitable design has an effect on organizational productivity and this begins to be identifiable when the connections among productivity, employees and office envirenment are examined. In this sense, these connections are explained in the article.

___

Ar, A.F., (1992), Büro Yönetim Teknikleri, Ankara, TODAİ Yayınları,

Charles, K., Pero, K., (2006), "Open Plan Office Designs-Promoting Organizational Productivity", Construction Canada,v.48,no.4,

Çete,N., (2004),"Çalışma Ortamlarında Verimliliğin Artırılmasının Büro Mekânlarıyla İlişkilendirilmesi" Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, Yıldız Teknik Üni.,Fen Bilimleri Enst.

Eyre, E.C., (1989), Office Administration, London.

Göral, R., (2007), Büro yönetimi ve İletişim Teknikleri, Konya, Yücemedya Yayınları.

Gürer, A., (1997)" Büro Binalarında Mekan ve Kullanıcı Performansının Değerlendirilmesi", Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, İTÜ Fen Bilimleri Enst.

Kallaus, F.N & Kelling, B., (1991), Administrative Office Management, Cincinati.

Karabiber, Z., (1994), "Açık Planlı Bürolarda Akustik Sorunlar", Tasarım Dergisi, Sayı:49, s.103-105.

Naghavi, Ş., (1995), "Büro Binalarında İç Mekan Düzenlemesi", Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul, İTÜ, Fen Bilimleri Enst.

NRCC, Workstation Design for Organizational Productivity, 2004.