Bütçe ve cari işlemler dengesi arasındaki ilişki: Türkiye Örneği (1989-2004)

İkiz açıklar hipotezine göre bütçe ve cari işlemler açığı arasında bir bağlantı bulunmaktadır. Keynezyen Geleneksel Görüş bu ilişkiyi kabul ederken Ricardocu Denklik Hipotezi reddetmektedir. Bu çalışmada Türkiye'deki bütçe ve cari işlemler dengesi arasındaki ilişki en küçük kareler ve VAR tekniğiyle 1989-2004 dönemi üçer aylık verileri kullanılarak araştırılmıştır. Ampirik bulgular ise bütçe ve cari işlemler dengesi arasında karşılıklı bir ilişkinin bulunduğu göstermektedir.

According to twin deficits hypothesis, there is a linkage between budget deficit and current account deficit. While conventional Keynesian view accepts this relation, Ricardian equivalence hypothesis rejects it. The relationship between budget balance and current account balance in Turkey is examined in this study with least squares and VAR technique using quarterly data related to 1989-2004. Empirical findings indicate bidirectional caüsality between budget and current account balance.

___

Akbostancı, Elif ve Gül İpek Tunç (2002), "Turkish Twin Deficits. An Error Correction Model of Trade Balance", ERC Working Papers in Economics, 01/06.

Aksu, Hayati ve Selim Başar (2005), "İkiz Açıklar Hipotezi'nin Türkiye Açısından Araştırılması", İktisat İşletme ve Finans, Eylül-2005.

Ay, Ahmet vd. (2004), "Bütçe Açığı - Cari İşlemler Açığı Arasındaki İlişki: Türkiye Örneği (1992-2003)", Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 12.

Bilgili, Faik ve Emine Bilgili (1998), "Bütçe Açığının Cari İşlemler Dengesi Üzerindeki Etkileri: Teori ve Uygulama", İktisat İşletme ve Finans Dergisi, Mayıs.

Çetintaş, Hakan ve Salih Barışık (2005), "Yapısal Kırılma, Birim Kök ve İkiz Açıklar Hipotezi: Türkiye'den Ampirik Bulgular", Maltepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Sayı: 1.

Gök, Barış (2006), İkili Açık Hipotezi ve Türkiye Uygulaması, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tezi, İzmir.

Gök, Barış ve N. Oğuzhan Altay (2007), "Türkiye'de İkiz Açıkları Hipotezi 1989-2005 ", TİSK Akademi, Cilt: 2, Sayı: 3.

Kuştepeli, Yeşim Rabia (2001), "An Empirical Investigation of the Feldstein Chain for Turkey", Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi, 2 (1).

Kutlar, Aziz ve Muammer Şimşek (2001), "Türkiye'de Bütçe Açıklarının Dış Ticaret Açıklarına Etkileri, Ekonometrik Bir Yaklaşım: 1984 (4) - 2000 (2)", Dokuz Eylül Üniversitesi İ.İ.B.F Dergisi, Cilt: 16, Sayı: 1.

Niskanen, William A. (1988), "The Uneasy Relation Between The Budget and Trade Deficits", Cato Journal, Cilt: 8, No: 2.

Timur, Yasemin (2005), Cari İşlemler ve Bütçe Açığı Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Teori ve Uygulama, Erciyes Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Basılmamış Yüksek Lisans, Tezi, Kayseri.

Utkulu, Utku (2003), "Türkiye'de Bütçe Açıkları ve Dış Ticaret Açıkları Gerçekten İkiz mi? Koentegrasyon ve Nedensellik Bulguları", Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, Cilt: 18, Sayı: 1.

ÜnsaL, Erdal M. (2001), Makro İktisat, İmaj Yayıncılık, 4. Baskı, Ankara.

Yaldız, Esra (2006), "İkiz Açık Hipotezi ve Türkiye", İzmir İktisat Kongresi Araştırma Merkezi Bilimsel Çalışma Raporları Serisi BÇR No. 2006/01, İzmir.

Yücel, Fatih ve Ahmet Yılmaz Ata (2003), "Eş-Bütünleşme ve Nedensellik Testleri Altında İkiz Açıklar Hipotezi: Türkiye Uygulaması", Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt: 12, Sayı: 12.

Zengin, Ahmet (2000), "The Twin Deficits Hypothesis (The Turkish Case)", First International Joint Symposium on Business Administration, Gökçeada-Çanakkale.

http: //www.tusiad.org /tusiad_cms.nsf/mainpage?OpenForm