JULES VERNE'İN YİRMİNCİ YÜZYILDA PARİS ADLI ROMANINDAN BİR DÖNEMİN BİLİM ALGISINI OKUMAK

On dokuzuncu yüzyılda doğa bilimlerinde yaşanan gelişmeler ve bu gelişmelerin teknik alanlardaki yansımaları, dönemin her kesimden insanını derinden etkilemiştir. Sosyal bilimlerin de bağımsız disiplinler olarak ortaya çıkmaya başladığı bu dönemde, sosyal bilimlerin kurucuları da bu gelişmelerden etkilenmişlerdir. Jules Verne, Yirminci Yüzyılda Paris adlı romanını tam da bu gelişmelerin yoğun bir şeklide yaşandığı dönemde kaleme almıştır. Roman, on dokuzuncu yüzyılda ve yirminci yüzyıla ilişkin beklentilerde, doğa bilimlerinin nasıl belirleyici bir söyleme kaynaklık ettiklerini göstermesi bakımından ilginç veriler sunmaktadır. Bu yazıda bu roman, dönemin tarihsel-sosyolojik ve söylemsel analizi için bir örnek metin olarak ele alınmıştır.

READING THE SCIENCE PERCEPTION OFA PERIOD FROM JULES VERNE'S PARIS iN THE TWENTIETH CENTURY

in nineteenth century, the developments in the natura/ sciences and the technica/ outcomes of these developments have deepl y influenced the everyday life of alt people. Meanwhile, social sciences were getting their form as independent dlscip/ines, and the founders of social sclences were also being influenced by these changes. Jules Verne, wrote his novel named Paris in the Twentieth Century, just at the time when these deuelopments were being experienced intensiuely. This noue/ shows uery interesting data of how natura/ sciences constituted a discursive resources of the expectations /rom tlıe nineleenth cerıtury orıd orı expectations ouer twentleth century. in this article the noue/ is treated as o sample text to attempt to a soeiological-historical and discursive analysis of the period. 

___

  • ARSLAN, Hüsamettin, (1995), "Pozitivizm: Bir Bilim İdeolojisinin Anatomisi" Türk Aydını ve Kimlik Sorunu, (hzl. Sebahattin Şen), İstanbul: Bağlam Yayınlan.
  • DİLTHEY, Wilhelm, (1999), Hermeneutik ve Tin Bilimleri, (çev. Doğan Özlem)., İstanbul: Paradigma Yayınlan.
  • GIDDENS, Anthony, (2003), Sosyolojik Yöntemin Yeni Kuralları, (çev. Ümit Tatlıcan, Bekir Balkız}, İstanbul: Paradigma Yayınları.
  • GÖKA, Erol; TOPÇUOGLU Abdullah; AKTAY Yasin, (1999), Önce Söz Vardı: Yorumsamacılık Üzerine Bir Deneme, Ankara: Vadi Yayınları, 2. bs.
  • KÖSEMİHAL, Nurettin Şazi, (1999), Sosyoloji Tarihi, İstanbul: Remzi Kitabevi, 6. bs.
  • ORMITSON, Gayle L.-SCHRIFlT Alan D., (2002), Hermeneutiğe Giriş, Hermeneutik ve Hümaniter Disiplinler, (der. ve çev. Hüsamettin Arslan), İstanbul: Paradigma Yayınları.
  • SCHULTZ, Duane P.~ SCHULTZ, Sydney E., (2001), Modern Psikoloji Tarihi (çev. Yasemin Aslay), İstanbul: Kaknüs Yayınları.
  • STRÖKER, Elisabeth, (2005), Bilim Kuramına Giriş, (çev. Doğan Özlem), İstanbul: İnkılap Kitabevi, 3. bs.
  • SWINGEWOOD, Alan, (1998), Sosyolojik Düşüncenin Kısa Tarihi, (çev. Osman Akınhay), Ankara: Bilim ve Sanat Yayınlan.
  • VERNE, Jules, (2001), Yirminci Yüzyılda Paris, (çev. İsmet Birkan), İstanbul: Tübitak Popüler Bilim Kitapları, 2. bs.
  • WEBER, Max, (1993), Sosyoloji Yazıları, (çev. Taha Parla}, İstanbul: . Hürriyet Vakfı Yayınlan, 3. bs.
  • WIKIPEDIA, The Free Encyclopedia, http:llen.wikipedia.orglwiki/Jules Veme (10.10.2006)