İşitme engelli sedanterler ile futbolcuların reaksiyon zamanının karşılaştırılması

Bu çalışma, işitme engeli olan futbolcular (İEF) ile işitme engeli olan sedanterlerin (İES) reaksiyon zamanlarını karşılaştırmak amacı ile yapıldı. Çalışmaya, 18.13±2.26 yıl yaş ortalamasına sahip 15 İEF ile 18.29±1.53 yıl yaş ortalamasına sahip 17 İES gönüllü olarak katıldı. Çalışmaya katılan gönüllülerin boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve reaksiyon zamanı ölçüldü. Deneklerin boyları cm cinsinden, vücut ağırlıkları kg cinsinden ölçüldü ve kaydedildi. Masaj müdahalesi öncesi ve sonrasında reaksiyon zamanları ölçmek için “Nelson Reaksiyon Zaman Ölçeği” kullanıldı. Gruplar arasındaki farkın belirlenmesinde bağımsız t testi uygulandı ve anlam düzeyi p

Comparison of reaction time of sedentary with hearing disability with footballers

This study was carried out to compare footballers with hearing disability (FHD) with the sedanters with hearing disability (SHD). Fifteen FHD (age mean=18.13±2.26 years) and 17 SHD (age mean=18.29±1.53 years) voluntarily participated in the study. The heights of participants as centimeter (cm), and body weights as kilogram (kg) were measured and recorded. To measure reaction times of the participants before and after massage intervention &#8220;Nelson Reaction Time Scale&#8221; was used. Independent t test was used to determine the differences between groups and the significance level considered as p<0.05. After study, there were significant differences between groups in dominant hand and two handed reaction times in favor of FHD (p<0.05). There was no difference as to foot reaction time. The results suggest that doing regular sports bring about a positive difference for FHD.

___

  • 1. Ağaoğlu SA., İmamoğlu O., Kishalı NF. Türk Erkek Milli Judo Takım Sporcularının Belirli Fizyolojik ve Antropometrik Özelliklerinin İncelenmesi. Atatürk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 2001; 1: 59-57.
  • 2. Akgün N. Egzersiz Fizyolojisi. 1. Cilt, Ege Üniversitesi Basımevi, 4. Baskı, İzmir s. 1992; 78.
  • 3. Bakır S., Aydoğan H. 12–14 Yaş Grubu Gençlerbirliği Spor Kulübü Sporcuları ile Spor Yapan ve Yapmayan Görme Engelli Öğrencilerinin İşitsel Basit Reaksiyon Zamanlarının Karşılaştırılması. I. Uluslararası Katılımlı Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Kongresi. (5–7 Mayıs), Konya, 2011.
  • 4. Bayar P., Koruç Z. Reaksiyon Zamanı ve El-Göz Koordinasyonu Ölçer İki Aracın Türkiye Normlarının Saptanmasına Yönelik Ön Çalışma. II. Spor Bilimleri Ulusal Sempozyumu (20-22 Kasım), Ankara, 1992; 136–143.
  • 5. Bompa TO. Antrenman Kuramı ve Yöntemi. Bağırgan Yayınevi Ankara, 1998, 443.
  • 6. Ciğerci AE., Aksen P., Cicioğlu İ., Günay M. 9-15 Yaş Grubu İşitme Engelli ve İşitme Engelli Olmayan Öğrencilerin Bazı Fizyolojik ve Motorik Özelliklerinin Değerlendirilmesi. I. Uluslararası Katılımlı Engellilerde Beden Eğitim ve Spor Kongresi. (5-7 Mayıs). Konya, 2011.
  • 7. Çolakoğlu M., Tiryaki Ş., Moralı S. Konsantrasyon Çalışmalarının Reaksiyon Zamanı Üzerine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Dergisi, 1993; 4: 32 – 47,
  • 8. Fox EL., Bowers RW., Fos LM. Beden Eğitimi ve Sporun Fizyolojik Temelleri. Bağırgan Yayınevi Ankara, 1999.
  • 9. Ganong WF. Review of Medical Physiology. San Francisco. McGraw –Hill, 2001; 49-51.
  • 10. Guyton AC. Structure and function of the nervous system.W.B.Saunder Company, 1972.
  • 11. Guyton AC., Hall JE. Textbook of Medical Physiology. Eleventh Edition. Philadelphia: Elsevier Saunders, 2006; 3: 125-126.
  • 12. İlhan EL. Hafif Derecede Zihinsel Yetersizliği Olan Çocuklarda Beden Eğitimi ve Spor Aktivitelerinin Nevrotik Sorun Düzeylerine Etkisi.11.Uluslararası Spor Bilimleri Kongresi, 10-12 Kasım, Antalya. 2010.
  • 13. İnal S. Engeliler Sporunda Performans Geliştirme. I. Uluslararası Katılımlı Engellilerde Beden Eğitim ve Spor Kongresi. (5-7 Mayıs). Konya, 2011.
  • 14. Karadağ A., Kutlu M. Uzun Dönem Futbol Antrenmanlarının Futbolcuların Baskın ve Baskın Olmayan Ayaklarının Görsel ve İşitsel Reaksiyon Zamanlarına Etkileri. Fırat Tıp Dergisi, 2006; 11: 26- 29.
  • 15. Karakuş S., Küçük V., Koç H. Balkan Şampiyonasına Katılan Badmintoncuların Reaksiyon Zamanları, Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 1996; 1 (2): 11-17.
  • 16. More A., Komi PV., Gregor RJ. Biomechanics of Sprint Running Department of Biology of Physical Activity, Universty of Jyvaskyla, Finland, 1992.
  • 17. Sevim Y. Antrenman Bilgisi. Pelin Ofset Tipo Mat. San. T.L.Ş, Ankara, 2010; 54-55,71-74.
  • 18. Şirinkan A. 10-15 Yaş İşitme Engelli Öğrencilerde Sportif Eğitsel Oyunların Fiziksel Gelişimlerine Etkisinin Araştırılması. I. Uluslararası Katılımlı Engellilerde Beden Eğitim ve Spor Kongresi. (5-7 Mayıs). Konya, 2011.
  • 19. Tamer K. Sporda Fiziksel-Fizyolojik Performansın Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi, Bağırgan Yayınevi, Ankara, 2000; 52-57.
Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-9915
  • Yayın Aralığı: Yıllık
  • Başlangıç: 2018
  • Yayıncı: -
Sayıdaki Diğer Makaleler

Yaz spor okullarına katılan öğrencilerin sosyo-ekonomik durumlarının incelenmesi

HÜDAVERDİ MAMAK, Haluk KOÇ

Beden Eğitimi Spor yüksekokullarında öğrenimlerine devam eden öğrencilerin umutsuzluk ve yaşam doyum düzeylerinin incelenmesi

HAKKI ULUCAN, MUSTAFA KILINÇ, Kazım KAYA, ÜNAL TÜRKÇAPAR

The effect of a training program on the development of the maximal strength for weightlifting beginner's performance

Khaled Abdel Raouf EBADA

Spor hizmeti sunan kamu kurumlarında lider üye etkileşimi ve örgütsel vatandaşlık davranışı ilişkisi

SÜLEYMAN MURAT YILDIZ

Tenis ve futbol oyuncularının antropometrik özelliklerinin karşılaştırılması

MEHMET KUMARTAŞLI, GÜRHAN SUNA, İsmail Vural ÇALIŞKAN, KENAN IŞILDAK, Müşerref DEMİR

Elit seviyedeki sporcuların beslenme bilgi ve alışkanlıklarının değerlendirilmesi

Hakan YARAR, Kadir GÖKDEMİR, HÜSEYİN EROĞLU, Günay ÖZDEMİR

The effects of aerobic dance exercise on body composition changes associated with weight change in sedentary women

Evrim ÇAKMAKÇI, FATMA ARSLAN, HALİL TAŞKIN, Oktay Çakmakçı

Zeybek ve horon halkoyunları topluluklarında oynayan erkek halkoyuncuların vücut yağ yüzdeleri ve fizyolojik özelliklerinin karşılaştırılması

İSMAİL KAYA

İşitme engelli sedanterler ile futbolcuların reaksiyon zamanının karşılaştırılması

Hürmüz KOÇ, Ali TEKİN, Samet SİTTİ, Fahri AKÇAKOYUN

Mobbingin beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin tükenmişliği üzerine etkisi

Emre ALKAN, SÜLEYMAN MURAT YILDIZ, Müslim BAKIR