Türkiye'de İnternet Gazeteciliği Açısından Yerel Basının Genel Görünümü ve Bölgeler Arası Bir Değerlendirme

İnternet ortamında gerçekleştirilen internet gazeteciliği, hem yaygın hem de yerel basın açısından önemli avantajlar ve birtakım potansiyeller taşımaktadır. Bu bağlamda, özellikle yerel basın için söz konusu olan yerellik unsuru internet gazeteciliği ile birlikte dönüşüme uğramaktadır. Çalışmada, Türkiye’de internet ortamında yer alan yerel basının niceliksel durumu tespit edilerek internet gazeteciliği açısından yerel basının genel görünümü betimlenmeye çalışılmaktadır. Bu doğrultuda, niceliksel durum tespiti yapılırken yerel gazete, yerel haber portalları ve haber siteleri yerel basın paydası altında birleştirilmekte ve Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Medya-tr web sitelerinde yerel basının internet ortamındaki durumuna ilişkin bilgiler harmanlanarak kullanılmaktadır. Ayrıca, cari fiyatlarla kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasıla (gsyh) baz alınarak yerel basının internet ortamında yer alma durumu, bölgeler arası kapsamda değerlendirilmeye çalışılmaktadır. Netice itibariyle; 309 adet yerel gazete, yerel haber portalı ve haber sitesinin internet ortamında yer aldığı ve dönemsel olarak niceliksel durumda önemli artışlar gerçekleştiği ortaya çıkmaktadır. Yine bölgeler arası değerlendirme sonucunda, belli bölgelerin gsyh ve internet ortamındaki yerel basın sayısı açısından doğru orantılı bir görünüm arz ettiği gözlenmektedir.

An Overview of the Turkish Local Press in Respect of WEB Journalism and an Evaluation Between Regions

The online publication opportunity for web journalism provides important advantages and a significant potential for both the common press and the local press as well. In this context, with web journalism, the local element which is particularly valid for the local press is undergoing a transformation. This study aims to determine at first the quantitative status quo of the Turkish online local press to obtain an overview. To achieve this, local newspapers, the local news portals and news sites have been put together under the common qualifier of the local press, and information about the situation of local journalism has been compiled from the web sites of the General Directorate of Press and Information, The Association of Modern Journalists, Medya.tr, and have been composited for analysis. Further, the regional proportions from the gross national product per head in current prices have been used as a base for comparison of internet presency of local press between regions. As a result, it has been found, that 309 local newspapers, news portals and news web sites were online at the moment of the study, and these important increases in quantity was occuring periodically. An inter-regional comparison revealed that particular regions showed a positive relation between their proportion of gross national product and the number of online local press.

___

  • Alankuş S (2003) BİA ve BİA Eğitim Çalışmaları Üzerine, S Alankuş (der) Yeni İletişim Teknolojileri ve Medya, IPS İletişim Vakfı Yayınları, İstanbul, ss 5-24.
  • Atabek Ü (2003) Yeni İletişim Teknolojileri ve Yerel Medya İçin Olanaklar, S Alankuş (der), Yeni İletişim Teknolojileri ve Medya, IPS İletişim Vakfı Yayınları, İstanbul, ss 55-84.
  • Bekiroğlu O ve Bal E (2006) Sanal Alemin Yerel Aktörleri: Konya Yerel Basını Üzerine Bir Analiz, Selçuk İletişim, 4 (2), 71-85.
  • Gürcan H İ (2002) İnternet Gazeteciliği, Yerel Gazetecilikte Meslek İçi Eğitim Seminerleri Dizisi: 25 (Batman), Konrad Adenauer Vakfı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, İstanbul.
  • Gürcan H İ ve Bayram F (2005) Yerel Haberlerin İnternet Ortamında Görünümleri-Denizli, Eskişehir Ve Erzurum Örnekleminde Bir Değerlendirme. Selçuk İletişim. 3 (4), 53-62.
  • http://tuikapp.tuik.gov.tr/BolgeselIstatistik/tabloOlustur.do, (15.01.2007).
  • http://www.araştirmacilar.org/default.asp?tid=6001&Ing=tr, (15.01.2007).
  • http://www.byegm.gov.tr/TURKBASINI/turk basini/ gazete.htm, (01.12.2006).
  • http://www.cgd.org.tr/linkler.htm., (02.12.2006).
  • http://www.medya2.com/default2.aspx?mdl= tumListe&kid=4, (01.12.2006).
  • http://www.medya-tr.com/yerelgazeteler.asp, (15.01.2007).
  • http://www.sitemedya.com/gazeteler.asp, (01.12.2006).
  • http://www.tumgazeteler.net/, (01.12.2006).
  • http://www.turkishmedia.com/arama/index.php?&t=sub_pages&link_order_c=link_hits&link_sort_c=desc&cat=2765&start=0&, (01.12.2006).
  • Karaduman M (2003) İnternet ve Gazetecilik, S Alankuş (der), Yeni İletişim Teknolojileri ve Medya, IPS İletişim Vakfı Yayınları, İstanbul, ss 137-150.
  • Wendland M (2001) Five Things Journalists Need To Know About The Net, http://www.poynter.org/content/content_view.asp?id=4439, (25.12.2006).