Dönem 4 Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Normal Doğum ve Sezaryen Doğum İle İlgili Bilgi Tutum Ve Farkındalıklarının Araştırılması

Amaç: Bu çalışmanın amacı, Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. sınıfta öğrenim gören kız öğrencilerin vajinal ve sezaryen doğumlarıyla ilgili farkındalık düzeyini belirlemekti.Gereç ve Yöntem: Normal doğum ve sezaryen doğum ile ilgili bilgilerin bilgi ve farkındalık düzeyini belirlemek için literatür doğrultusunda tarafımızdan bir anket geliştirilmiştir. Anket kişisel bilgi formunu ve normal doğum ve sezaryen doğum ile ilgili bilgi ve tutumları araştıran soruları içermektedir.Bulgular: Jinekoloji ve doğum stajını tamamlayan 59 öğrenci (Grup 1), yaş ortalaması 22,03 ± 2,84 ve stajı tamamlamayan 23 öğrenci (Grup 2), yaş ortalaması 22,44 ± Çalışmaya 1,04 dahil edildi. Grup 1'de gelecekte normal doğum yapmak isteme oranı% 62,3 (n = 38) idi (diğer grupta% 72,7). Öğrencilerin düşünceleri en güvenilir sunum şekli açısından değerlendirildiğinde; Grup 1'de bu, “daha az karmaşık” (% 83,3; n = 50) cevabı nedeniyle vajinal doğumdu, grup 2'de ise tüm katılımcılar (% 100; n = 21) vajinal doğum seçeneğini tercih ettiler (bunu düşünerek). daha sağlıklı). Her iki grupta da en yüksek korku nedeni doğum sancılarıydı. Sonuç: Bilgi, tutum ve farkındalık düzeyi genel olarak çok düşük bulunmuştur. Çalışmaya göre, staj sırasında ek eğitim programlarına ihtiyaç duyulduğu anlaşılmaktadır.

INVESTIGATION OF KNOWLEDGE, ATTITUDE AND AWARENESS CONCERNED WITH THE NORMAL AND CESAREAN DELIVERY OF FEMALE MEDICAL FACULTY STUDENTS

Objective: The aim of this study was to determine the level of awareness about the vaginal and cesarean deliveries of only female students attending 4th grade of Süleyman Demirel University Faculty of Medicine. Material and Methods: In order to determine the knowledge and awareness level of the information about the normal delivery and cesarean delivery, a survey was developed by us in accordance with the literature. The survey includes the personal information form and the questions exploring knowledge and attitudes about the normal delivery and cesarean delivery. Results: 59 students who completed the gynecology and obstetrics internship (Group 1), with a mean age of 22,03 ± 2,84 and 23 students who non-completed the internship (Group 2), with a mean age of 22,44 ± 1,04 were included the study. In group 1, the rate of want to have a normal delivery in the future was 62.3% (n=38) (in the other group was 72.7%). When the students' thoughts were evaluated in terms of the most reliable delivery mode; In the group 1, this was vaginal delivery because of answer “less complicated” (83.3%; n=50), whereas in the group 2, all participants (100%; n=21) preferred vaginal delivery option (with thinking that it is healthier). The highest cause of fear in both groups was delivery pains. Conclusion: The level of knowledge, attitude, and awareness was found to be very low generally. According to the study, it is understood that there is a need for additional training programs during the internship.

___

  • 1. Zlatnik F. Normal Doğum Eylemi ve Doğum. In: SCOTT JR.. (eds),çeviri Edit. EREZ S., Obstetrik ve Jinekoloji, Çevik Matbaacılık, 1. Baskı,İstanbul, 1997;105-28.
  • 2. Himmetoğlu Ö., Demirtürk F. Sezeryan Güncel Değerlendirme ve Kabul Edilebilir Sezeryan Oranlarının Sağlanması Yönünde Öneriler. MN Klinik Bilimler&Doktor 2003;9(4):516-23.
  • 3. Pricthard Sa., Macdonald Pc., Gand Nf., Çeviri Yılmaz G., Aydemir V. Travay fizyolojisi, İçinde; Williams Doğum Bilgisi. 17. Baskı, Güneş Kitabevi, 1989;371-99.
  • 4. Scott JR. Sezeryan Doğum, In: Scott JR.. (eds), çeviri Edit. Erez S., Obstetrik ve Jinekoloji, Çevik Matbaacılık, 1. Baskı, İstanbul. 1997;563-76.
  • 5. Güner H., Jinekolojik ve Obstetrikal Cerrahi. Güneş Kitabevi, Ankara,2005;1549-71.
  • 6. Özgünen T, Evrüke C. Sezaryen In: Beksaç S.(Eds), Obstetrik Maternal-Fetal Tıp&Perinatoloji, İstanbul, Nobel Tıp Kitabevleri, 2001;1322-28.
  • 7. Yüksel, B, Seven, A, Yıldız, Y, Gözükara, İ., Kucur, S. K., Polat, M. ve ark. Vajinal doğum ve sezaryen öncesi ve sonrasında hastaların ağrı algılarına etki eden faktörlerin değerlendirilmesi. Turkish Journal of Clinics and Laboratory 2015;6(4):116-20.
  • 8. Aydın, M, Şenol, D. K., Erdoğan, S. Sezaryen ile Doğum Yapacak Kadınların Ameliyat Öncesi Anksiyete Düzeylerinin Belirlenmesi Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 2014; 5(1):54-8.
  • 9. M.J.D. Osis, K.S. Padua, G.A. Duarte, T.R. Souza, A. Faundes. The opinion of Brazilian women regarding vaginal labor and cesarean section, Int J of Gynecology & Obstetrics 2001; 75:59-66.
  • 10. Özkaya O. Süleyman Demirel Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğindeki 5 Yıllık Doğum Oranları ve Sezaryen Endikasyonları. S.D.Ü. Tıp Fak. Derg 2005:12(4): 36-9.
  • 11. KonakçıS., Kılıç B. İzmir’de Sezaryen Sıklığıve Buna Etki Eden Faktörler. Türkiye Klinikleri Jinekoloji ve Obstetrik Dergisi 2004;14(2):88-95.
  • 12. Yumru E., Davas İ., Baksu B., AltıntaşA., Altın A., Mert M. 1995- 1999 Yılları Arasında Sezaryen Operasyonu Endikasyonları ve Oranları, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi İstanbul. Perinatoloji Dergisi 2000;8(3-4):94-8.
  • 13. Has R, Saygılı R. Doğum Operasyonları, İn: Berkman S., Has R.(eds), İn: Doğum Bilgileri, Nobel Tıp Kitabevi. 2004; 64-6.
SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi-Cover
  • ISSN: 1300-7416
  • Yayın Aralığı: Yılda 4 Sayı
  • Başlangıç: 2015
  • Yayıncı: Süleyman Demirel Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Nadir Bir Olgu Sunumu: Rektum Kanserinin Penise Metastazı

Çağatay ÖZSOY, Ekrem İSLAMOĞLU, Kamil SARAÇ, Kadir BALABAN, Mutlu ATEŞ, Murat SAVAŞ

Nazal Kavite ve Paranazal Sinüs Tümörlerinde Radyoterapinin Sağkalıma Etkisi

Rahşan HABİBOĞLU, F. İlknur KAYALI, Ferdi AKSARAY

Kronik böbrek yetmezliğinde hastalık süresi ve diabetes mellitusun, renal parankim difüzyon MRI sinyallerine etkisinin değerlendirilmesi

Hüseyin AYDIN, Abdulkerim ŞALKACI, Adnan KARAIBRAHIMOGLU

Pilonidal Sinüs Etyolojisinde Lumbo-Sakro-Koksigeal Açıların ve Koksiks Anatomisinin Değerlendirilmesi.

Dursun Özgür Karakaş, İbrahim Yılmaz, Bülent Karslıoğlu, Aykut Aytekin

Elektrik alanın DNA Hasarı ve Beyin Dokusu Üzerine Etkileri - Astaksantin’in Rolü

Rahime ASLANKOÇ, Oğuzhan KAVRIK, Özlem ÖZMEN

Isparta İlinde Farklı Yaş Gruplarında Toxoplasma gondii Seroprevalansı ve IgG Avidite Test Sonuçlarının Değerlendirilmesi

Mümtaz Cem ŞİRİN, Yasemin CEZAROĞLU, Buket ARIDOĞAN, Emel SESLİ ÇETİN

Prenatal Tarama Testleri ve Hücreden Bağımsız Fetal DNA

Fevziye Burcu ŞİRİN

Rüptüre endometrioma sonrası gelişen tubo-ovarian apse; virgin kadınlarda nadir görülen bir olgu sunumu ve literatür araştırması

Onur GÜNALDI, Hakan PEKER, Berna HALİLOĞLU PEKER

Dönem 4 Tıp Fakültesi Öğrencilerinin Normal Doğum ve Sezaryen Doğum İle İlgili Bilgi Tutum Ve Farkındalıklarının Araştırılması

İlker GÜNYELİ, Mustafa SAYGIN