SEYDA MOLLA HALİD KORKUSUZ’UN İLMÎ VE EDEBÎ KİŞİLİĞİ

İslam inancının yüklemiş olduğu temel ahlâk ve öğretilerin küçük yaşlardan başlayarak gelecek nesillere aktarmak açısından medreseler önemli bir rol üstlenmiştir. Sadece birer dinî eğitim merkezi değil aynı zamanda fennî ilimlerin de verildiği birer eğitim kurumu misyonuna sahip olmuşlardır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu’da Klasik Şark Medreselerinde birçok alim yetişmiştir. Bu şahsiyetler toplum içerisinde sözüne itibar edilen tahsilli ve saygın bir pozisyona sahip olmuşlardır. Bu gelenek içerisinde yetişmiş olanlardan biri de Seyda Molla Halid Korkusuz’dur. Seyda Molla Halid Korkusuz, ilmî birikimiyle topluma ışık tutan muteber kişilerden biri olmasının yanı sıra konuşabildiği çok sayıda dille değişik mahiyette eserler meydan getirmesiyle öne çıkmaktadır. Bu çalışmamızda Seyda Molla Halid Korkusuz’un hayatı, ilmî kişiliği, edebî kişiliğinin gelişimindeki faktörler ve eserleri üzerinde duracağız.

___

  • Ayhan, İbrahim, “Seyda Molla Halid Korkusuz ve el-Hâdis’us -Sahir Adlı Eseri” Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi, 2017.
  • Çiçek, Mehmet. “Seyda Molla Hüseyin Küçük’ün Hayatı ve İlmi Kişiliği” Şarkiyat İlmi Araştırmalar Dergisi (2009): 2-125.Erişim 4 Ağustos 2021.
  • Çiçek, M. Halil. Şark Medreselerinin Serencâmı. İstanbul: Beyan Yayınları, 2009.
  • Hızlı, Mefail, “Kuruluşundan Osmanlıya Kadar Medreseler” Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Yayınları (1987): 2-4. Erişim 12 Temmuz 2021.
  • Şengül, Serdar, “Bilgi, Toplum, İktidar: Osmanlı ve Cumhuriyet Modernleşmesi İle Karşılaşma Sürecinde Doğu Medreseleri”, Doktora Tezi, Hacettepe Üniversitesi, 2008.