ÇAĞDAŞ MÜZECİLİK BAĞLAMINDA BAŞKENT ÜNİVERSİTESİ MÜZESİ MODEL ÖNERİSİ

Geçmiş ve gelecek bağı kurulması tüm alanlarda hafızaların korunup aktarılması ile gerçekleşebilir. Çağdaş müzeler kültür, bilim ve endüstri alanlarından insanlık tarihinden örnekleri sergilemek suretiyle hafızalar oluşturarak insanlık tarihine hizmet etmektedir. Günümüzde toplumların bilimsel ve kültürel bilinçlenme düzeylerinin artırılması amacıyla yükseköğretim kurumlarının eğitim anlayışı ve hedeflerinde ortaya çıkan yeni yaklaşımlar çerçevesinde sürekli eğitim modeli benimsenmeye başlanmıştır. Böylece üniversiteler değişen misyon ve amaçları çerçevesinde yalnızca bünyelerinde yer alan bilim dallarını besleyen kaynaklar olmaktan çıkarak topluma sanat, bilim ve kültür alanlarında da katkı sağlayan sürekli eğitim kurumlarına dönüşmektedirler. Üniversite ve müze kavramlarının birlikte harmanlanması toplumun eğitim düzeylerini yükseltirken aynı zamanda sürdürülebilirlik ve ekolojik yaklaşımlar günümüzde geçerli olan kavramların somut olarak örneklenebileceği uygulama modelleri olarak da düzenlenebilirler. Bu çalışma kapsamında Başkent Üniversitesi kampüs alanında bir müzenin oluşturulma önerisi ile ülkemiz için uygulanabilir gerçekçi bir modelin gerekliliği ve topluma sağlayacağı yararlar üzerinde durulmuş olup toplum ile eğitim kurumları arasındaki bağı güçlendirme açısından sağlayacağı katkılar açıklanmıştır.

BAŞKENT UNIVERSITY MUSEUM MODEL PROPOSAL IN THE CONTEXT OF CONTEMPORARY MUSEUM

To have a connection between the past and future is possible by protecting and transferring memory. Contemporary museums display examples from culture, science and areas of industry. Today, at universities continuous education model is adapted to increase the scientific and cultural levels of societies. By means, universities with their changing missions and aims not only feed their own branches of science but also become continuous educational establishments contributing to the society in all areas of art science and culture. By harmonizing the concepts of university and museum the cultural level of the society is upgraded and sustainability and ecological approaches may be designed as applicable models. In this study a suggestion to build a museum at Başkent University is made and the need for realistic model and its benefits on the society and the importance of the bond between the society and educational institutions are explained.

___

  • Acar, Ö. 1997. Ülkemizde ve Yurt Dışında Müzeciliğe Bir Bakış, Kuruluşunun 150.Yılında Türk Müzeciliği Sempozyumu III Bildirileri, 1996 İstanbul, Genelkurmay Basım Evi, Ankara, Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığı Yayınları.
  • Boylan, Patric J. 1999. Universities and Museums: Past, Present and Future, Museum Management and Curatorship, France, ICOM – International Council of Museums.
  • Çolak, C. 2008. Üniversite Eğitiminde Üniversite Müzeleri ve Yıldız Teknik Üniversitesinde Sanat Müzesi Kurulması İçin Bir Ön Değerlendirme, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat-Tasarım Ana Sanat Dalı Müzecilik Yüksek Lisans Programı, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul.
  • Demircan, F. ve Altıntaş O. 2016. Harvard Üniversitesi Sanat Müzesindeki Eğitim Etkinliklerinin Çağdaş Müzecilik Anlayışı Bakımından İncelenmesi. İdil Dergisi, Cilt:5, Sayı:16, Volume:5, Issue 20: 231-248.
  • Dieter, K. 2001. Alman Müzesinde Modern Toplumsal Tarih, Kent, Toplum, Müze Kitabından, Türkiye Ekonomik ve Toplumsal Tarih Vakfı, İstanbul.
  • Döger, F.K. ve Kurum M. 2012. Tıp Tarihi Müzeleri, ADÜ Tıp Fakültesi Dergisi 113(1):43-46.
  • Erkün, Z. 2012. Koleksiyon Yönetimi, Müze Yönetimi Eğitimleri, Diyarbakır.
  • Kılıç, R. 1999. Türkiye’de Yükseköğretimin Kapsamı ve Tarihsel Gelişimi, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı:3, s.289-310.
  • Küçükhasköylü N. 2013. Dünyada Müzeciliğin Tarihsel Gelişimi ve Türkiye’de Müzeciliğin Tarihsel Gelişimi, Müzecilik ve Sergileme, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayın No: 2958, s.22- 67, Basım: Anadolu Üniversitesi, Eskişehir.
  • Okçabol R. 2007. Küreselleşme ve Eğitim. 1. Baskı, Dipnot Yayınları, Sayfa:156, Ankara.
  • Özkan Yazgan, E. 2011. Anıtsal Kültür Varlıklarının Müze Olarak Kullanımına Yönelik Yaklaşımın İstanbul İbrahim Paşa Sarayı Örneğinde İrdelenmesi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Mimarlık Doktora Tezi, Ankara.
  • Özkasım H. ve Ögel S. 2005. Türkiye’de Müzeciliğin Gelişimi, İtüdergisi/b Aralık-2005 Cilt 2, Sayı.1, 96-102, İstanbul. Özkasım, H. 2012. Müzelerde Koleksiyon Yönetimi, Müzebilimin ABC’si, Ege Yayınları, s. 52- 53.
  • Tekeli, Ş. 2003. Dünya’da ve Türkiye’de Üniversite Üzerinde Konuşmanın Değişik Yolları, Toplum ve Bilim Dergisi, 97: 123-143.
  • Tezcan Akmehmet, K. 2003. Müzeler ve Eğitim. Müzecilik ve Sergileme. ed. Erol Altınsapan ve Nurdan Küçükhasköylü. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi: 128.
  • Yüksek Öğretim Bilgi Yönetim Sistemi. Erişim: 08.05.2021. https://istatistik.yok.gov.tr/
  • Özel Müzeler. Erişim:08.05.2021. https://kvmgm.ktb.gov.tr/TR-135633/ozel-muzeler. html. 2016-2023 Stratejik Plan- Başkent Üniversitesi. Erişim: 10.07.2021. https://www.baskent. edu.tr/belgeler/stratejik_plan/Stratejik_Plan_2016-2023-02.pdf.
  • Almanya’daki Üniversite Müzeleri/Das Informationssystem zu Sammlungen und Museen an deutschen Universitäten. Erişim:25.10.2021. http://www.universitaetssammlungen.de/ index/swp.
  • Pisa Üniversitesi Botanik Bahçesi. Erişim:25.10.2021. https://www.atlasobscura.com/places/botanical-garden-of-pisa.
  • Oxford Üniversitesi Doğa Tarihi Müzesi. Erişim:25.10.2021. https://oxfordhistoryreview. co.uk/oxford-the-museum-the-city-the-university.
  • Hunterian Müzesi. Erişim:25.10.2021.https://www.rcseng.ac.uk/about-the-rcs/supportour-work/funding-heritage/hunterian-museum/
  • Floransa Üniversitesi Müzesi. Erişim:21.10.2021. https://www.atlasobscura.com/places/ university-of-florence-museum-of-pathological-anatomy.
  • Groningen Üniversitesi Müzesi. Erişim: 21.10.2021.https://www.rug.nl/museum/
  • İstanbul Üniversitesi Jeoloji Müzesi. Erişim:25.10.2021. https://muzeyum.istanbul.edu.tr/ tr/content/muzeler/jeoloji-muzesi.
  • Çine Arıcılık Müzesi. Erişim:25.10.2021. https://www.nazcati.com.tr/index.php/rheinzink-cati-kaplama-uygulamalari/111-cine-aricilik-muzesi-cati-kaplama-uygulamasi.