KARACİĞER DOKUSUNUN SAKLAMA ZAMANINA VE SOLÜSYONUNA BAĞLI MATERYAL ÖZELLİKLERİNİN DEĞİŞİMİ

Günümüzde, çalışmaz durumda bir karaciğerin, sağlıklı donörden alınan bir karaciğer ile değiştirilmesinden başka bir tedavi seçeneği yoktur. Bu işlem karaciğer nakli olarak bilinir. Maalesef, donörlerin sayısı karaciğer bekleyen hastaların sayısından çok daha azdır. Nakil için kullanılabilecek karaciğerlerin sayısı hem yaşayan donörlerden hem de kısa süre önce ölmüş vücutlardan toplanarak artırılmaya çalışılmıştır, fakat yine de bu sayı çok kısıtlıdır. Ölmüş vücuttan nakil için alınan karaciğerlerdeki başarı oranı düşük olmasına rağmen, bu grup hala donör kaynağının önemli bir kısmını oluşturmaktadır. Bu gruptaki donörler ve alıcılar fiziksel olarak farklı yerlerde olabilir. Bu durumda, donörden alınan karaciğer alıcıya takılana kadar doku özellikleri bozulmayacak şekilde saklanması gereklidir. Bu süreç boyunca, her ne kadar karaciğer iyi korunsa da, kan akışındaki azalma ve sıcaklıktaki değişim nedeniyle doku yapısının bozulması kaçınılmazdır. Bu sebepten dolayı, donörden alınan karaciğerin iyi korunması, zamanında uygun bir alıcıya ulaştırılması başarılı bir karaciğer nakli için çok önemlidir. Bu çalışmanın amacı, koruma amaçlı bir sıvıda bekletilen dana karaciğerinin materyal özelliklerinin, dokunun bulunduğu solüsyona ve bu solüsyondaki saklanma zamanına bağlı olarak incelenmesidir.

-

___

  • T. G. Mezger, The Rheology Handbook: For Users of Rotational and Oscillatory Rheometers: Vincentz Network, 2006.
  • Z. Liu ve L. Bilston, "On the viscoelastic character of liver tissue: experiments and modelling of the linear behaviour," Biorheology, vol. 37, pp. 191-201, 2000.
  • D. Klatt, C. Friedrich, Y. Korth, R. Vogt, J. Braun, ve I. Sack, "Viscoelastic properties of liver measured by oscillatory rheometry and multifrequency magnetic resonance elastography," Biorheology, vol. 47, pp. 133-41, 2010. [4] S. Ocal, M. U. Ozcan, I. Basdogan, ve C. Basdogan, "Effect of Preservation Period on the Viscoelastic Material Properties of Soft Tissues With Implications for Liver Transplantation," Journal of Biomechanical Engineering- Transactions of the Asme, vol. 132, Oct 2010.
  • D. Valtorta ve E. Mazza, "Dynamic measurement of soft tissue viscoelastic properties with a torsional resonator device," Med Image Anal, vol. 9, pp. 481-90, Oct 2005.
  • K. Riek, D. Klatt, H. Nuzha, S. Mueller, U. Neumann, I. Sack, ve J. Braun, "Wide-range dynamic magnetic resonance elastography," Journal of Biomechanics, vol. 44, pp. 1380-1386, Apr 29 2011.
  • S. A. Kruse, J. A. Smith, A. J. Lawrence, M. A. Dresner, A. Manduca, J. F. Greenleaf, ve R. L. Ehman, "Tissue characterization using magnetic resonance elastography: preliminary results," Physics in Medicine and Biology, vol. 45, pp. 1579-1590, Jun 2000.
  • E. Sapin-de Brosses, J. L. Gennisson, M. Pernot, M. Fink, ve M. Tanter, "Temperature dependence of the shear modulus of soft tissues assessed by ultrasound," Physics in Medicine and Biology, vol. 55, pp. 1701-1718, Mar 21 2010.
  • H. Saraf, K. T. Ramesh, A. M. Lennon, A. C. Merkle, ve J. C. Roberts, "Mechanical properties of soft human tissues under dynamic loading," Journal of Biomechanics, vol. 40, pp. 1960-1967, 2007.
  • E. J. Chen, J. Novakofski, W. K. Jenkins, ve W. D. OBrien, "Young's modulus measurements of soft tissues with application to elasticity imaging," Ieee Transactions on Ultrasonics Ferroelectrics and Frequency Control, vol. 43, pp. 191-194, Jan 1996.
  • E. Samur, M. Sedef, C. Basdogan, L. Avtan, ve O. Duzgun, "A robotic indenter for minimally invasive measurement and characterization of soft tissue response," Medical Image Analysis, vol. 11, pp. 361-373, Aug 2007. [12] E. Samur, M. Sedef, C. Basdogan, L. Avtan, ve O. Duzgun, "A robotic indenter for minimally invasive characterization of soft tissues," CARS 2005: Computer Assisted Radiology and Surgery, vol. 1281, pp. 713-718, 2005.
  • J. D. Brown, J. Rosen, Y. S. Kim, L. Chang, M. N. Sinanan, ve B. Hannaford, "In-vivo and in-situ compressive properties of porcine abdominal soft tissues," Medicine Meets Virtual Reality 11, vol. 94, pp. 26-32, 2003.
  • W. C. Yeh, P. C. Li, Y. M. Jeng, H. C. Hsu, P. L. Kuo, M. L. Li, P. M. Yang, ve P. H. Lee, "Elastic modulus measurements of human liver and correlation with pathology," Ultrasound in Medicine and Biology, vol. 28, pp. 467-474, Apr 2002.
  • M. P. Ottensmeyer, "Minimally Invasive Instrument for In Vivo Measurement of Solid Organ Mechanical Impedance," Ph.D thesis, Department of Mechanical Engineering, MIT, 2001.
Sakarya University Journal of Science-Cover
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Tabanlık Yüksekliğinin Alt Ekstremite Üzerindeki Gerilme Dağılımına Ve Deformasyona Etkisi

Arif Özkan, Levent Buluç, Mehmet Yavuz Çırpıcı, Ümit Sefa Müezzinoğlu, Yasin Kişioğlu

Dinamik Ayaklı Diz Altı Protezi Kullanan Amputelerde Yürüyüş Simetrisinin İncelenmesi

Yasin YURT, Gül ŞENER, Özlem ÜLGER, Semra TOPUZ, Kezban BAYRAMLAR, Fatih ERBAHÇECİ

Silikon İkameli Hidroksiapatitte Biyoaktivite Ve Kemik Oluşumu

Ulvan OZAD, Alan PARİSH, Karin A. HİNG

İnsan Uyluk Kemiği Ve Kalça Protezinin Gerilme Ve Deplasman Davranışının Kıyaslanması

Fatih ATİK, Arif ÖZKAN, İlyas UYGUR

Radius Kırıklarında Plak Fiksasyonu Ve İntramedüller Çivileme Yöntemlerinin Teorik Olarak İncelenmesi

Halim KOVACI, Hojjat Ghahramanzadeh Asl, İrfan Kaymaz, Akgün ALSARAN, Ayhan ÇELİK, Gürsel SAKA

Engellilere Yönelik Bir Mobilite Destek Sistemi Tasarımı İçin Doğrulma Hareketinin Biyomekanik Analizi

Ufuk DOĞAN, Ahmet AĞAOĞLU, Koray K. ŞAFAK

Koksa Vara- Valga Durumlarında Menisküslerde Oluşan Gerilmelerin Değerlendirilmesi

Halil ATMACA, Arif ÖZKAN

Mini Vida Yerleştirilmiş Manbidulada Kortikal Kemik Kalınlığına Bağlı Olarak Gerilmelerin İncelenmesi

Fatih MEDETALİBEYOĞLU, İrfan KAYMAZ, İsmail Hakkı KORKMAZ, İlhan Metin DAĞSUYU, Nesimi AKPINAR

Aktif Protezler İçin Biyomekanik Enerji Üreteci Tasarımı

Akın Oğuz KAPTI, Erkul KURULAY

Oturup Kalkma Hareketinin Simmechanics Ortamında Dinamik Modellenmesi Ve Benzetimi

Kasım SERBEST, Murat ÇİLLİ, Osman ELDOĞAN