ISO 14000 çevre yönetim sistemleri ile ilgili örnek araştırma ve uygulama

Bu çalışmada ISO 14000 ÇYS (Çevre Yönetim Sistemi) ile ilgili araştırma yapılmış ve ÇYS'nin beş temel elemanı olan Çevre Politikası, Planlama, Uygulama, Kontrol ve Düzeltici Faaliyet, Yönetimin Gözden geçirmesi konuları incelenmiştir. Ayrıca Aydın Örme Tekstil San. ve Tic. A.Ş.'de ÇYS kurma çalışmalarına değinilerek, Aydın Örme'nin önemli çevre etkilerine sahip çevre boyutları farklı bir yöntemle belirlenmeye çalışılmıştır.

In this study, the search relevant with the Environment Management System has been done and the subjects of Environment Management System, which includes five titles; Environment Policy, Planning, Practicing Control and correcting activity and reviewing of the management, have been examined. Besides, by mentioning the study on forming Environment Management System in Aydın Örme Textile Industry and Trade Company which has the effects of important environmental dimensons, has been determined with a different method.

___

[1]. TSE Çevre Yönetim Sistemi Eğitim Notları, 2,

[2]. Feldman, I., ISO 14000 and Environmental Management, 6, (The McGraw - Hill Comp, Inc, 1997)

[3]. İstanbul Sanayi Odası, Çevre Şubesi, 2000 Yılı Ocak - Haziran Dönemi Çevre Seminerleri Notları,

[4]. www.cevko.org.tr, www.dogasavascilari.org, www.izaydas.com.tr, www.recycle.net

[5]. Yalçın, B., "Çevre Yönetim Sistemleri", SGS Seminer Notaları, 8, İstanbul, 1997

[6]. Evrensel, E., "Güncel Durum ve Beklentileriyle Türk Tekstil Sektörü", Dünya Gazetesi Cumhuriyetin 75. Yılında Türkiye Ekonomisi Özel Ek, 150, 1998

[7]. "Türkiye'nin En Büyük Sanayi Kuruluşları Listesi", ISO, 1998.