Parçalı regresyon yardımı ile bitki boyu-zaman ilişkisi parametrelerinin tahmini

Bu çalışma Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Deneme alanlarında yürütülmüştür. Çalışmada Dağdaş-94 buğday çeşiti kullanılmıştır. Bitkilerde 10'ar gün aralıklarla düzenli olarak 15 kez boy ölçümleri yapılmıştır. Her parselden 5 bitki tesadüfen alınmış ve üç tekrarlamah olarak yapılan ölçümlerde, her ölçüm için toplam 15 bitki kullanılmıştır. Buğday bitkisinin boyunun zamana göre modellenmesi ve model parametrelerinin tahmini uygulama yönünden önem arzetmektedir. Bu amaçla, doğrusal olmayan bir model gösteren bitkinin boy uzunluğu ile zaman ilişkisi, belli noktalarda zıplamalar gösterirken bazı noktalarda kesilmeler gösterebilmektedir. Bu çalışmamızda buğday bitkisinin boy uzunluğu ve zaman ilişkisi açısından parçalı regresyon modelinin parametre tahmini ve zıplama noktalarının tahmin edilmesi ele alınmıştır.

This study was carry out in experimental areas of Bahri Dağdaş International Agricultural Research Institude . In this study was used Dağdaş-94 bread wheat cultivar. The plants was measurement interval 10 days. And as total 15 times. Every plot was gotten randomized 5 plants and 3 replications, and for every measurement was used 15 plants. According to time of modelling of plant high that show a non linear models between plant high and time relationships show in some points ascends, some points descends. In this study wheat plants of high and time relation was investigated spline regression models and estimation of ascend points.

___

  • [1]. TSE Çevre Yönetim Sistemi Eğitim Notları, 2,
  • [2]. Feldman, I., ISO 14000 and Environmental Management, 6, (The McGraw - Hill Comp, Inc, 1997)
  • [3]. İstanbul Sanayi Odası, Çevre Şubesi, 2000 Yılı Ocak - Haziran Dönemi Çevre Seminerleri Notları,
  • [4]. www.cevko.org.tr, www.dogasavascilari.org, www.izaydas.com.tr, www.recycle.net
  • [5]. Yalçın, B., "Çevre Yönetim Sistemleri", SGS Seminer Notaları, 8, İstanbul, 1997
  • [6]. Evrensel, E., "Güncel Durum ve Beklentileriyle Türk Tekstil Sektörü", Dünya Gazetesi Cumhuriyetin 75. Yılında Türkiye Ekonomisi Özel Ek, 150, 1998
  • [7]. "Türkiye'nin En Büyük Sanayi Kuruluşları Listesi", ISO, 1998.