Enerji sistemlerinde PID denetleyiciler ile yük frekans denetimi

Bir enerji iletim sisteminde aktif ve reaktif güç akışı birbirinden bağımsız olarak gerçekleşir. Bunlar farklı denetleme mekanizmaları ile denetlenir. Aktif güç denetimi, frekans denetimi ile yakından ilişkili iken, reaktif güç denetimi ile gerilim denetimi arasında yakın bir ilgi vardır. Bir sistemin frekansı, üretilen ve tüketilen aktif güç dengesine bağlıdır. Sistemdeki aktif güç dengesinin herhangi bir şekilde bozulması, frekansında değişmesi demektir. Sistemin frekansının denetlenmesi için aktif güç dengesinin sağlanması gerekir. Bunun için aktif güç üretiminin denetlenmesi gerekir. Bu nedenle otomatik üretim denetimi yapılmalıdır. Bu çalışmada, PID denetleyici ile otomatik üretim denetimi incelenmiş ve bilgisayar benzetimleri sunulmuştur.

___

[ 1] Kundur, P., Po,ver Systeın Stability and Control, EPR1 Po\ver Eng. Series. 1994.

[2] Murty. P.,S.,R., Power Systeın Operation and ControL Tata-McGraw-Hill, 1984, New Delhi.

[3] Indulkar, C, S., and Baldev, R., Application of Fuzzy Controller to Automatic Generatian Control Electric Machines and Power Systems, Vol.23, pp. 209-220, 1995.

[4] de Mello and et aL Automatic Generatian ControlPart I and IL IEEE Trans. On PA&S, Vol.92 .. pp . 7 1 0- 724. March/April/ 1974.

[5] Wood.. A.,J... ve Generation, Operation.,and Sons., 1984. New York. Wollenberg B. "F., Power Generation, Operation and Control, John Wiley and Sons., 1984. New York.
Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi-Cover
  • ISSN: 1301-4048
  • Yayın Aralığı: Yılda 6 Sayı
  • Başlangıç: 1997
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü