ERCP’de Koledokta Kız Veziküllerin Görülmesi İle Tanı Konulan Bir Kist Hidatik Olgusu

Kist hidatik insanlarda en sık echinococcus granulosus enfeksiyonu ile ortaya çıkan endemik bir hastalıktır. Çoğunlukla karaciğer (%60- 70) ve akciğeri (%20-30) tutmakla birlikte vücutta her organda görülebilir. Hepatik kist hidatiğin sık ve ciddi komplikasyonlarından birisi de safra yollarına rüptürü olup %5-25 oranında görülür. Klinik olarak safra yollarına rüptür asemptomatik olabilirken, safra yollarına bası veya safra kanalı tıkanıklığına sekonder kolesistit, kolanjit, karaciğer abseleri ve pankreatit gibi durumlarla da presente olabilir. Tanıda USG en önemli tetkik olup safra yollarına rüptürü saptamada ise MRCP değerlidir. Safra yollarına rüptüre olan kist hidatik olgularında preoperatifterapotik ERCP %80-100 oranında başarıyla uygulanarak kistobilier geçişler, hidatikmembranlar ve/veya bilier obstruksiyona neden olan kız veziküller gösterilebilir. Bu yazımızda koledokolitiazis ön tanısıyla kliniğimize başvuran bir hastada yapılan ERCP de kız veziküllerin görülmesiyle tanı konulan bir kist hidatik olgusunu sunmayı amaçladık.( Sakarya Tıp Dergisi 2016, 6(4):240-244 )

A Case of Cyst Hydatid which is Diagnosed By Appperarence of Girl Vesicles in Choledoc with ERCP

Hydatid cyst, an endemic disease in humans is most often caused by Echinococcus granulosus infection. In addition to being mostly held in the liver (60-70%) and lungs (20-30%), it can occur in any organ of the body. One of the most common and severe complications of hepatic hidatid cyst is also rupture into the biliary tract and it is seen in 5-25%. The rupture into the biliary tract can be clinically asymptomatic; however, it can also occur with conditions such as bile duct pressure or cholecystitis secondary to bile duct obstruction, cholangitis, liver abscesses and pancreatitis. While the most important examination for diagnosis is USG, MRCP is valuable for the detection of rupture into the biliary tract. Biliary obstruciton caused by cysto-biliary transitions of Daughter vesicles and/or hydatid membranes can be proven through implementation of preoperatively therapeutic ERCP success rate of 80-100% in patients with hydatid cyst rupture into the biliary tract. Herein, we aimed to report a case of hydatid cyst diagnosed by the appearance of daughter vesicles during ERCP performed on a patient admitting to our clinic with a presumptive diagnosis of choledocholithiasis. ( Sakarya Med J 2016, 6(4):240-244 ).

___

  • Referans1. McManus DP, Zhang W, Li J, Bartley PB. Echinococcosis. Lancet. 2003 Oct 18; 362(9392):1295-304.
  • Referans2. da Silva AM. Hydatid cyst of the liver/criteria for the selection of appropriate treatment. Acta Tropica 2003; 85: 237- 42.
  • Referans3. Dumas, R., et al. "The role of endoscopic retrograde cholangiopancreatography in the management of hepatic hydatid disease." Endoscopy 31.3 (1999): 242-247.
  • Referans4. Molina Infante, J., Fernández Bermejo, M., Martín Noguerol, E., & Pérez Gallardo, B. (2009). Hidatidosis biliar. Revista Española de Enfermedades Digestivas, 101(2), 136-138.
  • Referans5. Parija, S. C. "A review of some simple immunoassays in the serodiagnosis of cystic hydatid disease." Acta tropica 70.1 (1998): 17-24.
Sakarya Tıp Dergisi-Cover
  • Yayın Aralığı: 4
  • Başlangıç: 2011
  • Yayıncı: Sakarya Üniversitesi
Sayıdaki Diğer Makaleler

Çocuklarda Göğüs Ağrısına Yaklaşım

Pınar DERVİŞOĞLU, Mustafa KÖSECİK

Kardiyak Çok Kesitli Bilgisayarlı Tomografi İle Değerlendirilen Hastalarda Koroner Dışı Bulguların Prevalansı

Fatih KILINÇ, Ahmet Göktuğ ERTEM, Tağmaç DEREN, Lale PAŞAOĞLU, Gökçen YÜKÜNÇ, Salih Süha KOPARAL

Febril Konvülziyona Yaklaşım

Bahri ELMAS, Gülin TABANLI

Tip 2 Diabetes Mellitus Tanılı Hastalarda Cerrahi Müdahale Sıklığının Değerlendirilmesi

Mustafa ÜNÜBOL, Eyüp Murat YILMAZ, Bilal ACAR, Volkan YAZAK, Tamer GÜN, Gökhan SARGIN, Engin GÜNEY

ERCP’de Koledokta Kız Veziküllerin Görülmesi İle Tanı Konulan Bir Kist Hidatik Olgusu

Bilal Toka, Kerem Karaman, Ahmet Tarık Eminler, Zeynep Ertürk, Mustafa İhsan Uslan, Aydın Şeref Köksal, Erkan Parlak

Evaluation of Younger than Age 40 Years Patients Operated Due to Gastric, Colorectal and Pancreatic Cancer

Erdal UYSAL

İntravenöz Askorbik Asid İle Birlikte Oral Metilen Mavisi Kullanılan, Prilokaine Bağlı Methemoglobinemi: Vaka Takdimi

Bahri Elmas, Gizem Böke Koçer, Öner Özdemir

Süt Çocuğunda Pnömoniyle Seyreden Herpes Simplex Virüs

Öner Özdemir, Çağla Karavaizoğlu, Mustafa Büyükavcı

Yaşlı Hastalarda Lomber Degeneratif Değişikliklerin Osteoporoz İle İlişkisi

Mustafa UYSAL, Utku GÜRÜN, Alauddin KOCHAİ, Metin ÖZALAY

Kronik Tıkayıcı Akciğer Hastalarında Karotis İntima Mediya Kalınlığı ve Sağ Ventrikül Fonksiyonları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi

Muhsin Beyatlı, Cemal Köseoğlu, Ahmet Göktuğ Ertem, Serdal Baştuğ, Nihal Akar Bayram, Engin Bozkurt