MUAMMER SUN’UN “YURT RENKLERİ 3” ADLI PİYANO YAPITININ BİÇİMSEL ÇÖZÜMLEMESİ

Çağdaş Türk Sanat Müziği’nin önemli ve değerli temsilcilerinden besteci, öğretmen, kültür kurumları kurucusu ve önderi Muammer Sun’dur. Sun, çeşitli biçimlerde türlü yapıtlar bestelemiştir. “Yurt Renkleri 3” adlı dokuz parçalık piyano yapıtı, değişik biçim ve biçemlerde 1956 – 1972 yılları arasında bestelenmiştir. Yurt Renkleri 3, bestecinin değişik zamanlardaki yaklaşımlarını göstermesi ve besteci olarak geçirdiği sürece tanıklık etmesi açısından önemli ve değerli bir yapıttır. Ayrıca Muammer Sun’un hem halk müziğine, hem de batı müziğine olan egemenliğine kanıttır. Bu çözümleme çalışmasında daha çok biçim üzerinde durulmuş olmakla birlikte diğer bestecilik yöntemleri de çözümlenmiştir.

FORM ANALYSIS OF MUAMMER SUN'S PIANO COMPOSITION “COUNTRY COLOURS OF TURKEY 3”

Muammer Sun, the composer, teacher, founder, and leader of cultural institutions is one of the important and valuable representatives of Contemporary Turkish Art Music. Sun has composed various works in various forms. His nine-piece piano work “Country Colours of Turkey 3” was composed between 1956 and 1972 in different forms and styles. "Country Colours of Turkey 3" is an important and valuable work in terms of showing the composer's approaches at different times and witnessing his time as a composer. It also proves Muammer Sun's dominance over both folk and western music. Although this analysis study focused more on form, other composition methods have also been analyzed.

___

  • Sun, Muammer, (1998). Türk Müziği Makam Dizileri. Evrensel Müzikevi, Önder Matbaası, Ankara
  • Sun, Muammer, (1998). Yurt Renkleri 3. Evrensel Müzikevi, Önder Matbaası, Ankara
  • İlyasoğlu, Evin, (1998). Çağdaş Türk Bestecileri. Pan Yayıncılık. Yaylacık Matbaası, İstanbul
  • Sun, Muammer, (2004). Yurt Renkleri (CD Kitapçığı). Kalan Müzik Yapım, FRS Mabaacılık, İstanbul
  • Sun, Sinemis Adige, (2011). Karnında Güneş Olan Adam: Muammer Sun. Sevda – Cenap And Müzik Vakfı Yayınları, Rekmay Matbaası, Ankara