4) Profesyonel Bale Dansçılarında Aşırı Kullanımdan Kaynaklanan Sakatlıklar ve Nedenleri

Tekniğine uygun bedensel hareketler ile duygu ve ifadenin iç içe girdiği bir sanat dalı olan Bale, bütün dans türlerinden kendini ayıran, sahne için geliştirilmiş bir tekniğe sahiptir. Bu tekniğin uzun yıllar boyunca tekrarı hem Bale sanatının icrasının temelini oluşturur, hem de sakatlanmalara kadar giden bedensel zorlanmaları da beraberinde getirir. Uzun yıllar boyunca tekrarlanan hareketler, aynı bedensel kullanım biçimlerini dayatması nedeniyle anatomik zorlanmalara yol açmaktadır. Bale dansçılarında ortaya çıkan sakatlıklar, çoğunlukla anlık nedenlerle ortaya çıkmış gibi algılansa da, özünde tekrarın ortaya çıkardığı aşırı kullanımdan kaynaklanmaktadır. Yapılan araştırmalarda, profesyonel bale dansçılarında görülen sakatlanmaların büyük çoğunluğunun aşırı kullanım sonucu meydana geldiği ortaya çıkmıştır.
Anahtar Kelimeler:

Aşırı Kullanım, Bale, Sakatlık

___

  • Balding, K. (2004). An Epidemiological Investigation of Dance Injuries in Ballet Dancer in the Greater Durban Area. Yüksek Lisans Tezi, Durban Institute of Technology, Durban.
  • Caldwell, C. (2001). Dance and Dancers’ Injuries. Chichester, UK: Corpus Publishing Ltd.
  • Clarke, M. ve Crisp, C. (1981). The History of Dance. New York, NY: Crown Publishers Inc.
  • Gelabert, R. (1986). Dancers’ Spinal Syndomes. The Journal of Orthopeadic and Sports Physiotherapy, 7 (4), 181-191.
  • Hamilton, W. (1986). Physical Prerequisites for Ballet Dancers. The Journal of Musculoskeletal Medicine. 3, 61-66.
  • Hamilton, W.G., ve Hamilton, L.H. (1999). Foot and Ankle Injuries in Dancers. R. Mann, ve M. Coughlin (Ed.). Surgery of the Foot and Ankle (s. 1225-1256). St. Louis, MO: Mosby Incorporated.