FOSSA NAVİCULARİS MAGNA’NIN KONİK IŞINLI BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İLE İNCELENMESİ

Fossa navicularis magna (FNM), basiocciputta clivusun inferior yüzeyinde yer alan anatomik bir varyasyondur. FNM’nin doğru olarak teşhis edilmesi fraktür gibi muhtemel patolojilerin gözden kaçmaması için önemlidir. FNM, kafatası kaidesi ile nazofarenks arasında enfeksiyonlar için bir geçiş yolu olabilir. Bu çalışmanın amacı bir diş hekimliği fakültesine çeşitli sebeplerle başvuran ve konik ışınlı bilgisayarlı tomografi (KIBT) görüntüleri alınan bir popülasyonda FNM’nin görülme yüzdesini ve morfolojik özelliklerini değerlendirmektir. KIBT görüntüsü bulunan toplamda 180 hasta (90 kadın, 90 erkek) bu çalışmaya dahil edildi. FNM, klivusun ön tarafındaki sagital düzlemde tespit edildi. FNM’nin ortalama derinliği, uzunluğu ve genişliği ölçüldü. FNM, 180 hastaya ait KIBT görüntülerinin arasından 24 hastada (%13,3) tespit edildi. Bu hastaların 10'u kadın, 14'ü erkekti. FNM’nin bulunma sıklığı açısından cinsiyetler arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı (p=0.380). FNM’nin derinliği, uzunluğu ve genişliği için cinsiyetler arasında anlamlı bir farklılık bulunmadı (p=0.240, p=0.501 ve p=0.953, sırasıyla.). Sonuç olarak, bu anatomik varyanslar çok sık görülmese de radyolojik muayene esnasında radyologlar tarafından normal yapıların patolojik durumlardan ayırdedilmesi, yanlış teşhisler ve tedavi uygulamalarının engellenmesi açısından önemlidir.

___

  • 1. Bayrak S, Bulut DG, Orhan K. Prevalence of anatomical variants in the clivus: fossa navicularis magna, canalis basilaris medianus, and craniopharyngeal canal. Surg and Radiol Anat 2019; 41(4):477-83.
  • 2. Currarino G. Canalis basilaris medianus and related defects of the basiocciput. Am J Neuroradiol 1988; 9(1):208-11.
  • 3. Beltramello A, Puppini G, El-Dalati G, Girelli M, Cerini R, Sbarbati A, et al. Fossa navicularis magna. Am J Neuroradiol 1998;19(9):1796-8.
  • 4. Lascala C, Panella J, Marques MM. Analysis of the accuracy of linear measurements obtained by cone beam computed tomography (CBCT-NewTom). Dentomaxillofac Radiol 2004; 33(5):291-4.
  • 5. Khairy S, Almubarak AO, Aloraidi A, Alahmadi KOA. Canalis basalis medianus with cerebrospinal fluid leak: rare presentation and literature review. Br J Neurosurg 2019; 33(4):432-3.
  • 6. Ersan N. Prevalence and morphometric features of fossa navicularis on cone beam computed tomography in Turkish population. Folia morphol 2017; 76(4):715-9
  • 7. Magat G. Evaluation of morphometric features of fossa navicularis using cone-beam computed tomography in a Turkish subpopulation. Imaging Sci Dent 2019;49(3):209-12.
  • 8. Segal N, Atamne E, Shelef I, Zamir S, Landau D. Intracranial infection caused by spreading through the fossa naviclaris magna–A case report and review of the literature. Int J Pediatr Otorhinolaryngol 2013; 77(12):1919-21.
  • 9. Schick B, Prescher A, Hofmann E, Steigerwald C, Draf W. Two occult skull base malformations causing recurrent meningitis in a child: a case report. Eur Arch Otorhinolaryngol 2003; 260(9):518-21.
  • 10. Cankal F, Ugur H, Tekdemir I, Elhan A, Karahan T, Sevim A. Fossa navicularis: anatomic variation at the skull base. Clin Anat 2004; 17(2):118-22.
Sağlık Bilimleri Dergisi-Cover
  • ISSN: 1018-3655
  • Yayın Aralığı: Yılda 3 Sayı
  • Başlangıç: 1993
  • Yayıncı: Prof.Dr. Aykut ÖZDARENDELİ
Sayıdaki Diğer Makaleler

HİSTOMORFOMETRİ VE MİKRO-BT ANALİZLERİNİN FARKLI YOĞUNLUKLARDAKİ KEMİKLERE YERLEŞTİRİLEN DENTAL İMPLANTLARIN KEMİK İMPLANT KONTAĞI YÜZDESİNİ BELİRLEMEDEKİ ETKİNLİĞİ

Ahmet Emin DEMİRBAŞ, Mustafa KARAKAYA

KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞINDA FENOTİPLERE GÖRE KAN BİYOBELİRTEÇLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI

Pınar MUTLU, Nilüfer AYLANÇ, N.arzu MİRİCİ, Merve İLÇİN GÜVEN

İMPLANT CERRAHİSİNDE HAYATI TEHDİT EDEN HEMATOM: OLGU SUNUMU VE LİTERATÜR TARAMASI

Ömer ÜLKER, Ahmet Emin DEMİRBAŞ

OVER KANSERİ HÜCRELERİNDE PRİMA-1 Met TEDAVİSİNE YANIT OLARAK DEĞİŞEN miRNA EKSPRESYON ANALİZİ

Nilüfer İMİR, Esra AYDEMİR, Ece ŞİMŞEK

BİYOELEKTRİK İMPEDANS YÖNTEMİ VE ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER İLE VÜCUT KOMPOZİSYON ANALİZİNİN SEDANTER GENÇ ERKEK VE KADINLARDA KARŞILAŞTIRILMALI OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ

Seda UĞRAŞ, Çağrı ÖZDENK

FOSSA NAVİCULARİS MAGNA’NIN KONİK IŞINLI BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ İLE İNCELENMESİ

Damla SOYDAN

PERİODONTAL HASTALIK, ATEROSKLEROZ VE OKSİDATİF STRES İLİŞKİSİ: DERLEME

Ayşegül SARI, Kamile ERCİYAS, İbrahim Levent TANER

KALP YETERSİZLİĞİ VE BESLENME İLE İLİŞKİLİ FAKTÖRLER

Hilal TOKLU

Histomorfometri ve Mikro-BT Analizlerinin Farklı Yoğunluklardaki Kemiklere Yerleştirilen Dental İmplantların Kemik İmplant Kontağı Yüzdesini Belirlemedeki Etkinliği

Mustafa KARAKAYA, Ahmet Emin DEMİRBAŞ

HASTANE SU SİSTEMLERİNDE LEJYONELLA RİSK YÖNETİMİ VE KORUNMA

Mehtap SOLMAZ, Tuğba SOLMAZ