Ayfer Tunç’un Gençlik Sabah Çiyidir adlı hikâyesinde yaşlılığın temsili

Ayfer Tunç, toplumu oluşturan temel dinamiklerin iyi bir gözlemcisidir. Eserlerinde birey ve toplum arasındaki çatışmayı sıklıkla merkeze alan yazar, toplumdaki çeşitli yaş gruplarını, cinsiyetleri, sosyo-ekonomik düzeyleri, eğitim durumlarını ve farklı kültürleri yansıtacak kişilere yer verir. Çalışma, Ayfer Tunç’un Mağara Arkadaşları adlı eserinde yer alan “Gençlik Sabah Çiyidir” adlı hikâyesinde yaşlılığın nasıl temsil edildiği sorusu üzerine temellendirilmiştir. İnsan hayatının son evresi olan yaşlılık, sosyolojik, biyolojik ve ruhsal yönleri göz önünde bulundurularak açıklanabilir. Edebiyatın toplumu yansıtan bir ayna işlevi gördüğü düşüncesinden hareketle, toplumsal olarak yaşlılığa atfedilen değerlerin edebiyat aracılığıyla görünür kılındığı söylenebilir. “Gençlik Sabah Çiyidir” adlı hikâyeyle ilgili yapılan bu çalışmada, yaşlılık çok yönlü olarak ele alınarak yaşlılığın bireysel, toplumsal ve ruhsal olarak sahip olduğu anlam dünyasına odaklanılmıştır. Çalışmada yaşlılık döneminde hem bireysel hem toplumsal bağlamda yaşanan çatışmalar irdelenerek yaşlılığın modern dünyada deneyimlenme biçimi, çok yönlü bir bakışla ele alınmıştır. Gençlik ve yaşlılık arasındaki temel çatışmaların görünür kılındığı bu çalışma aracılığıyla yaşlılığın yalnızlık, değersizlik duygusu ve ölüm düşüncesiyle iç içe geçmiş bir dönem olarak hikâyede temsil edildiği ortaya konulmuştur.

The representation of aging in Ayfer Tunç’s story entitled Youth is the Morning Dew

Ayfer Tunç is a good observer of the fundamental dynamics that make up the society. The author, who often centers the conflict between the individual and society in her works, includes people who reflect various age groups, genders, socio-economic levels, educational backgrounds and different cultures in the society. The study is based on the question of how aging is represented in Ayfer Tunç’s story "Youth is the Morning Dew" in her work Cave Friends. Aging, which is the last stage of human life, can be explained by considering its sociological, biological and spiritual aspects. Based on the idea that literature functions as a mirror that reflects the society, it can be said that the values socially attributed to aging are made visible through literature. In this study, which is about the story “Youth is Morning Dew”, aging is handled from many aspects and focused on the meaning world of old aging individually, socially and spiritually. In the study, the conflicts experienced in aging, both in the individual and social context, are examined and the way old age is experienced in the modern world is discussed with a multifaceted perspective. Through the study, in which the main conflicts between youth and aging have been made visible, it has revealed that aging is represented in the story as a period intertwined with loneliness, sense of worthlessness and death.

___

  • Adler, A. (2012). İnsanı Tanıma Sanatı. (K. Şipal, Çev.) İstanbul: Say Yayınları.
  • Aydın, A. H. vd. (2018). Tirajı En Yüksek Dört Ulusal Gazetede Yaşlılık ve Sağlık/Hastalık Konulu Yazıların Değerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 69/3, 181-186.
  • Bauman, Z. (2014). Modernlik ve Müphemlik. (İ. Türkmen, Çev.) İstanbul: Ayrıntı Yayınları.
  • Beğer, T. ve Yavuzer, H. (2012). Yaşlılık ve Yaşlılık Epidemiyolojisi. Klinik Gelişim Geriatri, 25/3, 1-3.
  • Çayır, K. (2018). Ders Kitaplarında Yaşlılık Temsili. (A. Duben, Der.) Yaşlanma ve Yaşlılık. (s. 79-95). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Duben, A. (2018). Giriş. (A. Duben, Der.) Yaşlanma ve Yaşlılık. (s. 1-6). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Fromm, E. (2011). Sevme Sanatı. (Y. Salman, Çev.) İstanbul: Payel Yayıncılık.
  • Geçtan, E. (2020). İnsan Olmak. İstanbul: Metis Yayınları.
  • Giddens, A. (2013). Sosyoloji. (C. Güzel, Haz.) İstanbul: Kırmızı Kedi Yayınları.
  • Günay Erkol, Ç. (2017). Ayfer Tunç’un Modernizmle Derdi: Faillik ve İktidar. Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 15/1, 349-362.
  • Hartmann (2011). Ben Psikolojisi ve Uyum Sorunu. (B. Büyükkal, Çev.) İstanbul: Metis Yayınları.
  • TUİK. (2022). Nüfus ve Demografi. Erişim Adresi (27.12.2022) https://data.tuik.gov.tr/Kategori/GetKategori?p=Nufus-ve-Demografi-109.
  • Salur, G. (2018). Yaşlılık ve Bilişsel Süreçler. (A. Duben, Der.) Yaşlanma ve Yaşlılık. (s. 9-28) İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları.
  • Schmid, W. (2019). Kendiyle Dost Olmak Hayatı Nasıl Kolaylaştırır? (T. Bora, Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Schmid, W. (2018). Mutsuz Olmak Bir Yüreklendirme. (T. Bora, Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Şirin, S. (2021). Yetişin Gençler. İstanbul: Doğan Kitap.
  • Taşçı, F. ve Bilge, Y. (2021). Psikososyal Kişilik Kuramı ve Otantiklik Çerçevesinden Kimlik Gelişimi. (s. 133-147). Güncel Psikoloji Araştırmaları II. Ankara: Akademisyen Kitabevi.
  • Tunç, A. (2021). Mağara Arkadaşları. İstanbul: Can Yayınları.
  • Wise, R. (2018). Yaşlanmanın Psikolojisi. (A. Duben, Der.) Yaşlanma ve Yaşlılık. (s. 47-66). İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları