EKONOMİK KRİZ DÖNEMLERİNDE TAM ZAMANINDA ÜRETİM (JUST IN TIME) SİSTEMİNİN UYGULANMASI

Türkiye Ekonomisi sermaye hareketlerinin serbest bırakılmasından sonra çeşitli krizler yaşamıştır. Ekonomide yaşanan krizler daha çok iş dünyasını etkilemektedir. Bundan da daha çok küçük işletmeler etkilenmektedir. Krizler gerek ulusal gerekse uluslararası nedenlerden kaynaklanabileceği gibi işletmenin bağlı bulunduğu sektör veya işletmenin kendisinde de kaynaklanabilir. Gerek dünyada gerekse ülkemizde zaman zaman ekonomik krizler yaşanmaktadır. Etkileri ne olursa olsun bütün krizler ülke ekonomilerini ve sosyal yapıyı önemli oranda etkilemektedir. Ekonomik Kriz dönemlerinde bir firmanın başarısızlığa uğraması firmanın geçici cari sorumluluklarını yerine getirmemesinden iflas etmesine kadar uzanan durumları içeren bir süreci kapsamaktadır. Ekonomik kriz dönemlerinde işletmelerin Tam Zamanında Üretim Sistemini uygulamaları uygun olacaktır. Bunun için özellikle üretim işletmelerinin çağdaş üretim tekniklerini kullanması hem kendi işletmelerini hem toplumu hem de iş dünyasını etkileyecektir. Tam Zamanında Üretim Sistemi’nin uygulanması işletmeleri ekonomik olarak rahatlatacak ve ülke ekonomilerine olumlu katkıda bulunacaktır. Çünkü Tam Zamanında Üretim Sistemi ile maliyetler daha düşük düzeyde olmakta, malların kalitesi yükselmekte, kalite yüksekliğinden dolayı malların yaşam kalitesi artmakta, değer katmayan maliyetler ortadan kalkmakta, stok bulundurulmamakta ve verimlilik sağlanmaktadır.

Application of Just in Time Production System in The Periods of Economic Periods

Economy of Turkey has experienced several crises after the release of capital movements. Crises in the economy mostly affect the business world. Small businesses are also affected. Crises can be caused by both national and international reasons as well as in the sector of the enterprise or the enterprise itself. Both in the world and in our country, economic crises are experienced from time to time. Regardless of their impact, all crises have a significant impact on the national economy and social structure. The failure of a company in times of economic crisis involves a process that involves the firm from failing to fulfill its temporary current responsibilities to bankruptcy. In times of economic crisis, it will be appropriate for enterprises to implement the Just in Time Production System. For this, especially that production companies use modern production techniques will affect both their businesses and society as well as the business world. The implementation of the just in time production system will comfort the enterprises economically and contribute positively to the national economies. Because with just in time production system, costs are lower, quality of goods increases, quality of life of goods increases due to high quality, costs that do not add value are eliminated, stock is not kept and productivity is provided.

___

  • Apak, S. (2009). ‘’1929 ve 2008 Krizlerinin Karşılaştırılması’’ Dünya Ve Türkiye Örneği, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Ocak 2009.
  • Akgüç, Ö. (1994). ‘’Finansal Yönetim‘’ 6.Baskı, Muhasebe Enstitüsü Yayınları, İstanbul.
  • Aktan, C. & Şen, H. (2001). “Ekonomik Kriz: Nedenleri ve Çözüm Önerileri” Yeni Türkiye Ekonomik Kriz Özel Sayısı, Cilt: 5.
  • Akyazı, A. (2015). “Finansal Kriz Dönemlerinde Mikro Ekonomik Politikalar: Basın İşlemleri Üzerine Bir Araştırma” Marmara Üniversitesi Öneri Dergisi, Cilt:11, Sayı:43.
  • Alkan, H. (2001). ‘‘İşletme Başarısında Maliyet Yönetiminin Rolü ve Maliyet Yönetiminde Yeni Yaklaşımlar’’ Süleyman Demirel Üniversitesi Orman Fakültesi Dergisi, Seri: A, Sayı:2.
  • Ayrıçay, Y. (2010). “Ekonomik Krizin Sanayi Kuruluşları Üzerine Etkisi: İşletme Finansına İlişkin Bir Çalışma” Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 14, Sayı:1.
  • Barın, İ. (2008). ‘‘Tam Zamanında Üretim Sisteminin Tanıtımı ve Bazı Ülkelerdeki Uygulamalarının İncelenmesi’’, https://www.mmo.org.tr/sites/default/files/B23, Erişim Tarihi: 28.02.2019.
  • Biçer, T. (2008). “Yönetmeyi Yönetememek’’ Kobi Efor, Kasım.
  • Cheng, T.C.E & Podolsky, S. (1996). “Just-in-Time Manufacturing”, 2. Baskı, Chapman&Hall Yayınları, London.
  • Çarıkçı, H. İ. (2001). ‘‘İşletme Yöneticilerinin Kriz Dönemine Yönelik Stratejik Düşünme Nedenleri”, Çukurova Üniversitesi İİBF Dergisi, Sayı:1.
  • Çetin, H. (2009). “Kriz yönetimi Ve İşlemeler Açısından Alınacak Önlemler”, 6.Uluslarası Türk Dünyası Sosyal Bilimler Kongresi, Avcı Ofset Basımevi, İstanbul.
  • Daştan, D. A. (2009). “Ekonomik Kriz Dönemlerinde Muhasebe Bilgi Sisteminin İşletmelerdeki Rolü ve Kriz Yönetimine Katkısı”, Muhasebe ve Finansman Dergisi, Yıl.9 Sayı:28.
  • Erol, M. (2010). ‘‘Ekonomik Kriz ve Kobiler’’, Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, Haziran.
  • Erol, M. (2008). “Maliyet Muhasebesi”, Orion Yayınları, Ankara.
  • Firuzan, E. (2004). “Tam Zamanında Üretim Sisteminin Bir İşletmede Uygulanması”, Yönetim ve Ekonomi Celal Bayar Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt:11, Sayı:2.
  • Özkan, A. & Esmeray, M. (2002). “Bir Maliyet Kontrol Sistemi Olarak JIT Üretim Sistemi ve Muhasebe Uygulamaları”, Cumhuriyet Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt: 3, Sayı:1.
  • Soyuer, H. (1999). “Tam Zamanında Üretim Sistemlerinin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerde Uygulanma Koşulları”, Gazi Üniversitesi İİBF Dergisi, Cilt:1, Sayı:2.
  • Titiz, İ. & Çetin, C. (2000). “Karar Almada Geleneksel Maliyet Yönetimi Yaklaşımında Yaşanan Gelişmeler ve Stratejik Maliyet Yönetimi”, Süleyman Demirel Üniversitesi, İİBF Dergisi, Cilt:5, Sayı:2.
  • Yamak, O. (2007). “Üretim Yönetimi” I. Baskı, Türkmen Kitabevi, İstanbul.
  • William, C. and Sons. (1986). “Colins English Dictionary”, Colins Co. Ltd. Şti, London.